http://pdp.rs.ba/brckalo-ekonomska-politika-vlade-srpske-je-samo-spisak-zelja/

Eкономска политика Владе РС само је један списак жеља, без икакве визије, стратегије и реалних циљева!

Рекао је ово у разговору за портал СрпскаKафе Мирослав Брчкало, шеф ПДП-овог клуба посланика у Народној скупштини РС те се осврнуо на дешавања са посљедње сједнице републичког Парламента, коју су посланици опозиције напустили, а владајућа колаиција у наставку засједања, између осталог, усвојила буџет Српске за 2018. годину.

– Постојале су двије могућности што се тиче посљедње сједнице Народне скупштине РС, или поновна опструкција или напуштање сједнице. Једина опција која није била „на столу“ јесте враћање у Парламент као да се ништа није ни догодило. Све ово не радимо ни из каквог хира него се боримо за поштовање Устава, закона и пословника.

Нажалост, и на овој сједници је прекршено на десетине чланова пословника, неколико законских, а можемо рећи и уставних одредби. Тражили смо једноставан захтјев, да се испоштују закони и предложени буџет и остало преведе у нацрте. У случају да се то не деси, најавили смо реакцију за коју смо се на крају и одлучили, да напустимо Парламент.

Било је бесмислено наставити даље радити. На крају крајева ништа се не би промијенило и да смо остали, само је питање да ли је боље рјешење била даља опструкција или излазак. Одлука да напустимо Скупштину је везана искључиво за ову сједницу, а од понашања владајуће коалиције зависи како ћемо се у наредном периоду понашати.

Углавном, ово је једна врста наше борбе и од ње нећемо одустати. Борба може бити само јача и радикалнија.

Иванић доминира политичком сценом Српске

Када можемо очекивати објелодањивање имена кандидата опозиције за двије назначајније функције?

– У опозицији је подјељен став када би требало објавити имена кандидата за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ. Дио истиче аргументе зашто то треба урадити раније, неко је за што касније објављивање, ја бих лично направио неки компромис, не бих дозволио да се завучемо у посљедње дане пријава кандидатура као што је то било на прошлим општим изборима. Можда некада након новогодишњих празника, најкасније фебруара или марта.

Када је ријеч о кандидатима, не бих улазио у имена која би могла бити из СДС-а, али морам да истакнем задовољство што сва истраживања показују да Младен Иванић доминира тренутно на политичкој сцени и да се поиграва и са Додиком и са Изетбеговићем.

Он је неко ко сигурно може тај посао обављати на задовољство свих грађана Српске јер је у протеклом периоду показао да је дипломата, да је јако одговоран политичар а показао је и да итекако жестоко зна одбранити интересе Српске, показало се то и код 9. јануара, и код објаве одлуке о попису становништва, и код стопирања ревизије тужбе БиХ против Србије и другог.

Вјерујем због тога да ће Иванић бити један од два кандидата опозиције и да ће однијети побједу ма ко му био противкандидат.

Како грађани гледају на ваше поступке у Скупштини, да ли разумију зашто сте се одлучили за напуштање, а раније и блокаду Парламента?

– Сваки наш потез, од прекида септембарске сједнице, изазивао је једну врсту реакције. Увијек смо имали и позитивних и негативних коментара. Сваки наш потез заслужује додатно образложење и појашњење ситуације, али је кључна ствар да ово не радимо из хира већ у оквиру борбе за поштовање Устава, закона и пословника.

Са првим прекидом смо успјели натјерати владајућу коалицију да се објави одлука која се крила двије године, а поднијели смо и кривичну пријаву због необјављивања одлуке о референдуму о бх. правосуђу у Службеном гласнику. Потпуно смо разобличили њихову квазипатриотску причу јер из њиховог „патриотизма“ стоји бјежање од основних животних тема.

Данас се као велики Срби представљају људи који су били најдаље од борбених линија. За мене се патриотизам доказивао деведесетих година а не данас, ово што се данас подмеће је чисто политиканство.

Како оцијењујете усвојени буџет Српске за 2018. годину?

– Много више трошимо него што имамо прихода, а све то настојимо надомјестити кредитним задуживањима. Теоријске приче о неком суфициту у пракси не постоје. Зна обичан домаћин код куће какав је његов буџет када више потроши него што заради.

Тако и власт, само на много вишем нивоу. Понашају се нерационално и неодговорно. Буџет РС не би могао опстати без ММФ-а, Свјетске банке, Европске инвестиционе банке и других. По тој матрици ме занима, зар нису они страни плаћеници, јер су ушли у једну врсту финансијског протектората, зависе од међународних финансијских фондова.

Тако сваке године упадају у све већу дужничку кризу.

Гдје су кључне замјерке?

– За нас концептуално буџет уопште не ваља. Никакви амандмани не би могли промијенити буџет на позитивно. Имали смо прилика на ранијим неким сједницама да не прођу наши амандмани, а прођу неких њихових удружења. Наша економска политика се своди на репрограмирање постојећих обавеза на дужи период а средства која би се уштедила на тај начин била би преусмјерена у економију односно привредна растерећења.

Такође, оваква привреда не може истрпити оволику администрацију. Наш концепт је да се направе уштеде на свим могућим нивоима и свим могућим категоријама, а таквих има ставки у буџету, нпр. стручне услуге или фамозна представништва Српске у иностранству.

Затим, да се донесе нови закон о сукобу интереса, гдје се не би дешавале данашње апсурдне ситуације да један човјек има четири примања из буџета а велики број људи у РС је незапослен и нема ниједно примање. Истопио се онај средњи слој становништва који је најздравији и који покреће државу напријед. А ми имамо ултрабогате људе и велики број људи на ивици сиромаштва.

Постојећа средства у буџету треба да се расподијеле на праведнији начин. Усвојени буџет је наставк агоније и продубљивање финансијске кризе у Српској, а тек шта рећи о економској политици, ми је уопште и немамо.

Званично имамо.

– То су само преписивања, рециклажа неких старих обећања и одгађања оних радикалнијих реформи. Многа обећања из ранијих година нису остварена, сумњам чисто и да ће испоштовати најављено смањење оптерећења на рад јер су и раније обећавали па нису ништа урадили по том питању.

Пошто је наредна година изборна, мало су и те њихове пројекције надуване. Довољне је сјетити се 2014. године, у економској политици Владе РС речено је да ће просјечна плата у Српској бити 955 КМ, а она је те године за читавих 130 КМ била нижа. То је само један списак жеља без икакве визије, стратегије и реалних циљева.

Можемо ли закључити да од помирења два политичка блока у РС нема ништа?

– Врло вјероватно. Нарочито пошто улазимо у изборну годину. И за мене је то велика енигма, та комисија за помирење, мислим да је предсједник Парламента Недељко Чубриловић успио добар дио одговорности за стање у Парламенту пребацити са себе на поменуту комисију.

А поентирао је и са друге стране, успио је окупити лидере странака, што неколико дана прије тога није успио предсједник РС Милорад Додик. Видим да је Чубриловић једини у Српској који, како нам је недавно рекао, вјерује у помирење два супростављена блока.

Али добро, то је већа стара позната игра ДНС-а, на некој „ивици ножа“ између власти и опозиције.

Да смо хтјели да посвађамо СНСД и ДНС могли смо гласати за продају Љубије. Али смо жељели бити одговорни према Републици Српскоји и радницима.

Како гледате на то флертовање ДНС-а са опозицијом?

– Њима се једноставно ситуација намјестила и сада експлоатишу односе позиције и опозиције иако су итекако присутни у власти, код њих је интерес доминантан. Они дјелују прије свега на бази својих функционера, директора и министара који имају могућност да запошљавају своје кадрове.

Немају они у овом тренутку никакву политику другачију од владајућег СНСД-а и СП-а, нити имају политику блиску опозицији. Они су злоупотријебили временом нашу подршку у случају Љубије. Да смо тада хтјели да посвађамо СНСД и ДНС могли смо гласати за продају Љубије.

Али смо жељели бити одговорни према Републици Српској и радницима па смо сматрали да је одбијање продаје најмање лош потезом у том тренутку. Што се тиче саме принципијелности ДНС-а она је показана више пута у негативном смислу у претходном периоду.

На примјер?

– Узмите само војну неутралност коју су они критиковали и рекли да неће подржати, те наводили да има низ аномалија, иако су ту исту војну неутралност потписали њихови чланови, који су на привременом раду у СДС-К клубу, Душан Ивић и Дарко Бањац. А када је дошло до тог документа, нико се није јавио, није дао било какав амандман и све се завршило тако што су подржали поменуту одлуку.

И таквих је мали милион примјера. Код њих никако не стоји парола „ријеч је ријеч“. Али добро, они сада воде свој неки рат са Уједињеном Српском Ненада Стевандића, у политици је све могуће, видјећемо шта ће се дешавати.

Знам само да ми никада нећемо дозволити да се људи који итекако имају одговорност за данашње стање у Српској сврставају као неки центар или трећи блок, како су урадили на прошлим општим изборима. Они немају ништа мању одговорност у односу на СНСД и СП.

О. Тешић

Повезане вијести:

ПДП РС