http://pdp.rs.ba/crnadak-darmanovic-saradnja-crne-gore-bih-izuzetna/

Министри иностраних послова Босне и Херцеговине и Црне Горе Игор Црнадак и Срђан Дармановић потписали су данас у Сарајеву Уговор о колокацији дипломатско – конзуларних представништава.

Дармановић се налази у дводневној званичној посјети Босни и Херцеговини, а данас се сусрео с шефом бх. дипломатије с којим је разговарао о актуелним билатералним односима и начинима да се они побољшају.

Црнадак је на прес-конференцији, након потписивања Уговора, нагласио да БиХ и Црна Гора имају изузетан однос који је у протеклих неколико година доведен на висок ниво, те навео у којим областима двије земље треба да побољшају сарадњу.

„У политичком смислу однос БиХ и Црне Горе тешко да може напредовати. Сарадња је изузетна и сада требамо радити на развоју онога што нам може донијети највећу корист. Мислим да фокус треба бити на економији, туризму и у оним областима од којих обје државе могу осјетити корист. Ми смо сусједи који биљеже велики број долазака људи, поготово из БиХ у Црну Гору у овом љетном периоду и логично је да институције свих нивоа сарађују како би то текло на прави начин“ – рекао је Црнадак.

Нагласио је да је, из погледа Босне и Херцеговине, веома битно да институције обје земље раде на очувању сигурности и потпуне безбиједности у региону, јер немогуће је замислити развој уколико би се тај аспект изгубио.

Игор Црнадак и Срђан Дармановић потписали Уговор о колокацији дипломатско – конзуларних представништава.

Министри иностраних послова Босне и Херцеговине и Црне Горе Игор Црнадак и Срђан Дармановић потписали су данас у Сарајеву Уговор о колокацији дипломатско – конзуларних представништава.

„Оцијенили смо да се на томе стално треба радити и да се не смије узети здраво за готово. Црна Гора и БиХ су вема активне по питању сигурности и намјеравамо задржати такав приступ. Разговарали смо и о актелној политичкој и безбиједносној ситуацији у нашим земљама и региону, те закључили да Црна Гора и БиХ остају потпуно посвећене даљњем демократском развоју и што снажнијој сарадњи“ – рекао је шеф бх. дипломатије.

Осврнуо се и на потписивање данашњег споразума, те нагласио да је то још један доказ повјерења и уважавања.

„Како кажу код нас, чим си спреман с неким дијелити кућу то је показатељ повјерења. Надам се да ће тимови експерата врло брзо наставити да раде и да ће доћи до првог приједлога гдје овај споразум о колокацији први пут да имплементирамо“ – рекао је Црнадак.

Дармановић се сугласио са Црнатковим ријечима да БиХ и Црна Гора имају континуиран политички дијалог на највишем нивоу, те да је данас одржан четврти састанак високог нивоа само у овој години.

„Дијелим мишљење да су односи наше двије земље на високом нивоу и да сада треба да радимо на конкретизацији тих односа. Наше земље су поуздан партнер једна другој, а ми смо увијек конзистентно подржавали цјеловитост и интегритет БиХ и улагали у односе. Видјет ћемо гдје је најбоље да имплементирамо уговор о колокацији и да уштедимо паре“ – рекао је Дармановић.

Истакнуо је да су обје земље посвећене стабилности у региону и да добрих односа без стабилности и безбиједности не може бити, те да је напредак БиХ у европским интеграцијама битан за цијели регион.

„Историја нас је научила шта значи кад регион није сигуран, тако да је наш напредак у погледу демократије и владавине права, те европским и еуроатлантским интеграцијама, уједно и мјера стабилности региона у којем живимо. Упознао сам Црнатка о првим позитивним ефектима нашег чланства у НАТО-у које смо остварили ове године, као и о европским интеграцијама, а у свему томе снажно подржавамо БиХ јер вјерујемо да без успјеха БиХ у овим пољима нема напретка у региону. БиХ је на неки начин парадигма успјеха цијелог региона“ – објаснио је Дармановић.

Шефови дипломатије Бих и Црне Горе су констатовали колико је важна борба против тероризма који је фактор нестабилности у свијету.

Преставници БиХ и Црне Горе наставит ће разговарати о билатералним односима и кључним темама на састанку делегација.

Повезане вијести:

ПДП РС