http://pdp.rs.ba/cekic-malesevic-mora-da-podnese-ostavku/

У ПДП-у сматрају да би министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић требало да поднесе оставку због посљедњих дешавања на бањалучком Универзитету, која су резултирала оставком ректора Милана Матаруге, речено је данас на конференцији за новинаре ове странке.

Члан Предсједништва ПДП-а Диана Чекић рекла је да би Малешевић оставку требало да поднесе из моралних разлога, јер је ресорно министарство требало да предузме одређене мјере да би се утврдила одговорност за проблеме на Универзитету.

Она је додала да ПДП подржава захтјеве студената, али да је симптоматична чињеница да никада мањи број студената није довео до оставке ректора, нити је услиједила одговорност надлежног министарства.

„Ако је надлежно министарство знало шта се све догађа на Универзитету, било би нормално да су повукли одређене мјере и да се утврди одговорност ко иза тога стоји, а ако се није знало шта се све дешава, онда је још гора ситуација“, рекла је Чекићева.

Члан Градског одбора ПДП Бањалука Саша Чекрлија подсјетио је да је ова партија донијела Програм обнове, који садржи пет области, међу којима је и образовање.

„Буџетска издвајања за образовање и науку на крају првог мандата морају достићи европски ниво од 8,5 одсто БДП-а. Дугорочни циљ мора бити бољи материјални статус учитеља и наставног особља и вредновање њиховог рада према заслугама и учинку“, навео је Чекрлија.

Он је додао да би требало увести више изборних, а мање обавезних предмета, те да практична настава мора бити извођена у континуитету у трећем и четвртом разреду средње стручне школе.

 

Повезане вијести:

ПДП РС