http://pdp.rs.ba/brckalo-cvijanovi-eva-i-tegeltija-rade-centralizaciji-finansijskog-sekotra-bih/

Генерални секретар ПДП Мирослав Брчкало рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Источном Сарајеву да ће законима који ће ускоро бити на сједници Народне скупштине РС власт Републике Српске надлежности са банкарског и финансијског сектора Републике Српске пренијети на централни ниво.

Ради се о Закону о банкама и измјенама Закона о Агенцији за банкарство РС.

„Самозвани чувари Српске кришом и далеко од очију јавности преносе надлежности и раде против будућности Републике Српске. Закон о банкама и измјене Закона о Агенцији за банкарство РС нису никакво унапређење система банкарског сектора већ искључиво испуњавање услова ММФ, који су премијерка Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија беспоговорно прихватили, на штету Српске“, објаснио је Брчкало.

Он је подсјетио да Писмо намјере које су Цвијановићева и Тегелтија потписали садржи преко 40 услова, не потпуно добронамјерних према Српској, само да би што прије добили траншу ММФ без које не могу да опстану.

„Пошто су уништили Агенцију за банкарство Републике Српске, остали смо без система контроле и без регулатора банкарског сектора. Даљим измјенама закона Агенција ће остати само обична љуштура, а праву регулацију ће подићи на централни ниво“, рекао је Брчкало.

Да би добили другу траншу ММФ, објашњава Брчкало, Цвијановићева и Тегелтија ће пристати и на меморандум о финансијској стабилности и банкарској координацији, усвојиће нову методологију за одређивање бонитета банака, формираће фонд за реструктурисање банкарског сектора чије је пуњење јако нејасно и упитно, а све ће ово водити централизацији управљања финансијског сектора у БиХ.

„Транше које ће добити Влада РС нису толико вриједне пажње колико посљедице које ће се, дугорочно гледано лоше одражавати на наш банкарски и финансијски сектор“, рекао је Брчкало.

Повезане вијести: