http://pdp.rs.ba/crnadak-dodik-narod/

Предсједник Републике Српске Милорад Додик не може говорити нама из Савеза за промјене да нисмо добродошли у РС, јер се то њега не пита. Одлучује народ, а мени се чини да ће народ ускоро неком другом поручити да није добродошао у Републику Српску, истакао је Игор Црнадак, министар вањских послова БиХ и потпредсједник ПДП-а.

ВИЈЕСТИ.БА: Министре Црнадак, учествујете на глобалном сигурносном форуму ГЛОБСЕЦ 2016 у Братислави. Шта сте поручили током сесије на којој сте се обратили судионицима овог скупа?

ЦРНАДАК: Генерално, БиХ није ударна тема и то је важно. У том погледу, мислим да је важно да међународне вијести не почињу са нама. Стање на Западном Балкану и у БиХ се и даље прати, али углавном са двије стране. Прва ствар су ЕУ интеграције БиХ. На сесији на којој сам учествовао, пренио сам да је за нас врло важно да БиХ има широки консензус о европским интеграцијама међу свим конститутивним народима, те у оба ентитета. То је нешто што желимо искористити како бисмо максимално брзо ишли ка ЕУ.

С друге стране, интерес за БиХ је и у смислу могућих безбједносних пријетњи Западном Балкану. Пренио сам наш познати став о томе да ми можемо бити само извор стабилности и заједничке борбе против тероризма у свијету, а никако земља која је, како су неки медији писали, уточиште за тероризам. То је погрешно и наноси нам штету. Поручио сам да ће БиХ у том смислу наставити активности да што боље координишемо све нивое власти и да остајемо земља која је саставни дио свјетске коалиције у борби против тероризма.

Напоменуо бих и да сам данас разговарао са литванским министром, при чему само још једном издвојио нашу потребу да што брже идемо ка европском путу. Констатовали смо да ће Литванија наставити са подршком коју нам даје. Очекујем да ћемо у неколико наредних седмица практично заокружити дипломатску офанзиву, када ћемо моћи саопштити да смо разговарали са свим чланицама ЕУ и презентовали и наш случај, те затражили сву могућу подршку за пут у ЕУ.

ВИЈЕСТИ.БА: Како оћењујете резолуцију коју је Европски парламент прије два дана усвојио о БиХ?

ЦРНАДАК: У резолуцији постоје дијелови које бих ја другачије написао и који у потпуности не одговарају реалном стању, али је за мене најважније да су земље ЕУ у највећој мјери позитивне у својим реакцијама на дешавања у БиХ након подношења апликације за чланство и да су снаге које су за проширење и даље доминантне.

Још једна добра ствар је што након ове резолуције цијела Европа зна да је господин Додик одустао од свог референдума, што ће значајно релаксирати ситуацију. За мене као министра иностраних послова који долази из РС посебно је важно да је Република Српска видљива на европском путу БиХ и да се без ње не може донијети ниједна важна одлука.

ВИЈЕСТИ.БА: Предсједник РС Милорад Додик сматра да је резолуција заснована на нетачним презентацијама извјестиоца и злонамјерним третирањем процеса у Републици Српској. Како коментаришете овакав став ентитетског предсједника?

ЦРНАДАК: Не желим да коментаришем ставове господина Додика, имам паметнијег посла, поготово због тога што његови мотиви сасвим сигурно нису добронамјерни. Он нека то расправи са извјестиоцем и другим посланицима из Европског парламента.

ВИЈЕСТИ.БА: Након што су представници Савеза за промјене у јавности изнијели ставове о могућем организовању мајских протеста, реаговао је и предсједник Додик. Он каже да ће власт одговорити контрапротестима на представнике опозиције јер су „издајници, који нису добро дошли у РС“. Како сте доживјели ове наводе? Представљају ли они својеврсни позив на линч?

ЦРНАДАК: Од када је мени и мојој породици господин Додик упутио пријетње у мафијашком стилу, 16. фебруара ове године, он за мене не представља ништа. Дакле, од тог дана кад видим Додика, то је за мене као да видим бандеру или дрво. Према томе, његову изјаву доживљавам као наставак његовог уобичајеног понашања и нека настави како мисли да треба.

Само желим напоменути да не може он говорити нама из Савеза за промјене да нисмо добродошли у РС, јер се то њега не пита. Одлучује народ, а мени се чини да ће народ ускоро неком другом поручити да није добродошао у Републику Српску.

ВИЈЕСТИ.БА: Због чега су представници Савеза за промјене одлучили да се не одазову Додиковом позиву на разговор о реализацији става из заједничке изјаве да ће се изаћи на референдум о 9. јануару као Дану Републике, а који је оспорио Уставни суд БиХ?

ЦРНАДАК: Нисмо отишли из два разлога, зато што је онај који позива крајње неозбиљан и непоуздан и зао што господин Додик упорно вријеђа и пријети представницима Савеза за промјене. Дакле, како да доживите озбиљно и да вјерујете некоме ко је провео комплетну процедуру око претходног референдума и сада, кад су се сви услови остварили, нема петље да то проведе. Каже да неће зато што неће опозиција. Ево, као потпредсједник ПДП-а, ја га позивам нека стави ван снаге све друге одлуке Владе РС и Народне скупштине РС за које није гласала опозиција, па ћемо га шватити озбиљно.

Према томе, са шарлатанским приступом какав је на сцени немамо шта радити код Додика као представници својих странака и Савеза за промјене. Ако за Републику Српску буде потребно да се са њим састанемо као чланови Предсједништва, министри, посланици.. то ћемо посебно размотрити.

ВИЈЕСТИ.БА: С друге стране, за сутра је у Бањалуци најављен састанак Милорада Додика са чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем. Је ли Вам познато о којим темама ће разговарати?

ЦРНАДАК: Немам детаље око сутрашњег састанка, али знам да господин Иванић тамо иде као члан Предсједништва БиХ, са главним циљем да разговара о Републици Српској и њеним интересима. Немојте очекивати топао сусрет и велику срдачност, али ћете сигурно виђети озбиљан и одговоран приступ господина Иванића.

ВИЈЕСТИ.БА: Какви су односи унутар Савеза за промјене уочи предстојећих локалних избора?

ЦРНАДАК: Односи су добри, идемо заједно у ове изборе и сигуран сам да ћемо забиљежити још већи успјех него прије четири године. Посебно је важно да ове године побиједимо у Бањалуци, јер овде СНСД влада 16 година непрекидно и крајње је вријеме да оду „на хлађење“.

Биће можда општина у којима се нећемо договорити, али то ништа не значи, јер ће општи наступ и позиција Савеза за промјене у најважнијим општинама и градовима бити компактни и јединствени.

ВИЈЕСТИ.БА: Неизоставна тема када говоримо о локалним изборима је и питање Мостара. Полемише се о различитим рјешењима. Шта је према Вашем мишљењу неприхватљиво за мостарске Србе?

ЦРНАДАК: За Србе је неприхватљиво да и након уставних и законских измјена везано за Мостар буду без икаквог утицаја. Ако се жели искрен приступ, онда не могу Срби бити без икакве улоге или да њихове представнике именују СДА, ХДЗ или неке друге партије које не одражавају интерес српског народа.

Повезане вијести: