http://pdp.rs.ba/brckalo-pozvan-u-tuzilastvo-bih/

Шеф посланичког клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало, након што је у својству свједока у Тужилаштву БиХ дао изјаву о спровођењу референдума у Републици Српској, рекао је да је „у питању више политичка, него правна материја„.

Током изјаве прошло се хронолошки – од одлуке Уставног суда БиХ до одржавања референдума, а углавном су то општепознате ствари које зна и јавност у Републици Српској и БиХ„, рекао је Брчкало.

Он је додао да је акценат био на одлуци о привременој мјери и одржавању Колегијума Народне скупштине 21. септембра, четири дана прије одржавања референдума у Републици Српској.

Према његовим ријечима, говорио је о закључцима које је Колегијум тада донио и како је одржана та сједница, те ко јој је присуствовао.

„Све што се дешава у вези са одлуком о одржавању референдума и све након тога је више на пољу политичке борбе, него правне. Ми смо легалисти и морамо све испоштовати, а на њима је да донесу коначну одлуку“, оцијенио је он.

Брчкало је истакао да је највећи проблем у БиХ прегласавање, додајући да оно на сваком нивоу компликује живот.

„Морамо се вратити дејтонској БиХ која је једина могућа, а то је да се све одлуке доносе консензусом и усаглашавањем. Што буде више прегласавања, све ће теже бити народу“, поручио је он.

Брчкало је рекао да није сигуран да ће Тужилаштво БиХ ићи тако далеко и саслушавати и чланове Клуба ПДП-а, али да не искључује ни ту могућност.

У Тужилаштву БиХ већ су саслушани сви чланови Комисије за спровођење референдума.

Повезане вијести: