http://pdp.rs.ba/brckalo-rezolucija-je-pokajnicki-dokument-snsd-nas-doveo-pred-nato/

Партија демократског прогреса (ПДП) сматра да је Резолуција о проглашењу војне неутралности Рeпублике Српске једна врста „покајничког документа, који је у својој суштини мањкав и контрадикторан“ – оцијенио је шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС-а Мирослав Брчкало.

Управо нас је СНСД својим активностима у протеклих 15 година довео пред врата НАТО-а, а сада једном политикантском резолуцијом покушавају избјећи одговорност за те своје поступке – рекао је Брчкало.

Хронолошки гледано, наводи, СНСД је 2003. на свом сабору имао декларацију о еуроатланским интеграцијама, затим је 2005. Никола Шпирић потписао закон о одбрани БиХ, у чијем члану 84. стоји да ће Вијеће министара и парламент БиХ радити на укључивању БиХ у НАТО савез.

Брчкало подсјећа да је 2006. потписан споразум о Партнерству за мир, затим је 2008. СНСД-ов Милорад Живковић заједно са Сулејманом Тихићем упутио у парламент БиХ заједничку резолуцију о спремности БиХ за тај војни савез, а 2009. године је све то финализовао Небојша Радмановић, који је у обраћању тадашњем генералом секретару НАТО савеза Јап де Хоп Схеферу рекао да БиХ „дијели вриједности алијансе и спремна је да буде препознатљива на путу ка еуроатланским интеграцијама“.

-Апсурд је и да се СНСД у својој резолуцији позива на војну неутралност Србије, јер се мора знати важан податак, да је та земља своју војну неутралност изгласала 2007. године, а двије године након тога, СНСД је предвођен Радмановићем слао молбу за Акциони план за чланство БиХ у НАТО-у (МАП). Све ово говори о великом лутању и неодговорној СНСД-овој ад хоц политици. А историјат њихових активности по питању уласка БиХ у НАТО не иде им нимало у прилог, односно демаскира њихову политику – рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини.

Посланици владајуће већине у Народној скупштини усвојили су протекле ноћи, без присуства опозиције и Коалиције „Домовина“, Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС.

Резолуцијом се дефинише неутралност тог бх. ентитета у односу на постојеће војне савезе, те прецизира да је РС опредијељена да сваки будући статус координира са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

Повезане вијести:

ПДП