http://pdp.rs.ba/brckalo-ljubija-je-u-rukama-domovine/

Све што смо могли чути је то да је речено да ће они свој коначан став донијети прије самог гласања. Поједини посланици су своје гласање покушали да оправдају причом да су ови обећали да ће запослити неке Бошњаке у новој фирми, међутим одмах се јавио синдикат Митала из Зенице која је рекла да би било апсурдно да то Домовина подржи јер ће самим тиме оставити 2.000 Бошњака без посла у Зеници. У то не желим да се петаљам али на њима је како сад стоје ствари. Они су ти који могу окренути на једну или на другу страну. Не би волио да се деси ситуација да нам у НС РС ресурсе РС-а одлучи или прода Домовина, казао је за Вијести.ба заступник ПДП-а у НСРС Мирослав Брчкало.

ВИЈЕСТИ.БА: Данас је Љубија требала бити тачка дневног реда сједнице НС РС, међутим дошло је до дискусије о пословнику. Да ли је повријеђен пословник?

БРЧКАЛО: Ја сам увјерен да је пословник, зато што га је произвољно тумачио генерални секретар, и повријеђен јер је предсједник одбора за привреду дао на гласање за одбор заууме став а на то је генерални секретар рекао да не може заузимати став него да може само закључак, нигдје у пословнику експлицитно не стоји да се тачка не може повући са дневног реда иако је усвојен дневни ред и данас смо изгубили добар дио времена полемишући око тога. Онда и јавно саслушање губи сваки смисао којег смо и организовали управо због тога да би добили што више информација, чињеница и података како би могли заузети што исправнији став.

ВИЈЕСТИ.БА: Зашто је било битно да се данас гласа о томе?

БРЧКАЛО: Влада РС-а је суочена са хроничном беспарицом и недостатком средстава, угрожена ММФ-ом то јесте неусвајањем акциза и једина ствар која јој је остала јесте продаја Љубије. Проблем је у томе што они те ефекте и гледају краткорочно да са тим парама закрпе буџетске рупе а не гледају дугорочно посљедице и по раднике који раде у Миталу и по буџет РС-а. Ми из ПДП-а покушавамо да се одговорно понашамо у овом моменту и да реално сагледамо ситуацију а нисмо адвокати ни Митала ни ових Израелаца, али мислимо да по уговору из 2004.године највјероватнија ствар која ће се дестити данас, евентуалним изгласавањем ове одлуке јесте арбиража суда. Може се десити да РС туже и Митал са једне стране због тог споразума из 2004.године и да у свему томе буџет РС-а претрпи штету.

ВИЈЕСТИ.БА: Предсједник РС-а оптужио је опозицију да ради за Митал.

БРЧАКАЛО: Ми ћемо показати у току скупштинске распаве ово што сам рекао, нисмо адвокати ниједних ни других. Изнијет ћемо одређене критике на досадашњи начин рада Митала, међутим онда се поставља питање шта је власт РС-а радила 13.година, шта су радили представници државног капитала. Према томе ми смо ту чисти, немамо никаквих обавеза, можда их има ДНС , а предсједник Додик се понаша као гласноговорник изреалске компаније која нас није увјерила у своје референце да моћи радити тај посао, иако је питање да ли се продаја уопће може овако радити

ВИЈЕСТИ.БА: Појавиле су се шпекулације у вези куповине појединих посланика. О чему се ради. Да ли Додик жели унијети немир у ред опозиције или ?

БРЧКАЛО: Што се тиче опозиције она нема проблем с тим. Шпекулације које су се појавиле не упућују ни на једног посланика из опозиције. Највећа одговорност је на посланицима из Домовине. Тај велики Србин из Лакташа опет кад му треба СДА спреман их је молити и тражити па и Коалицију Домовина.

ВИЈЕСТИ.БА: Какав је став Домовине јесте ли разговарали са тим посланицима?

БРЧКАЛО: Они се понашају неодређено. Све што смо могли чути је то да је речено да ће они свој коначан став донијети прије самог гласања. Поједини посланици су своје гласање покушали да оправдају прицом да су ови обећали да ће запослити неке Бошњаке у новој фирми, међутим одмах се јавио синдикат Митала из Зенице која је рекла да би било апсурдно да то Домовина подржи јер ће самим тиме оставити 2.000 Бошњака без посла у Зеници. У то не желим да се петаљам али на њима је како сад стоје ствари. Они су ти који могу окренути на једну или на другу страну. Не би волио да се деси ситуација да нам у НС РС ресурсе.

Разговарао: Нихад Хебибовић

(Вијести.ба)

Повезане вијести:

ПДП РС