http://pdp.rs.ba/crnadak-dodik-nije-dobio-zvanicni-poziv-za-inauguraciju/

САРАЈЕВО – Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак изјавио је да предсједник Републике Српске Милорад Додик није добио званичан позив америчке администрације да присуствује инаугурацији новоизабраног предсједника САД-а Доналда Трампа.

„Додик нема позив од званичне администрације. Једини начин да добије званични позив од администрације САД-а је био путем Министарства вањских послова БиХ, што се није десило“, рекао је Црнадак.

Радио-телевизија Републике Српске објавила је данас позив Додику на инаугурациони пријем у Вашингтону, наводећи да је предсједник РС „показао позивницу за инаугурацију Трампа“ коју је добио 2. децембра.

Коментаришући тај позив, министар спољних послова БиХ је казао да се види да је то „позив једног од Додикових лобиста, којег је он недавно угостио у Бањалуци заједно са супругом“.

„Видљиво је да се тај догађај не дешава на самој инаугурацији, него у једном од вашингтонских хотела“, рекао је Црнадак, пренијела је регионална Н1 ТВ.

У мају је у Бањалуци боравила група садашњих и бивши америчких конгресмена, који су се састали с Додиком, премијерком РС Жељком Цвијановић и садашњим градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем.

Црнадак је оцијенио да је Додик првобитно објелоданио информацију о наводном позиву за инаугурацију на дан када су у Бањалуци били протести синдиката, како би скренуо пажњу јавности са тог догађаја.

„Функционери РС треба што више путују и што више отварају РС, а не да од ње праве изоловано подручје. У том смислу, добро је да се путује, али ово дефинитивно није никакакв званичан позив на инаугурацију, већ боравак предсједника РС у Вашингтону у вријеме када се инаугурација дешава“, рекао је Црнадак.

Повезане вијести:

ПДП РС