http://pdp.rs.ba/brckalo-novi-krivicni-zakon-omogucava-zloupotrebu/

Приједлог новог Кривичног закона Републике Српске ускоро ће се наћи пред посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Шеф Клуба ПДП-а у НС Републике Српске Миросав Брчкало рекао је да у предложеном Кривичном закону постоје одредбе које власт може злоупотријебити над неистомишљеницима, „на што опозиција упозорава већ неко вријеме“.

„Закон је доста широк. Спомиње се, напримјер – положај потчињености или зависности Републике Српске, без додатних објашњења па власт политичким неистомишљеницима увијек може спочитати да раде нешто против Републике Српске и обручунати се са њима“, рекао је Брчкало, додајући да је ПДП на ово упозоравао док је приједлог Закона био још и у форми нацрта, али није дошло од измјена.

Према Приједлогу овог закона, између осталог, прописана су и кривична ђела против уставног уређења и безбједности Републике Српске, а то су, наводи се у Приједлогу закона, кривична ђела попут напада на уставно уређење, угрожавање територијалне цјелине, довођење Републике Српске у положај потчињености или зависности, убиство представника највиших органа Републике Српске, отмица највиших представника Републике Српске, оружана побуна, спречавање борбе против непријатеља, служба у непријатељској војсци, помагање непријатељу, противзаконито формирање паравојних и параполицијских снага, подривање одбрамбене моћи Републике Српске, диверзија, саботажа, шпијунажа.

„Наш приједог је био да ако се овакав закон већ усваја, да се примјени ретроактивно, па да се похапсе сви они који су довели Републику Српску у положај у којем је сада, међу њима и оне које су надлежност са ентитета пребацили на државу“, додао је Брчкало.

Приједлог Кривичног закона Републике Српске наћи ће се пред посланицима Народне скупштине Републике Српске на сједници у уторак.

Повезане вијести:

ПДП РС