http://pdp.rs.ba/brckalo-od-vlasti-pokusavamo-odbraniti-institucije-srpske/

Ми покушавамо да одбранимо институције Републике Српске. Институција ревизора је била можда посљедња независна институција. Рекли смо им, ако се не уозбиљите тај филм да ми статирамо у НСРС нећете гледати. Они то нису озибљно схватили и онда је услиједила жустрија реакција опозиције. То смо требали урадити и на конститутивној сједници НСРС када се такође силовао пословник,

казао је за ТВ1 посланик у НСРС Мирослав Брчкало.

„Опозиција у Републици Српској води борбу за Републику Српску. Сви показатељи не иду у прилог актуелној власти у РС-у. Ми из ПДП-а јавности ћемо представити документ који се зове обнова јер сматрамо да је посљедњи тренутак да се донесу радикалне мјере из области економске политике, здравства и социјалне политике и свих других сфера живота како РС не бим наставила да стагнира и да пропада“, каже Брчкало.

Додаје да је тај документ рађен са грађанима РС-а и са стручњацима из разних области који неће бити политички памфлет него нешто што је мјерљиво.

Он је навео да је РС од стране владајућих оштећена за три милијарде КМ али и истакао да опозиција мора и датће конструктивне приједлоге за рјешење тог проблема, и зато се у задње вријеме ставља акценат на документ који се зове Обнова Републике Српске.

Брчкало је говорећи о дешавањима у НСРС и Првој скупштини народа казао да се може очекивати да се крши устав и закони а да опозиција понаша у складу са кодексом.

„Рекли смо им, ако се не уозбиљите тај филм да ми статирамо у НСРС нећете гледати. Они то нису озибљно схватили и онда је услиједила жустрија реакција опозиције. То смо требали урадити и на конститутивној сједници НСРС када се такођер силовао пословник и када су се дешавале чудне ствари“, казао је Брчкало.

Казао да се на Скупштини народа покушава причати о забрањеним темама у НСРС у циљу да се види шта грађани мисле.

„Ми покушавамо да одбранимо институције РС-а. Институција ревизора је била можда посљедња независна институција. Шњегота је извјештајем владајуће још и припазио али једноставно морао је уочити неправилности, и да су обавезе буџета РС-а потцијењене, као и дефицит. Неки кредити и обавезе уопште нису евидентирани а дефицит је најмање према извјештају 175 милиона“, казао.

Истиче да ова ствар не може остати неријешења и да на крају крајева неко мора сносити одговорност.

Брчкало наводи да у Српској данас највише србују они који су, попут Додика, како је навео, били најдаљи од ратних линија, додавши да Савез за промјене није у Сарајеву пренио ниједну надлежност са РС на БиХ, а СНСД је својевремено у једном дану знао да пренесе на десетине надлежности на ниво БиХ.

„Извјештај Венцијанске комисије каже да је СНСД партија која се залаже за јачање централних органа власти а СДС и ПДП за јачање ентитета, а поред тога постоје још бројне издаје РС-а од стране СНСД-а, својвремено је Нада Тешановић из СНСД-а гласала за декларацију ХНС-а гдје се говори о трећен ентитету који ће ићи на штету РС-а, да је ХВО одбранбена војска“, додао је Брчкало.

Брчкало је казао да се опозиција не боји Додика, али да се Додик боји властитог народа. Додик, каже Брчакло није никакав велики Баја него мала баја.

Он је казао да ће свугдје у свијету прије десити неки референдуми само у РС гдје их Додик обећава увијек се за мало десе, те подсјетио да је још 2011.године референдум о судству и тужилаштву обесмишљен када је Кетрин Ештон дошла у Бањалуку, и када је Додик повукао ту одлуку.

Повезане вијести:

ПДП РС