http://pdp.rs.ba/crnadak-dejtonski-sporzum-stub-stabilnosti-u-bih/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас у Вашингтону да је Дејтонски мировни споразум и његово поштовање главни стуб стабилности и дугорочног развоја БиХ.

Црнадак, који је учествовао на радном састанку министара иностраних послова земаља западног Балкана којем је присуствовао и савјетник за националну безбједност у Бијелој кући Херберт Рејмонд Мекмастер, изразио је наду да ће САД наставити са својом безрезервном подршком Дејтонском споразуму.

Он је подвукао да су за БиХ два најважнија спољнополитичка циља – интеграција у ЕУ и још интензивнија регионална сарадња, нагласивши да су за будућност цијелог региона од посебног значаја што бољи односи у троуглу БиХ-Србија-Хрватска, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Током састанка Црнадак је Мекмастера упознао са наступајућом посјетом Предсједништва БиХ Србији, која је заказана за средину наредне седмице и изразио очекивање да ће та посјета бити нови корак ка трајној стабилизацији односа између двије земље.

Црнадак је навео да БиХ свјетски проблем тероризма сматра озбиљним безбједносним изазовом, те саговорника упознао са чврстим опредјељењем министарстава и агенција на свим нивоима власти да се супротставе овом глобалном проблему.

У наставку посјете Црнадак ће се данас у Стејт департменту састати са новоименованим помоћником државног секретара САД за европске и евроазијске послове Весом Мичелом.

Повезане вијести:

ПДП