http://pdp.rs.ba/covic-sad-zna-kako-je-srbima-u-slucaju-popis/

Мислим да после договора Милорада Додика и Бакира Изетбеговића, Драган Човић разуме како су осећали српски представници у Сарајеву када су мимо њихове воље објављени резултати пописа становништва.

Овако српски члан Председништва БиХ Младен Иванић одговара на питање „ЕуроБлица“ да ли је Човић у договору око механизма координације у истој ситуацији у којој је он био у случају „Попис“.

– Вероватно би се могло рећи да јесте. Мислим да је то генерално лекција свима, па и њему. Мој став је да не треба никога прегласавати, ни сада, ни раније поводом пописа. Треба наћи начин да се сви осећају равноправно у разговорима који имају импликације по све нас – каже Иванић.

Европски званичници су поздравили договор Додика и Изетбеговића, а ви тврдите да је то увод у нову кризу у БиХ. Због чега?

Рекао сам да је корисно што су њих двојица сели да разговарају, само мислим да је била грешка у презентацији договора. То је требало урадити на официјелном састанку, за шта сам се залагао десетак дана пре. То значи да се састану чланови Председништва БиХ са председницима и премијерима РС и Федерације, те председавајућим Савета министара БиХ. Тада нико не би могао да има проблем. Али, десило се што се десило, вероватно понајвише по захтеву међународних институција, да се пожури. Сада имамо проблем који морамо решити. Мислим да постоји решење, да се кантони укључе тамо где имају уставну надлежност. Цела прича која траје годинама око механизма координације је потпуно бесмислена јер то је само метод како ћемо се међусобно информисати о прилагођавања са законодавстом ЕУ. Скупштине ентитета, кантона и парламент БиХ сами доносе одлуке, у складу са својим надлежностима, и нико не може да их натера на било шта.

Власт РС тврди да је договором са Изетбеговићем исправила грешке које се Савез за промене направио у Сарајеву?

Председништво није расправљало о механизму координације. Да ли је сада дошло до побољшања? Очекујем да министри у Савету министара из реда СзП дају своју оцену.

Подржавате ли састанке по локалима, мимо инстутуција БиХ?

Ја нешто нисам познат по тим састанцима те врсте, али ми не сметају. Не мислим да је важно место. Требало је да седне Председништво са представницима надлежних нивоа.

mladenbl2

Каква је тренутно атмосфера у Председништву БиХ?

Нисмо имали никакав званичан састанак и не очекујем га брзо. Али, појединачно сам разговарао са колегама, с тим да немам намеру да препричавам разговоре.

Младен Босић је пре два дана изјавио да постоје домаћи и страни фактори који раде на избацивању Савеза за промене из власти, у корист СНСД. Како то коментаришете и да ли имате таква сазнања?

Сасвим је могуће да има оних који би желели прекомпозицију. Од почетка је било оних који су говорили да сви нивои власти морају да имају исту већину. Ја не мислим тако. Као што сам више пута рекао, док сам ја члан Председништва БиХ није реално да СНСД уместо СзП уђе у инстутуције БиХ.

Можемо се играти докле буде требало

Да ли високи представник у овом моменту има подршку међународне заједнице да поништи одлуку о референдуму у РС?

mladenbl3

Не знам какво је расположење у међународној заједници, јер се тиме нисам бавио. Мислим да је питање на референдуму потпуно у складу са уставним надлежностима РС. Имамо право консултовати грађане за сваку ствар. Волео бих да је то било након избора, али ако је већ одлучено тако, немам ништа против референдума седам дана пред изборе. Не видим шта се ту може оспорити. Српска треба да проведе одлуку Уставног суда БиХ на начин да донесе закон о светковинама, у коме ће 9. јануар остати. Формално ће испоштовати одлуку Уставног суда БиХ али се ту у суштини ништа неће променити јер ће 9. јануар и даље бити Дан Републике. Ако неко и даље буде имао вољу и жељу да то покреће пред Уставним судом БиХ, па суд опет прегласавањем донесе нову одлуку, ми ћемо Дан Републике преименовати у празник Републике. Таквих варијанти у глави имам барем педесетак. Тако се можемо играти докле год буде требало. Мислим да ће се мир и стабилност почети стварати оног тренутка када људи у Сарајеву прихвате чињеницу да Српска постоји, да има право да има свој дан, да он никога не вређа.

Повезане вијести:

ПДП

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно