http://pdp.rs.ba/brchkalo-smanene-zatezne-kamate-pomog/

Клуб посланика ПДП у Народној скупштини Републике Српске упутио је у скупштинску процедуру Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о висини стопе затезне камате с циљем да стопа од 18,25 одсто на годишњем нивоу буде смањена на 12 одсто, изјавио је шеф клуба посланика Мирослав Брчкало.

“Због веома високе затезне камате која у Републици Српској на годишњем нивоу износи 18,25 одсто, а на дневном 0,05 одсто, упутили смо у скупштинску процедуру по хитном поступку Приједлог закона о измјенама Закона о висини стопе затезне камате којом се износ од 0,05 одсто замјењује износом од 0,33 процената дневно да би се каматна стопа на годишњем нивоу изједначила са стопом затезне камате која у Федерацији БиХ износи 12 одсто”, прецизирао је Брчкало.

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да је разлог за подношење иницијативе то што је “ова стопа у Републици Српској највећа у региону” и због тога посљедице трпе привреда и грађани у Српској.

“Висока затезна каматна стопа у Републици Српској исцрпљује финансијски потенцијал привреде и грађана и ми процјењујемо да ће ефекти, односно уштеде од изједначавања каматних стопа у Српској и ФБиХ на годишњем нивоу износити око 53 милиона КМ”, навео је Брчкало.

Друга измјена овог закона, додаје он, односи се на укидање метода ревалоризације дуга јер тај метод дискриминише дужнике пошто се ревалоризација врши само у случају да цијене расту, а не и у случају дефлације, односно ако цијене падају.

“Ревалоризација дуга се не обрачунава ни у ФБиХ, ни у земљама еврозоне”, рекао је Брчкало.

Тужна слика здравства

Говорећи о ситуацији у здравственом систему Републике Српске, Брчкало је рекао да озбиљна држава не смије дозволити недостатак цитостатика, вакцина за бебе, појаву уља у респираторима за бебе и слично, подсјећајући да је ситуација тешка и у Болници Источно Сарајево.

Он је оцијенио да трагови уља у дјечијим респираторима у Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци представљају “сурову реалност и тужну слику” здравства Српске.

Брчкало каже да ПДП тражи да надлежно министарство утврди одговорност за све ове пропусте.

Измијенити Закон о Уставном суду БиХ

Брчкало је такође рекао да ПДП чврсто стоји иза договора српских политичких странака када је ријеч о одлуци Уставног суда БиХ у вези са Законом о празницима у Републици Српској, односно на становишту да концепт прегласавања или мајоризације само може довести до трагичних посљедица.

„Што више буде таквих одлука, биће мање БиХ“, рекао је Брчкало.

Он је потврдио да ће ПДП тражити хитно усвајање измјена Закона о Уставном суду БиХ, са домаћим судијама, гдје минимално један судија из неког конститутивног народа мора гласати за неку одлуку да би она била легитимна и легална.