http://pdp.rs.ba/brckalo-prvo-platite-borce-pa-onda-politicare/

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало се осврнуо на захтјев Асоцијације стваралаца да им се исплате плате и накнаде за 5,5 година колико су били на функцији, а наводно нису били плаћени. Он истиче да је Ацоцијација покушала да обмане народне посланике тврдећи да имају подршку Борачке организације за своје захтјеве.

„То је безобразан захтјев који ПДП неће подржати, јер би за то требало обезбиједити 5 до 10 милиона марака у буџету Републике Српске“, истиче Брчкало и подсјећа да су борцима већ одузета права, јер наводно нема средстава у буџету.

„Одузето је 40 хиљада пензија борцима Војске Републике Српске. Борац не може на вријеме да добије ни 120 марака годишње накнаде. Било би безобразно да борцима одузимате права, а награђујете политичаре који су ионако били привилеговани, јер су у рату били у фотељама, а не у рову“, упозорава Брчкало.

Брчкало тврди да би усвајање захтјева Асоцијације стваралаца довело до социјалног бунта борачких популација и подсјећа да је својевремено захтјеве чланова Асоцијације подржавао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„Сада када је схватио да то изазива револт и огорчење јавности, Додик покушава да `врућ кромпир` пребаци у Народну Скупштину Републике Српске“, закључује шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Мирослав Брчкало.

Мирослав Брчкало потврдио је да ће његова странка са коалиционим партнерима истрајати у захтјеву за смјену Владе Републике Српске.

„Влада Републике Српске нема одговор ни на једно животно питање грађана, а анализом стања у свим сферама друштва дошли смо до поражавајућих података“, каже Брчкало. Он се посебно осврнуо на катастрофално стање у јавним предузећима.

„Жељезнице Републике Српске не остварују добит од 2005. године и тренутни дуг тог предузећа је 350 милиона марака. Дуг Олимпијског центра Јахорина је близу 30 милиона. Робне резерве су уништене прије свега захваљујући уговору са пропалом фирмом Фармленд. Електроенергетски сектор је у дубиози, а огромни губици и страначко запошљавање фактуришу се грађанима Републике Српске кроз повећање цијене електричне енергије“, каже Брчкало и истиче да ако томе додамо отимачину која се дешава у „Алумини“, свађу коалиционих партнера око приватизације „Љубије“, те рат који бјесни у „Шумама Српске“, јасно је зашто треба изгласати неповјерење Влади Републике Српске.

Повезане вијести:

ПДП РС