http://pdp.rs.ba/brckalo-na-rtrs-komedije-umjesto-informativnih-emisija/

Генерални секретар ПДП-а и народни посланик, Мирослав Брчкало, каже да РТРС нема основа да крије податке о примањима запослених и ангажованих новинара од Народне скупштине Републике Српске.

Нама и не требају ни матични број ни текући рачуни, али нам треба да јавност Републике Српске коначно сазна колике су накнаде, поготово што се ради о људима који су се у протеклом периоду отворено сврстали на страну власти у Републици Српској, без икакве дозе објективности.

Брчкало каже да новинари за које су тражили информације праве “више комедије него озбиљне информативне емисије” и подсјетио да је “Лазански у једној од емисија рекао да је захваљујући Влади Републике Српске продужен животни вијек грађана Републике Српске за четири године”.

-Ми ћемо истрајати на овој причи не због себе ни ПДП-а, већ због грађана Републике Српске, јер да је то приватни медиј нас то не би занимало. Међутим, то су средства свих грађана и сваки грађанин плаћа ртв претплату. А видјели смо да је РТРС, како рече предсједник Додик, постала јавна кућа и отишла у скроз неку другу крајност и служи за дезинформисање грађана Републике Српске, а не објективно и непристрастно информисање, објаснио је Брчкало.

Подсјећамо, Клуб посланика ПДП затражио је на 12. сједници, одржаној 17. маја 2016. године, одговор од Министарства саобраћаја и веза РС на питање које се односи, између осталог, и на износ примања Мирослава Лазанског на Радио-телевизији Републике Српске.

У одговору који су тада добили из Министарства наведено је да „ауторска накнада по основу Ауторског уговора представља лично примање Аутора, односно лични податак, и да у том смислу ЈП Радио-телевизија Републике Српске није овлаштена да трећој страни открије личне податке, а у складу са чланом 17. Закона о заштити личних података БиХ“.

Повезане вијести:

ПДП РС