http://pdp.rs.ba/brckalo-vladajuca-koalicija-nas-je-dovela-u-situaciju-da-bosnjaci-odlucuju-o-rasprodaji-srpske/

Фокус емисије „Тема“ ТВ1 са Николином Вељовић била је; „Политичка и економска ситуација у Републици Српској, опозив Владе“, а гости у студију били су Здравко Крсмановић, потпредседник НДП-а, Маринко Божовић, потпредсједник СДС-а и Мирослав Брчкало, шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС.

У емисији је истакнуто да је случај Љубије показао да је ово почетак краја Владе Републике Српсје, да у будуће слиједи једна принципијелна политика заснована на политичким ставовима, уз непостојање тзв прелетача у скупштинским клупама. Наведено је да је Влада РС-а довела Републику Српску до тога да су специјалне везе РС-а и Србије постале потпуно обесмишљење, те нагалашена потреба укрупњавања политичке сцене пред изборе 2018.године како би партије окупљење око Савеза за промјене уз евентуално учешће и других партија преузеле власт како у РС-у тако и у БиХ у интересу грађана на бази јасног програма и квалитетних политичких кадрова.

Мирослав Брчкало је казао да не би волио да Бошњаци, на концу Коалиција Домовина одлучи о томе хоће ли Љубија ићи у продају или не. Говорећи о томе да ли је изненађен таквим потезом Брчакало је казао да није изненађен и да то не би гледао као политичку борбу него као побједу интереса Српске.

Брчкало није иначе гласао на јучерашњој сједници и учествовао у побједи интереса РС-а.

„Није ово побједа ни ДНС-а ни опозиције ово је побједа интереса РС-а. Ја нисам имао прилику да гласам због једног хируршког захвата на нози, али ми је драго што се све овако завршило јер и на Одобру за привреду и на сједници НС РС.

„Јасно и гласно смо рекли свој став, не бранећи ни Митал са једне стране ни Зотова него искључиво интересе Републике Српске“, рекао је Брчакало.

Брчкало сматра да Влада није успјела да испоштује ни оне пројекције које је сама себи задала те да Љубија није једина тачка на којој се владајућа коалиција у РС-у не слаже а постоје и унутафракцијске борбе унутар СНСД-а што стање чини анархичним.

„У какву нас је ситуацију довела Влада Српске, најбоље говори да су фирме из Србије пребациле своја сједништа из РС-а у Федерацију а РС има специјалне и паралелне везе са Србијом“, додао је Брчкало.

Он је рекао да се не слаже с тим да било какве персоналне промјене могу донијети бољитак те да се мора урадити свеобухватна анализа и рестарт и нова политика. Додао је да у наредном периоду и опозиција мора бити доста конструктивнија.

Говорећи о наступу опозиције на сљедећим изборима гости Теме ТВ1 истакли су ће избори 2018.бити јако важни, иако постоје индиције одгађања избора.

Брчкало је изразио да у ПДП-у нису хтјели да излазе са процјенама док СДС као највећа опозициона партија не проведе своје изборе, те истакао да се на сљедећим изборима у првом реду мора имати добар програм и добри кадрови.

Повезане вијести:

ПДП РС