http://pdp.rs.ba/branislav-borenovic-za-studio-4-rata-nece-biti/

Бранислав Бореновић, предсједник Партије демократског прогреса и посланик у Народној скупштини Републике Српске у Босни и Херцеговини изјавио је за ХРТ-ов Студио 4 уочи почетка засједања, да нико није ни сањао прије неколико година када је изабран овај сазив скупштине да ће се данас разговарати о заштити заједничких институција Босне и Херцеговине.

Нисмо ни сањали да ћемо морати штитити заједничке институције БиХ од једностраног понашања бошњачког члана Предсједништва БиХ и представника бошњачког народа. Мислим да је ово врло важно питање, а прије свега начин доношења одлука у Предсједништву БиХ и у свим другим тијелима БиХ, како бисмо вратили Босни и Херцеговини изворну вриједност која је једино типична за БиХ – а то је да у процесу доношења одлука морају учествовати легитимни представници и то не само бошњачког, него и српског и хрватског народа, изјавио је Бореновић.

Ми ћемо о томе данас разговарати како заузети врло конкретан став и зауставити нешто што нам може у наредном раздобљу направити огроман проблем. Ово није само питање српског народа. Ово је и питање хрватског народа. Ово је питање свих народа који имају конститутивност у БиХ јер не смијемо дозволити да било ко доноси било какве одлуке у име БиХ према било коме без сагласности друга два народа. Мислим да је врло битно данас у Народној скупштини Републике Српске донијети одлуке мудре и хладне главе како бисмо зауставили потенцијалну велику кризу која нас може очекивати у наредном периоду у БиХ, казао је између осталог Бореновић.

Одговарајући на питања у вези с разговором предсједнице Републике Хрватске и руског министра вањских послова о руској рафинерији у Броду, а чијом би се модернизацијом ријешио проблем онечишћења зрака у Славонском Броду Бореновић је казао – свако питање које је отворено треба рјешавати у духу нормализације односа. Сваки разговор, свака конкретизација приједлога је добро дошла, рекао је.

Повезане вијести:

ПДП РС