http://pdp.rs.ba/brchkalo-iznena-an-sam-stavom-krsmano/

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало изненађен је ставом потпредсједника НДП-а Здравка Крсмановића да треба испоштовати одлуку Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске.

“Мислио сам да имамо јединствен став о тој теми, да је то трајно и непромјењиво, те је тај коментар за мене изненађујући”, рекао је Брчало.

Он је додао да би требало провјерити те наводе, те да не може коментарисати туђи став о нечему што је требало да буде трајна одлука.

Крсмановић је раније за портал “Вијести.ба” рекао да треба испоштовати одлуку Уставног суда и донијети одговарајуће акте који не дискриминишу друга два народа и направити рјешења која су могућа, а не ићи на референдуме, не правити ужарену атмосферу са једнонационалним референдумима у БиХ.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. новембра прошле године да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

На састанку званичника из Српске 29. новембра договорено је да се у наредном периоду, на основу одлуке Народне скупштине Српске, организује референдум који би се односио на питање да ли народ у Републици Српкој подржава овакву одлуку Уставног суда и да ли подржава да 9. јануар остане празник Српске.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Иницијативи предсједника Српске тада су се одазвали потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Повезане вијести: