http://pdp.rs.ba/crnadak-dacic-odnosi-bih-i-srbije-na-veoma-visokom-nivou/

Билатерални односи Босне и Херцеговине и Србије су на изузетно високом нивоу. Србија је заинтересована за стабилност и напредак БиХ, закључено је данас на састанку у Сарајеву министра вањских послова БиХ Игора Црнадка и министра вањских послова Србије и првог потпредсједника Владе Републике Србије Ивица Дачић.

„Одлучено је да ћемо на свим нивоима на сваком мјесту помагати једни другима и заједнички радити на томе да нам европски пут буде што је могуће бржи“, казао Црнадак након састанка.

Похвалио је предсједавање Србије Организацијом за сигурност и сарадњу у Европи (ОСЦЕ) наводећи да је улога Србије била важна када је у питању криза у Украјини, те оцијенио да је на квалитетан начин држала у фокусу питања, која се тичу региона.
На састанку је потврђено да ће од маја до новембра, када ће и БиХ преузети предсједавање Вијећем Европе, Србија и БиХ имати неколико заједничких догађаја, при чему је важно да се разговара, каже Црнадак, о питањима значајним за овај простор попут питања младих.

„Тим поводом одржат ћемо састанак петорке 19. маја у Бриселу, на којем ће поред мене присуствовати и Дачић, претходни предсједавајући Вијећем Европе и два генерална секретара ОСЦЕ-а и Вијећа Европе“, рекао је Црнадак.

Сматра да је предсједавање БиХ Вијећем Европе, које почиње 19. маја, велика шанса за државу у погледу ширења демократије, људских права и владавине права, коју ће како каже БиХ искористити на путу ка Европској унији.
Као предсједавајући ОСЦЕ-ом Дачић је са Црнадком упутио саучешће породици убијеног полицајца у терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику.

„БиХ и Србија су чланице коалиције за борбу против екстремизма. Генерално, у том смислу чини ми се да су обје земље измијениле своја законодавства да је свако ангажовање тих такозваних страних бораца и наших земаља на неким другим фронтовима представља кривично дјело. Овај терористички акт је један од показатеља да без обзира што се многи од тих људи боре далеко од земаља нашег региона, тај феномен регион неће заобићи. Зато му морамо посветити значајну пажњу, те ћемо се заједно борити против тероризма“, казао је Дачић.

Најавио је да ће се о теми тероризма у наредним мјесецима одржати конференције у Београду и Сарајеву.
Дачић је закључио да ће се билатерални односи Србије и БиХ наставити узлазном путањом, те поздравио напредак БиХ у смислу активирања Споразума о стабилизацији и придруживању поручујући да Србија подржава европску пут Босне и Херцеговине.

Повезане вијести:

ПДП РС