http://pdp.rs.ba/brckalo-izgraditi-sistem-a-ne-da-pojedinac-odlucuje-o-svemu/

 

Година 2018. ће бити година великих одлука и могућих промјена на политичкој сцени у Републици Српској и БиХ, а надамо се да ће то донијети и бољи животни стандард грађанима, више радних мјеста, поправити економску ситуацију у држави и да ће млади све мање напуштати Републику Српску и БиХ.

У изборној години покушаћемо да од што више политичких актера и кандидата на предстојећим Општим изборима сазнамо која су нихова рјешења постојећих проблема, лошег стања и животног стандарда грађана Републике Српске и БиХ, и на који начин они могу утицати на рјешавање проблема.

Кренули смо од, вјероватно, најактивнијег Клуба посланика у Народној скупштини Републике Српске, Партије демократског прогреса (ПДП) и са њиховим шефом Мирославом Брчкалом разговарали о досадашњим и наредним активностима, али и политичкој ситуацији у Републици Српској.

СА-РС: Како бисте оцијенили 2017. годину и која је Ваша оцјена успјешности рада Народне скупштине Републике Српске (НС РС), с обзиром да је актуелна власт оцијенила да је НС РС најуспјешнији парламент у БиХ?

Мирослав Брчкало: Ја бих прије рекао да је ту такмичење ко је мање лош, а не ко је најбољи. Мислим да нису адекватан показатељ статистички подаци, односно број усвојених закона и аката, а не сам квалитет тих аката. Могу да искажем задовољство што је мој посланички клуб био један од најактивнијих у сваком смислу те ријечи, са доста више предложених иницијатива и аката, посланичких питања, али нажалост није било разумијевања са друге стране.

Владајућа већина очигледно размишља више рукама него главом и иду по своје мишљење у централе својих странака, и дођу са унапријед формираним мишљењем, тако да без обзира на квалитетан приједлог, а којих је било у процедури много, нажалост, нисмо добили подршку.

Оно што је, по мени, обиљежило 2017. годину јесте, са једне стране, прекид рада парламента, а са друге стране повлачење одлуке о референдуму.

СА-РС: Под којим условима бисте се вратили у скупштинске клупе и узели учешће у даљем раду Народне скупштине Републике Српске?

Мирослав Брчкало: Ово што ми радимо је борба за систем, а не за појединца. Ми само тражимо да Устав, Закон и Пословник буду једнаки за све. Неспорно је постојање скупштинске већине и да они могу изгласати шта хоће, али те одлуке, тај закон, то именовање мора бити у складу са ова три документа. Ми данас имамо апсурдну ситуацију у парламенту Републике Српске, а то је да највиши законодавни орган Републике Српске труди се и такмичи да што више прекрши закона, пословничких норми, па чак и неке уставне одредбе.

Ми то не радимо ни из каквог хира, ово је борба за систем, борба за правду, а ја сам својевремено рекао да не могу очекивати од нас да будемо лутке које ће статирати у тој, лоше режираној представи. Мислим да је овдје највећа одговорност на предсједнику НС РС господину Чубриловићу, који се од прекида прве сједнице није најбоље снашао и срљао је, а онда успио дио одговорности пребацити на ону фамозну комисију. Ја сам и тада рекао да нема те комисије која може зауставити нашу борбу за ове ствари које сам навео.

СА-РС: С обзиром на најављено усвајање Декларације о заштити српског народа, да ли ћете учествовати у расправи по том питању?

Мирослав Брчкало: То је прије свега важно национално питање, које превазилази наше међустраначке, политичке односе позиције и опозиције. Ми свакако дајемо подршку једној таквој декларацији, али исто тако се надамо да она неће бити злоупотријебљена у неке друге сврхе и да ће, што се тиче Декларације, доминирати ријеч струке, а мање политике.

Свакако, кроз своја савјетодавна тијела која смо успоставили у партији, имаћемо и својих приједлога. Што се тиче нашег наступа на наредним сједницама, зависиће од многих фактора и ми ћемо такве одлуке доносити и заузимати пред само скупштинско засједање. У протеклом периоду, неки документи који су били од виталног значаја за РС и српски народ, ми смо све те подјеле оставили по страни и били смо на истој линији, односно постигли смо тај минимум националног концензуса.

Посјетићу на неке ствари попут Дана Републике Српске, пописа становништва, ревизије тужбе… То су ствари које су успјеле ујединити српски корпус у БиХ. Према томе, свјесни смо ми да су неке ствари изнад наших подјела и различитих гледања, па и свађа. Ми национално и одговорно приступамо тако битним и важним приједлозима.

СА-РС: Како коментаришете усвајање буџета по хитном поступку и шта је према Вама био разлог да се буџет не усвоји у редовној процедури?

Мирослав Брчкало: Недостатак средстава да се задовоље многобројне категорије које су имале захтјеве према том буџету и смањење учешћа јавности у самој процедури доношења буџета. Веома је апсурдна ситуација да Влада тјера свемирослав брцкало 3 локалне заједнице да испоштују Закон о буџетском систему, а то значи да свака локална заједница чији су буџети много мањи, мора донијети Нацрт и буџет мора ићи у јавну расправу, па онда доћи у форми Приједлога пред одборнике.

А на буџет од 3.300.000.000 немате ту јавну расправу, учешће јавности, учешће заинтересованих страна и све то се правда се неком „хитношћу“. Зна се да се увијек буџет доноси у децембру за наредну годину и онда падају сви разлози за хитност или околности које се нису могле предвидјети, што су они навели у свом образложењу. Буџет Републике Српске за 2018. годину је могао и морао бити много бољи, ако ништа, она средства која већ имамо морала су бити праведније и правичније распоређена.

Морало је бити више осјећаја према социјалним категоријама, јер изгубили смо онај најздравији слој становништва, тј. средњи сталеж који је основни покретач сваког друштва и имамо веома мали број ултра-богатих људи, а имамо велики број људи на рубу егзистенције. Друга ствар, у овом буџету су се могле остварити уштеде у буџету по многим ставкама, а није их било. Трећа ствар, имамо велику задуженост кредитима, а још тежа ствар је лоша структура тих кредита јер они не иду у стварање новог производа, већ у покривање већ постојећих „рупа“.

Иначе, већи проблем од буџета је економска политика Владе РС која не успјева из године у годину да оствари оне, сопствене, зацртане пројекције о резултатима. Својевремено су прије пет година најављивали да ће просјечна плата бити 950 КМ, а она је била 820 КМ, а ни данас се није значајно повећала. Замислите, кад они не успију остварити своје сопствене пројекције, а тек онда да се поредимо са неким много развијеним земљама.

Мислим да све своје грешке покушавају намирити све већим „завлачењем руке у џеп“ грађанима Републике Српске. Када то мислим, хоћу да кажем да су све ставке у паду, а само расту кредити, поскупљује цијена електричне енергије, увели су акцизе. Знам да ће у случају доласка на власт ове гарнитуре владајућих на нивоу БиХ, њихов први потез бити повећање ПДВ-а, који ће бити 19% или 21%.

Наша политика коју ми заговарамо је сасвим другачија. То је репрограм постојећих обавеза, смањивање кредитних задуживања, а тај простор који се на тај начин уштеди, усмјерити у растереће привреде, отварање радних мјеста, уштеде по свим нивоима у буџету. То прије свега значи да морамо неке аномалије које се појављују у друштву, исправити, а то је да имате људе који имају по четири врсте примања из буџета РС и срачунато је да ти људи примају близу 10.000 КМ, а са друге стране имате четверочлану породицу гдје нико не ради.

Мора се смањити тај социјални јаз, јер ако дође до раслојавања друштва, то нас може одвести у врло негативном правцу, а посљедице могу бити несагледиве и то су прве ствари које се морају урадити.

СА-РС: Како реагујете на одлуку Владе РС да РЖР „Љубија“ скине са листе стратешких предузећа и акције продаје на бањалучкој берзи?

Мирослав Брчкало: Клуб посланика ПДП је био најактивнији по том питању. Ја сам лично на сједници Одбора за привреду успио да изгласамо јавно саслушање по питању продаје РЖР „Љубија“ и могу рећи да је се тај потез касније показао као јако добар, јер смо ми касније на том јавном саслушању чули доста занимљивих ствари. Морам да кажем да ПДП није био „адвокат“ нити „Митала“ нити Евгенија Зотова са друге стране. Кључна реченица коју смо ми тада говорили јесте да се бојимо да колатерал односа између Зотова и „Митала“ не буду постојећи радници „Љубије“ и бојимо се да тај предмет не заврши на Међународном арбитражном суду у Паризу.

Да, осим радника, колатерал не буде и буџет Републике Српске. Било је ту доста међусобних оптужби и доста тешких ријечи између двије стране. Нас не занимају те двије стране, али нас занима оно што је интерес Републике Српске у овом тренутку, а то је да чекамо резултате Пореске управе, да она утврди да ли је тамо било тих тзв. „трансферних цијена“ и да ли је буџет РС у претходном периоду оштећен за тај износ, који су у првобитно навели.

Ми смо то на питање РЖР „Љубија“ приступали одговорно према држави, а не да смо се бавили неким страначким односима. Пошто није било извјесно да би та продаја могла проћи без озбиљнијих посљедица по буџет Републике Српске ми се нисмо одлучили да подржимо. Међутим, видимо да је сада СНСД-ова и СП-ова структура одлучна да иде у продају РЖР „Љубија“ због недостатка новца, они ће ту одлуку у, вјероватно, наредним мјесецима спровести.

СА-РС: Колико ће рад Народне скупштине Републике Српске бити оптерећен предизборним активностима?

Мирослав Брчкало: Биће итекако оптерећен, ја очекујем да предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић сазове доста мање сједница у овој изборној години и досадашња пракса је показала да чим се „закува“ атмосфера у НС РС, он одмах прибјегава да сазива мање сједница, односно тежи да прође што дужи период како би се ситуација смирила. Могу рећи да ћемо ми покушавати да будемо другачији од осталих, да је ПДП у протеклом периоду упозоравао на све афере и аномалије, и да ћемо у наредном периоду ставити акценат на конкретна рјешења.

ПДП је странка која доста пажње даје да израду квалитетног програма и ми смо једини који смо у овој години промовисали „Програм обнове Републике Српске“, гдје се говори о моралној, економској, демографској, социјалној и свако другој обнови Републике Српске и успостављању права и праведнијој и правичној Српској. И покушаћемо да, кроз конкретне мјере, програмом допремо до ушију наших грађана РС и да поред критике актуелног стања, покажемо да имамо конкретна рјешења.

СА-РС: Хоће ли Савез за промјене имати заједничке кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ? Када се могу знати имена кандидата?

Мирослав Брчкало: Вјерујем да хоће. Као шеф Клуба посланика ПДП у НС РС, према анкетама које смо радили, Младен Иванић тренутно доминира политичком сценом у БиХ и наша политика ће бити базирана на његовој кандидатури. Мислим да код наших колега из Савеза за промјене није спорна та кандидатура и да је само питање да ли ће Младен Иванић ићи за српског члана Предсједништва БиХ или за предсједника Републике Српске, али оставићемо то на крају страначким органима и коалиционим партнерима да видимо која је најбоља опција.

Моје лично мишљење да је неки адекватан термин саопштавања тих имена ће бити отприлике у марту и мислим да је то сасвим довољно близу избора. С друге стране, што се тиче друге кандидатуре, у то не бих улазио и прогнозирао који је најбољи кандидат испред Српске демократске странке.

СА-РС: Каква су Ваша лична очекивања и гдје себе видите у случају побједе Савеза за промјене на Општим изборима 2018. године?

Мирослав Брчкало: По природи нисам ни песимиста, нити оптимиста. Трудим се да будем реалан и прагматичан, а пуно ствари се може десити до избора које могу значајно утицати на сам исход ових избора и веома је незахвално давати прогнозе по том питању.

С друге стране, немам никаквих личних амбиција и ја сам тимски играч. Ако дође резултат, лакши дио је направити распоред, тако да свако буде тамо гдје може највише урадити како би поправио ову, прилично тешку ситуацију у Републици Српској.

Повезане вијести:

Информативна служба ПДП