http://pdp.rs.ba/crnadak-bih-ce-nastaviti-sa-provodjenjem-reformske-agende/

САРАЈЕВО – Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да ће Савјет министара наставити са спровођењем Реформске агенде и са што бржим испуњавањем обавеза на путу ка стицању кандидатског статуса за ЕУ, те да је за БиХ берлински процес веома значајан.

Црнадак је јуче у Бањалуци одржао састанак са амбасадорима и отправницима послова амбасада земаља западног Балкана у БиХ, уз присуство амбасадора САД Морин Кормак и привременог отправника послова Италије у БиХ Алберта Комита, на којем је главна тема била анализа резултата Самита у Трсту и даљи наставак процеса европских интеграција БиХ и земаља региона. Састанку су присуствовали амбасадори Хрватске Иван дел Векио, Србије Станимир Вукићевић, Албаније за БиХ са сједиштем у Загребу Илир Мело и привремени отправници послова Словеније Аљаж Зупан и Црне Горе Велимир Шљиванчанин, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је информисао амбасадоре и отправнике послова да су БиХ и регион охрабрени снажним порукама о извјесној будућности региона у ЕУ које су дошле од премијера Италије Паола Ђентилонија, њемачке канцеларке Ангеле Меркел, предсједника Француске Емануела Макрона, високог представника ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерике Могерини и других високих званичника који су присуствовали Самиту у Трсту. Он је изразио жаљење што БиХ у Трсту није потписала Уговор о Транспортној заједници због дневнополитичких разлога и жеље једног броја политичара и странака да Самит буде неуспјешан, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је током разговора Црнадак поздравио чињеницу да је „Влада Републике Српске поништила властите закључке које је донијела раније и одустала од својих првобитних нереалних захтјева, те је изразио увјерење да ће Уговор бити потписан до септембра“. Током разговора са дипломатама, Црнадак је рекао да су за БиХ, као и за друге земље региона важни добри односи са САД, које имају значајну улогу за развој демократије и стабилност у региону. Данашњи састанак један је од редовних састанака посвећених берлинском процесу којима присуствују амбасадори и отправници послова земаља региона, амбасадор САД и отправник послова земље која предсједава берлинским процесом, што је у овом тренутку Италија.

Повезане вијести:

ПДП