http://pdp.rs.ba/crnadak-ambasadorima-bih-je-usla-u-duboku-krizu/

Игор Црнадак је рекао да је веома тешко видjети излаз у овом тренутку, јер су нападнуте институције и угрожен политички баланс у БиХ, који је успостављен Дејтонским споразумом, Уставом и законима, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Oбавjестио je амбасадоре да је бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу упутио писмо са детаљним прегледом могућих посљедица ванинституционалног дјеловања у БиХ, те га позвао да повуче незакониту и опасну инструкцију амбасадору БиХ у Холандији, али да још није добио никакав одговор.

На неформалном дружењу са амбасадорима на Jахорини, Црнадак је нагласио потребу да се сва одлучивања у БиХ врате у институције, јер ванинституционално дјеловање и увођење паралелизма у рад институција угрожава унутрашње односе у БиХ и може довести до застоја у реформама и процесу европских интеграција.

Министар иностраних послова БиХ је изразио очекивање да ће представници међународне заједнице подржати принципе компромиса и дијалога, те значај и улогу институција, умјесто преглашавања и одлучивања ван институција о значајним и осетљивим питањима.

Говорећи о могућностима за излазак из наведене кризе, Црнадак је поручио да они који су омаловажили институције, иако су знали да производе највећу политичку кризу у последњих 20 година, треба да понуде приједлог како да се превазиђе ова ситуација и како да се БиХ врати на пут реформи, европских интеграција и развијања односа са сусједима.

Говорећи о ревизији пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије, Црнадак је истакао да је на основу чињеница да Председништво БиХ није донијело одлуку о подношењу захтева за ревизију, као ни одлуку о овлашћењу агента БиХ за покретање ревизије, јасно да су легитимитет саме одлуке као и легитимитет лица које се представља као агент упитни и проблематични, те да ће о свим наведеним чињеницама ускоро обавијестити и Међународни суд правде у Хагу.

Други дио разговора био је посвећен европским интеграцијама БиХ, припремама за Самит о Балкану у Трсту, те унапређењу регионалне сарадње и учешћу БиХ у глобалној коалицији за борбу против тероризма.

Повезане вијести:

ПДП РС