http://pdp.rs.ba/branislav-borenovic-za-buku-znam-kako-da-od-rs-napravimo-bolje-mjesto-za-zivot/

Наш разговор са Бореновићем нисмо могли а да не почнемо са пољедњој сједницом Народне скупштине, која је показала сав примитивзам и вулгарност политичке сцене Републике Српске. Предсједник ПДП-а истиче да је ова сједница слика Републике Српске данас, која је, како каже, оличена у људима који је воде и који су спремни да од ње праве ријалити шоу.

“Сви смо били свједоци једног великог блата у којем су се ваљали сви. Опозициони народни посланици су само постављали питања зашто смо одустали од нечега што је био досадашњи кључни мотив за добијање избора и зашто је дошло до одустајања од тако важне политичке теме од које је Додик градио свој политички узлет.

Ја сам поставио то питање и то је било болно питање те је изазавалио салву бруталних приземних и примитивних напада на све нас. Али то се једном требало видјети и показало се да ко год мисли да са Додиком може градити договор грдно се вара“

Јавност, новинари па и многи стручњаци сложни су у оцијени да је Додик увлачећи опозицију у тај свијет примитивизма у коме се он одлично сналази опет показао народу ко је главни Баја и да је успио да на себи својствен начин порази све вас.

Ја се не слажем с тим да је онај примитивизам побједа. Оно што је он урадио није понижење опозиције већ институције предсједника Републике Српске, као и Народне скупштине Републике Српске. Ми смо присуствовали посебној сједници и у намјери да разговарамо о овако важној теми која је доминирала на погрешан начин у РС.

Са друге стране, Додик је хтио да нас својим увредама и нападима удаљи, не би ли ми напустили сједницу, али ми нисмо пристали на то. Мада, морам признати да је било тамо људи који су итекако уживали, чак су Додику добацивали разне цедуљице и копиране изјаве.

Један од њих је Ненад Стевандић који је уживао у том једном ненормалном амбијенту у којем се он најбоље осјећа. Имам осјећај да је имао шмајсер да би без проблема запуцао по нама. Што значи да у РС има политичких структура које то воле. Неки су у том уживали. Ја нисам, али сам сједио желећи да чујем шта то први човјек РС има да каже.

Кад погледате, шта имате да видите? Да је он један примитиван, некултуран, бахат човјек који је спреман да злоупотреби све и поставља се питање да ли заиста било ко политички разуман може градити са њим сутра било какво повјерење у Републици Српској. Ова сједница је показала да са тим човјеком не треба имати икакву политичку релацију, да треба бити што даље од њега и да је немогуће правити било какво опште јединство у РС док је Додик неки фактор у одлучивању.

Када сам рекао да вас је Додик побиједио мислио сам на побједу његове политике над политиком опзиције. Он је успио да постави примитивизам као матрицу понашања у Скупштини коју су слиједили скоро сви посланици, како власти тако и опозиције. И на тај начин сте и ви овом народу још више огадли политику и само још једном показали грађанима да им ни једни ни други не нуде бољу будућност него само систем колективног пропадања.

Нисам сигуран да посланицима ПДП-а можете приписати примитивизам. И било која врста генерализације не води никуд. Не желим да прихватим вјешто наметнуту тезу “сви су исти”. Нисмо нити ћемо бити. Ружан и горак укус јесте остао. Сви смо ми били тамо и слика је била једна и тешко је људима показати ко је био мање прљав, а ко више. Углавном, слика говори више него ријечи. Слика у којој смо ми сви у једној сали у којој се свашта чуло показује да се многе ријечи могу приписати и онима који их нису рекли.

Рекли сте да је Додиков план био да вас отјера из Скупштине, а какав је ваш план био?

Ово је била посебна сједница и наша одлука је била да дођемо, да чујемо шта је разлог за одустајање од референдума јер се околности нису промјениле за двије и по године. Исти политички односи,ми опозиција овдје а власт на БиХ нивоу а СНСД власт овдје а опозиција на БХ нивоу.

Све идентично као 2015-е, а тада се није тражило то јединство.Наше кључно питање је било зашто се то ради,шта је разлог. А нисмо добили одговор. И хтјели смо да покажемо да је РС платила велику цијену тог референдумског манипулизма. Све то је много коштало РС.

На који начин је коштало?

Економска изолација, скоро никакав прилив страних и домаћих инвестиција, увећано задуживање, велики одлазак људи, лошија демографска слика, корупција и криминал који су постали сасвим нормални. И да је критична маса према коруптивним радњама постала равнодушна, људи су на све то отупили.

То је све цијена коју смо платили зарад разних референдума, бусања у прса, великих србовања који су доживјели свој епилог неколико пута девастирањем и гажењем тог уставног права које би требало да се ријетко користи, а стално је присутно. О референдуму се стално говори тј. злоупотребљава и он увијек добија негативни епилог,власт га поништава.

Је ли ви заиста мислите да би неко желио да уложи у РС у којој се стално држе жестоке политике тензије и помињу радикални потези. Документи, извјештаји, информације и све што долази из Владе РС, Завода за статистику, Главне службе за ревизију, Фонда ПИО и здравства показује да је тај деценијски референдумски манипулационизам коштао РС милијардама конвертибилних марака пропуштених инвестиција, десетинама хиљада изгубљених радних мјеста, одлазећих људи, а да не говорим о томе да је РС значајно урушена и у политичком, социјалном, економском и надасве моралном смислу.

Ми желимо да у РС унесемо неку врсту разговора и оптимизма мирнијој, стабилнијој и сигурнијој дугорочној будућности РС у којој ћемо сачувати живот достојан једном нормалном и уређеном друштву.

Како то планирате урадити?

Што се тиче ПДП-а а самим тим и опозиције, ви знате да смо ми прије неких мјесец дана усвојили Програм обнове Републике Српске. Капиталан документ за све нас и оцијењен од неких људи који помно прате политичка дешавања у БиХ као ријеткост да овакав документ долази из неке странке, а који има стотине конкретних мјера и рјешења за најбитније ,животне сегменте друштва.

Ми ћемо се наредних 330 дана, све до избора бавити искључиво будућности и плановима за опоравак РС. Програм обнове смо подјелили у пет цјелина. Економска обнова, демографска обнова, морална обнова, обнова владавине права и обнова политичка стабилност.

И у сваком том сегменту смо понудили врло детаљна рјешења како повећати број запослених на један значај ниво, како да РС може исплаћивати значајно веће плате и пензије, како репрограмирати укупан дуг и смањити рате кредита на годишњем нивоу у буџету, како ослободити значајан дио средстава за развојне буџетске потребе,опоравити здравство,стабилизовати пољопривреду и зауставити одлазак људи…

Све то је врло реално и могуће и постоје рјешења која су мјерљива. Ипак, кључни корак је политичка стабилност. Морате мање да се бавите апелацијама, тужбама, судовима, тензијама, референдумима а да се више окренете конкретним стварима и да у региону будете ви земља која ће привући инвестиције,бити бољи и прихватљивији од осталих.

Ми много разговарамо са важним људима из Европе и свијета, пријатељима из партија десног центра и питамо их да ли имате намјеру да тражите од своје пословне заједнице и послодаваца да инвестирају у РС,отворе производне погоне И започну пословање. Одговор је увијек исти,  да то има смисла,да би то урадили, али у оваквој нестабилности то тренутно није могуће.

Ипак, програм о којем Ви говорите за сада није довољно представљен људима. Кад планирате да се почнете више бавити представљањем ових свари које се налазе у самом програму обнове РС, а мање овим препуцавањима, Милорадом Додиком и његовим поступцима?

Потпуно сте у праву. Ми се у задње вријеме све мање бавимо Додиком, скоро никако. Осим ове задње сједнице гдје смо морали доћи у Парламент јер је тема референдума у питању. Ми више немамо намјеру да се бавимо са њим, он је за наш човјек прошлости, и ми се морамо бавити републиком послије њега.

Тај нови директни начин комуницирања са грађанима је врло битан за нас. Како представити програм и како да ове теме које причамо кроз програмска рјешења наметнемо као суштинске. Свјесни смо ми да ће власт бјежати од тога и да се те теме напретка и просперитета РС склањају у страну, али ми ћемо их стално враћати и о њима говорити.

Планирамо у наредних мјесец дана неколико разговора и састанака са послодавцима, борачком организацијом,пензионерима, невладиним организацијама, младима, вишечланим породицама са свим групама којима желимо да пренесемо шта је наш план за опоравак. И о томе шта је то могуће урадити да РС буде боља.

Рецимо имамо веома јасан план по коме је врло оствариво да се у три године запосли до 10.000 људи из категорије демобилисаних бораца, РВИ и дјеце погинулих бораца, а да се уједно и другим буџетским категоријама обезбједи значајнија подршка. Ми смо припремили и план како да се овај веома негативан демографски тренд заустави, како да се повећа накнада за свако новорођенче на 2000 КМ и уведе матерински додатак за мајку са четворо и више дјеце у висини просјечне плате и све ово говоримо свјесни да је и у буџету могуће направити финансијске претпоставке за ова издвајања која би била довољна у висини од свега 5% од изворних прихода.

РС је богата земља и потпуно је јасно да има много природних и развојних потенцијала и могућности, али ова власт је потрошила сав кредибилитет у претходном периоду јер није искористила те могућности. Треба доћи структура која је спремна да промјени концепт понашања у институцијама РС у којем позиција није привилегија него одрицање.

Ми кад наметнемо концепт у коме је позиција министра или директора мјесто које се валоризује резултатима рада јер тада се тражи огромно одрицање, а не само привилегија, онда ћемо говорити о видљивом И мјерљивом напретку. Направићемо систем у коме ће директори јавних предузећа бити обавезан да на крају године праве значајну добит рецимо Електропривреде добит од 50 милиона КМ, а не 2, у коме ће директор Шума остварити добит од 20 милиона а не губитак, у коме ће се пословање или управљање јавним компанијама мјерити финансијским резултатима од чега ће се моћи финансирати додатне потребе РС.

Ово тражи и потпуне промјене у концепту функционисања и очекивања која долазе из политичких странака. Морамо промијенити досадашњи концепт по којем се појединци намирују на штету РС у концепт по којем испоручивање користи за РС и народ је једино прихватљиво правило рада и дјеловања. Када све ово добро изанализирате и направите мјере које су ефективне видите да у свакој од области у којој је надлежна РС могуће је све то урадити.

Остали сте ми дужни одговор на једно питање, шта је план Савеза за промјене, посебно након посебне сједнице?

Ми настављамо координирати наше даље кораке. Ми смо са разлогом реаговали и указали да је Парламент потпуно понижен и да у историји РС није никад био толико минимизиран. НСРС је данас само нужна потреба владајуће коалиције да се изгласају закони,одлуке,неки документи мимо правила, мимо устава и мино пословника.

Влада и предсједник сматрају Скупштину као неку институцију кроз коју ће само провући неке одлуке. Али ми ћемо и даље да штитимо Парламент и тражити да Влада буде подређена Народној скупштини, а не надређена.

То никад тако није било. Никад. Ми ћемо истрајавати на овоме и даље.

Како?

Видјећете, ми ћемо на редовној сједници наставити и инсистирати да се сачува дигнитет Парламента и тражити оно што смо и до сад. Враћање Парламента у уставне и законске оквире, провођење одлука Парламента, расправе о важним извјештају, одговоре на посланичка питања…

Значи, на начин као и у претходне двије редовне сједнице?

Наравно, ми нећемо одустати.

Пошто сте поменули добру сарадњу са европским колегама, морам да се осврнем да недавни долазак Џозефа Дола из Европске народне партије који је након низа састанака са политичарима у БиХ, између осталог и са Вама, рекао да је примијетио да су се политичке елите превише удаљиле од грађана истакнувши да политичари увијек морају слушати шта говоре грађани и служити својој земљи. Да ли Ви чујете шта вам говоре грађани?

Заиста нам је изузетно стало шта грађани мисле и хоћемо да смо што више са грађанима. То се показало и кроз Скупштине народа. Ту је било интересантних дебата, ми смо ту слушали људе, они су износили своја животне проблеме и без било какве цензуре све што их мучи могли су да саспу у лице народним посланицима, без обзира да ли су они у стању да то поправе или не. То се показало као одлична ствар јер нам је показало да морамо више да слушамо и чујемо свој народ.

Зато смо ми спремни у Савезу за промјене, показавши то кроз активности корз Скупштине народа, да више слушамо него што причамо. Почели смо са Бањалуком гдје смо ми доминантно говорили, а посљедње скупштине народа су показала да веома мало наших уводних обраћања већ одмах прелазимо на чисту комуникацију и разговор са грађанима.

То је за нас важна дебата да извучемо најбоље поуке и будемо спремни за изазове који се налазе пред нама. Желим да истакнем да ми имамо врло искрену сарадњу са пуно повјерења унутар Савеза за промјене. Много бољу него 2014. године и вјероватно је то наш највећи и најјачи аргумент, наша највећа снага. Та искреност која постоји међу лидерима странака, заједништво између Говедарице, Чавића и мене је неопходна и улијева оптимизам да ћемо урадити позитивне помаке у наредном периоду.

Сјетих се још једне изјаве вашег колеге из Европске народне парије који је рекао да овдје политичари мисле само на будуће изборе, а да он тражи државника који мисли на будуће нараштаје, те да након састанака са вама у потпуности разумије младе људе који напуштају ову земљу. Разумијете ли Ви младе људе у БиХ?

Џозеф Дол је био потпуно отворен на тим састанцима, али у суштини он је рекао једну праву ствар. Да ли је могуће у оваквој земљи да људи из политиканства пређу у озбиљно бављење државом? Он је ту био потпуно жесток и искрен, али имам осјећај да ће то бити врло захтјеван посао и да ће одговорност бити на нама.

На свим политичким структирама да прво унутар своје политичке структуре обезбједимо неку врсту нормалног демократског функционисања, да странке деприватизујемо, да струка, знање и квалитет доминирају над полтронством, непотизмом и примитивизмом те да на тим здравим принципима ставарамо друштво у коме ћемо имати нормалан модел понашања што неће бити нимало једноставно.

Што се тиче ПДП-а, ми смо потпуно спремни. Ми смо странка која је прошла трансформацију руководства и генерацијску трансформацију на један рационалан и коректан начин без трзавица. Немамо унутрашњих проблема, имамо квалитетну и енергичну екипу која је оптерећена само тиме како помоћи Републици Српској и на тим основома желимо заједно са колегама из Савеза за промјене креирамо такву врсту оптимизнма и позитивног дјеловања.

Желимо да у РС имамо више државника, а мање политиканата. Наравно, биће тешко створити неку врсту повјерења на нивоу БиХ. Ипак, ја се надам да ћемо имати довољно критичне масе и код једних и код других и код трећих. Да ћемо имати довљно разумних и слободномислећих, политички здравих елита које ће бити спремне да праве неку врсту толико жељеног компромиса.

Ми без политички стабилног амбијента немамо напретка. То ће оптерећивати све нас. Стабилизација односа унутар нас самих је једини гарант да ћемо се у будућности моћи такмичити који град је бољи, који ентитет је бољи, који дио БиХ је привлачнији за добар посао и квалитетнији живот.

А одлазак младих људи? Разумјете ли њихове проблеме?

Одлазак младих људи је један озбиљан галопирајући проблем. Да би то засуставили ми морамо промјенити начин управљања БиХ. Најбољи, најстручнији и најпаметнији, без обзира на политичку профилацију морају добити шансу. Да заиста најбољи и најстручнији буду у прилици да праве резултате и да од њиховог резултата зависи да ли ће остати на тој позицији или не.

Морамо отворити шансу за све. Мој осјећај је да је највећи проблем што су поједине политичке странке потпуно затворене, зачахуриле су се. То сам примјетио и кроз лични примјер. Оног момента када смо отворили странку и рекли да има простора за све људе, довољно одговорне и одлучне, за оне који желе нешто да направе десила се позитивна промјена.

Вјерујте моја намјера је да успоставим систем, прво у ПДП-у, па онда и у РС у којем ће се знати шта сваки појединац ради, шта ради свака институција, без обзира шта је и какво је размишљање првог човјека. Ми кад успоставимо вриједносни систем тада неће битно од судбинске важности ко је предсједник републике, владе, партије…

Невјероватно је да данас имамо систем у коме сваки проблем рјешава предсједник Републике. Па замислите да група доктора из Дрездена иде код Ангеле Меркел да би ријешили своје проблем око смјене директора. То је апсурдно, а овдје изгледа не постоји ни Влада, ни Скупштина, ни министар здравља већ само један човјек који рјешава проблеме здравства, инвестиција, водовода, канализације… то је извитоперен систем који не гарантује било какву шансу за нормалан развој.

Ви сте помињали одговорност, овдје се стално говори о некој одговорности у политици, како они који су преварили народ морају да оду… Кад ћете Ви господине Бореновић као предсједник странке која учествује у власти на државном нивоу, има министра иностраних послова и члана предсједништва да прихватите одговорност за сва неиспуњена обећања?

Одговорност се преузима на начин да кад кажете да ћете нешто урадити то и урадите. Уласком у Савјет министара БиХ ми смо преузели одговорност за два јавна обећања. Једно је усвајање Правилника о лијековима с циљем смањења цијена лијекова и то смо урадили. Друга ствар је пролонгирање стопе ПДВ-а са 10. на крај мјесеца до чега није још дошло, јер смо због свеукупне ситуације доведени у ситуацију једног општег политичког застоја.

Сад улазимо и у ту изборну годину и биће све теже урадити било шта. Поред тих јавних обећања наши кључни људи су одговорно радили своје уставом изаконом дефинисане послове као и оне који су се непланирано појављивали, ревизије, одлуке Уставног суда, ревизија пресуда,попис…

Младен Иванић одлично ради свој посао и још једном је показао колико је искусан, мудар и вјешт политичар.

Игор Црнадак је такође веома активан министар иностраних послова, иако га неки сматрају да је преактиван и преревносан. Али то посао министра вањских послова, званичне билатералне посјете, конференције, форуми, састанци, битно је да ради у складу са законским овлашћењима и буџетским оквиром. А по броју годишњих активности у просјеку је својих колега из региона, мада би ми у ПДП-у више вољели да буде мало чешће на терену у Бањалуци и Српској.

Остало вам је мање од годину дана да покажете да нисте исти, а у исто вријеме све анкете говоре да садашња власт има огромну предност у односу на Савез за промјене.

Нисам ја баш сигуран да анкете одражавају праву слику, јер значајан број људи се не изјашњава. Огроман број људи каже гласаћу, али нећу да кажем за кога. То један велики простор за све нас.

Прво, ми морамо овај пут изаћи много раније са заједничким кандидатом, морамо бити врло пажљиви, врло обазриви и изаћи са људима који имају довољно личног кредибилитета и спремности да побједимо за предсједника РС и српског члана предсједништва БиХ.

Зато ми кандидатуру планирамо да објавимо до краја године. То је први важан корак, да покажемо да смо опредијељени и одлучни. Такође, ми смо спремни да изађемо са будућим кључним људима у извршним структурама власти и на нивоу БиХ и на нивоу РС, људима који ће бити одговорни и обавезни да спроведу план и програм рада Владе РС и Савјета министара до 2022. године.

Поред тога,кампању ћемо водити директном комуникација са грађана и то је насе је најважније средство које имамо и које ћемо користити да снагом аргумената затражимо подршку.

РС се налази испред два пута, један који нуди ова владајућа коалиција,већ деценију познат. Ми нудимо други пут, онај који даје шансу и прилику да направимо РС која ће понудити нови концепт дјеловања и управљања у којем ћемо бити мотивисани искључиво како успостваити боље разултате и направити РС мирним и стабилним мјестом за живот, те да сачувамо живот у РС.

Рекли сте да ћете до краја године изаћи са кандидатима за предсједника РС и члана Предсједништва. Ко су ти људи који би по вама требали заузети те позиције?

То су позиције за које треба кандидовати људе који имају доста озбиљности, мудрости и политичког капацитета да представљају јединство и који ће бити у правом смислу државници. Људи који немају право да буду политиканти.

Ми у ПДП-у смо свјесни важности тренутка у којем се налазимо и сматрамо да је Младен Иванић одличан кандидат за ове позиције. Видјећемо са нашим партнерима без сујета ко су ти људи који могу да изнесу тај посао и који ће заједно са широм групом људи у којој смо сви заједно да покренемо толико жељеним процес опоравка и обнове.

Разговарао Милован Матић

Повезане вијести:

ПДП РС