http://pdp.rs.ba/brckalo-u-snsd-u-bi-vrlo-rado-zaboravili-sto-su-radili/

Мирослав Брчкало, шеф Клуба посланика Партије демократског прогреса (ПДП) у Народној скупштини РС, тврди да се на јучерашњој сједници Скупштине на којој се расправљало о декларацији о подршци Дејтонском споразуму, показало да се Савез независних социјалдемократа (СНСД) „стиди своје политичке прошлости“.

“Они би врло радо заборавили све што су радили, али смо ми ту да их подсјетимо на оно што су чинили угрожавајући Републику Српску и Дејтонски споразум”, навео је Брчкало.

Нису им заборавили, како каже, 2005.годину, када је Венецијанска комисија у свом извјештају написала да се СНСД залагао за јачање државе БиХ, на уштрб РС.

“ПДП није заборавио и да је предсједник РС Милорад Додик својевремено потписао ‘Прудски споразум’, који је, по нашем мишљењу, представљао највећи удар на Републику Српску. Изјављивао је и да је вријеме за једног предсједника БиХ, а касније то правдао ријечима да је ‘млад и наиван’.“

„Потпредсједница СНСД-а Нада Тешановић је подржала и декларацију Хрватског народног сабора у којој се говори о приступу БиХ у НАТО савез, трећем ентитету… СНСД је својевремено ‘прекинуо’ РС на два дијела у Брчком, а с Шахбазом Џихановићем и осталим унитаристима у БиХ правио мутиетничке регије, убацивали су своје декларације у којима се говорило о НАТО-у“ тврди Брчкало и додаје:

„Из такве политике отишли су у другу крајност и обећали независну РС. То су радили поигравајући се емоцијама грађана РС, немајући одговоре на тешку економску ситуацију у Српској”

Каже да за разлику од овог „СНСД-овог политичког лутања без визије“, ПДП је водио констатно реалну и одговорну националну политику – очувања Дејтонског споразума.

Тврди и да се због свега СНСД јуче трудио да збјегне причу у Народној скупштини РС о Дејтонском мировном споразуму, односно Анексу 4, „јер су управо они највише и ‘ударали’ на тај споразум и тиме угрожавали интересе РС у БиХ“.

Брчкало истиче да Дејтонски споразум чува интересе РС у БиХ и гарант је опстанка Срба на овом подручју.

“Све остало представља авантуру за Републику Српску”, рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС.

Повезане вијести:

ПДП РС