http://pdp.rs.ba/crnadak-ako-dodik-ostane-na-vlasti-srpskoj-prete-bankrot-totalna-propast/

Босна и Херцеговина на свом европском путу, осим јасних политичких порука, мора имати и конкретне резултате. Очекујем да ће 33 радне групе, које су формиране за израду одговора за питања из Упитника Европске комисије, урадити све да се добију сређени одговори које би могли верификовати Савјет министара БиХ, Влада Републике Српске и Влада Федерације БиХ. Попуњавање одговора на питања Упитника представљаће велики корак за БиХ у процесу придруживања ЕУ,

каже у разговору за Newsweek Србија министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Шта се тренутно дешава у БиХ, има ли БиХ власт и постоји ли уопште парламентарна већина?

– БиХ има власт и постоји парламентарна већина. Тачно је да постоје проблеми и да све не функционише као швајцарски сат, додуше ни на другим нивоима власти у БиХ ствари нису идеалне, и тамо постоји криза власти.

Да ли је власт на нивоу БиХ заправо техничке природе и да ли ће све остати овако до краја мандата? Утисак је да сви чекају редовне изборе 2018. године.

– Сами сте дали одговор на ваше питање. Може се рећи да је власт техничка и да се чека крај мандата.

БиХ је по много чему специфична, рецимо на пример да БиХ има констелацију власти јединствену у свету, потребна су минимум три коалициона партнера за формирање већине, а када је у питању координација пута у ЕУ и НАТО, потребно је чак пет коалиционих партнера, притом сваки има могућност да блокира процес?

– То је тако од Дејтонског споразума и ту ништа није ново.

Да ли је Босна и Херцеговина пред распадом? Постоји доста турбуленција, посебно у ФБиХ међу партнерима?

– Не можемо говорити да је БиХ пред распадом. Тачно је да проблеми постоје, не само у ФБИХ, већ и у РС, али далеко од тога да ће се БиХ распасти.

Припрема ли се Дејтон 2?

Не. То није реално у овом тренутку и нико од великих сила нема интерес за тако нешто. Нико озбиљан у свијету не говори о Дејтону 2 – ни САД, ни Берлин, ни Брисел. Желим да нагласим да је опредјељење БиХ улазак у ЕУ, али и да нам је једнако важна и регионална сарадња.

Да ли је БиХ без конкретне интервенције међународне заједнице осуђена на константну кризу?

– Не. Сматрам и да мијешање међународне заједнице у БиХ није потребно. Оно што нам треба јесте подршка и помоћ на путу ка ЕУ, помоћ у успостављању владавине права, институција, борба против корупције и криминала, независни и професионални медији. Вриједности и стандарди ЕУ, то нам је потребно. Ту нам је неопходна помоћ и подршка међународне заједнице.

Стиче се утисак да су се многи ваши саборци задовољили фотељама на нивоу БиХ? Да ли је Република Српска сјвесно препуштена Милораду Додику?

Могуће је да има и тога, међутим не слажем се са тим да је РС препуштена господину Додику. За све нас из Савеза за промјене РС је примарна. Све што смо радили, радили смо у интересу РС и њених грађана. Не постоји ни једна ствар коју смо учинили, а да је била на штету РС. Имате примјер ревизије тужбе против Србије, погледајте само колико је господин Иванић напора и труда учинио везано око тога.

Какви су односи међу лидерима Савеза за промјене?

– Одлични. Настављамо заједничко дјеловање и борбу против режима Милорада Додика. Чекају нас избори 2018. године и чврсто вјерујем да ћемо имати заједничког кандидата и за предсједника РС и за члана предсједништва БиХ.

Како видите стање у Републици Српској и учинак Владе Жељке Цвијановић?

– Стање у РС је јако лоше. Укупни дуг је двоструко већи у односу на период од прије шест или седам година, већи је број пензионера него запослених, огроман број младих одлази, 35 посто је пад животног стандарда у односу на прије седам година, пропале су три банке, а губици јавних предузецћа су три или четири пута већи него прије шест година. Влада Жељке Цвијановић је најгора влада у историји РС и сви морамо да се потрудимо и уложимо максимални напор да ова власт оде што пре, јер без њиховог одласка нема рјешења ситуације у РС. Уколико се којим случајем деси да и послије следећих избора господин Додик буде имао власт, РС пријети банкрот и тотална пропаст.

Има ли по вама нешто добро што је урадила Влада Жељке Цвијановић и Милорад Додик?

– Искрено, не могу да се сјетим.

ПИШЕ Милован Јовановић

Повезане вијести:

ПДП РС