http://pdp.rs.ba/branislav-borenovic-vrijeme-je-da-zeljka-cvijanovic-ode-sa-politicke-scene/

Предсједник ПДП-а и посланик ове странке у НСРС Бранислав Бореновић мишљења је да је вријеме за одлазак Владе РС-а са политичке сцене јер ништа није добро урадила за грађане, иако је имала све механизме власти и полуге како би РС водила у добром правцу.

Ми видимо да ври са свих страна, да је дошло и до обрачуна унутар владајуће коалиције, до завршеног черупања јавних средстава,

поручио је Бореновић у Дневнику ТВ1.

ТВ1: Зашто је Савез за промјене против усвајања Закона о акцизама?

БОРЕНОВИЋ: Из прагматичког економског разлога. То ће довести до ланчаних поскупљења у РС-у и БиХ и тај закон ће имати штетне посљедице по пољопривредне произвођаче од чега већи дио њих живи у РС-у. Говорили смо да је потребно ићи са увођењем плавог дизела како би се посљедице повећања горива санирале кроз увођење плавог дизела. Читаво вријеме је постојала спремост да се иде са плавим дизелом, међутим на крају је дошло ријешење на начин или узмите или оставите. Иде Закон о акцизама без плавом дизела без да се помогне пољопривреда која је тако и тако у лошој позицији.

ТВ1: Шта је онда мотив СНСД-а?

БОРЕНОВИЋ: Искључиво доћи до кредитног задужења како би крпили буџетске рупе. Њих не интересују акцизе као начин да се отвори пут ка новим задужењима у вези инфраструктурних пројеката о чему се највише говори у Федерацији. СНСД искључиво интересују кредит са ММФ-ом, никаква Свјетска банка, него средства која директно иду у буџет РС-а како би се финансирала текућа буџетска потрошња, СНСД ништа друго не зна радити осим узимати кредите којима се крпе рупе у буџету и зашто је дуг прешао износ од 6 милијарди КМ што је највећи дуг на Балкану.

ТВ1: Разговарали смо са господином Додиком јучер, постављали иста или слична питања. Он тврди да то није крпљење буџетских рупа. Каже да је то за развој и да ће се тако ријешити питање пољопривредника.

БОРЕНОВИЋ: Ја не знам како ће ријешити ако се пољопривредницима дугује значајан износ средстава по основу законских субвенција које су обавезни да добију. Влада дугује скоро 50 милиона њима и то је испразна Додикова прича. Он је јучер изашао са изјавом која је толико небулозна да нисам вјеровао да ли сањам или то читам, да се укупан дуг РС-а смањује, што је тотална неистина и исмијавање грађана јер укупан дуг РС-а за осам година се удвостручио а 2011.године Додик је укинуо једино органичење задуживања које је постојало по закону којим је дефинисано да укупна отплата кредита у једној години не смије прећи 18 посто изворних прихода из претходне године. Данас ће из буџета од изворних прихода скоро 50 посто то јесте свака друга марка ићи за враћање кредита а видимо какви су ефекти задуживањ. Нема нових запошљавања и инвестиција и онда се поставља питање због чега ће нам кредит. Зашто се задужујете ако нисте са тиме способни да направите развој. Продаја обвезница такођер се ради из истог разлога како би се барем дошло до сљедеће године а да не буде великих застоја у исплатама нето плата.

ТВ1: Значи ли то да је ово затварање дуга ранијих дугова?

БОРЕНОВИЋ: То није истина. Ако се затварају ранији дугови зашто се онда не смањује укупно задужење. Како је могуће да крајем 2015.године укупан дуг 4,9 милијарди, крајем прошле године 5,4 а у овој години преко 6 милијарди. Сваке године и по подацима Додикове владе дуг расте за пола милиона КМ. Поставља се ту питање ко онда има проблем са математиком.

ТВ1: Гдје је граница задуживања?

БОРЕНОВИЋ: Нема је, она је давно пробијена и ово води ка банкроту али је могуће ријешити проблем и ми имамо ријешење за огромна задуживања. Када дођемо на власт једини је начин да се уради озбиљна стратегија и да се кроз репрограмирање укупног дуга растегне период отплате са наредних три или четири на наредних десет година и смањите рату кредита у буџету, што значи да би сљедеће године умјесто 900 милиона КМ предвидјело да се врати 400 милона што би ослободило средства за пољопривреду али то значи озбиљан разговор са кредиторима или велики огромни кредит који би покрио све постојеће кредите и растегнуо период отплате за 10 година.

ТВ1: Је ли вријеме за реконструкцију Владе РС-а?

БОРЕНОВИЋ: Мислим да је вријеме за одлазак Владе РС-а са политичке сцене јер ништа није добро урадила за грађане, иако је имала све механизме власти и полуге како би РС водила у добром правцу. Ми видимо да ври са свих страна, да је дошло и до обрачуна унутар владајуће коалиције, до завршеног черупања јавних средстава. Имамо проблем када је у питању зворничка регија, ту су једноставно у сукобу два владајућа клана ко ће више узети милиона. Видимо проблем у Љубији гдје је дошло до сукоба око тога ко ће располагати са нераспоређеном добити а ради се о 100 милиона КМ и о ресурсу који ствара огромно богатство. Њих не занима интерес РС-а.

ТВ1: Како онда господин Додик каже да Љубија не ствара богатство и не доноси добит?

БОРЕНОВИЋ: Он може да каже шта хоће, њему је дозвољено све, данас једно сутра друго. Јучер је Изетбеговић највећи непријатељ а сутра му је потребан да изгласа Закон о акцизама, тако да је њему врло лако рећи оно што је лијепо за уши а та врста дволичне политике је нама позната годинама и та прича како овдје тече мед и млијеко.

ТВ1: Зашто власт продаје рудник у Љубији? Ко то треба да купи?

БОРЕНОВИЋ: Ради се о сукобу двије групације, једне која је већ у томе послу дуги низ година и која има подршку владајућег ДНС-а, зато што се то налази у Приједору и запошљава значајан број људи и групације људи око предузећа које има заиста једно сумњиво поријекло јер иза тога не стоје озбуљне компаније. Ради се о добити која стоји нераспоређена и сада је питање ко ће постати власник државног капитала у руднику које има 49 посто власништва у Арцерол Миталу, фирми која има неке пословне резултате који јесу импресивни и која има одређене сумње на покушај да се смањи добит у томе предузећу.

ТВ1: Ко стоји иза тога?

БОРЕНОВИЋ: Иза тога стоји група од неколико људи у којој се помињу и која нема толико везе са Изреалом, осим што има назив у своме имену, групација људи која нема пословни реноме што је врло чудно јер једна групација хоће да уђе у посао гдје је велика зарада која би требала по природи да припадне РС-у.

ТВ1: Господин Додик говори да се ту ради о профиту од десетак милиона КМ?

БОРЕНОВИЋ: Годишња добит је између 12 и 15 милиона КМ и она је могла бити већа да није било пословања путем трансферених цијена путем повезаних предузећа што значи да постоји огроман новчани ресурс који би требао бити искориштен за интерес РС-а и поставља се питање зашто нико из владајуће структуре није успио да дио остварене добити трансферише у предузеће? Зато што постоје приватни интереси јер је ово држава у којој је приватни интерес изнад интереса грађана. Постоје кланови и групације који гледају да јавна средства искористе за личне интересе под плаштом политике и Додик то вјешто ради, јер како другачије тумачити јер не знам која све више бијелосвјетска банда није прошла кроз РС, узела дио новца, да су разни тајкуни из Србије десетине милиона марака узели из буџета РС-а, никоме нису одговарали.

ТВ1: Зашто не одговарају?

БОРЕНОВИЋ: Зато што праводуђе РС-а нема храбрости да уђе у сукоб са политиком. Нико не одговара за привредни криминал и афере зато што правосуђе нема храбрости да уђе у сукоб са врхом власти РС-а а то је једини начин како се те афере могу истражити.

ТВ1: Зашто нема тога?

БОРАНОВИЋ: Зато што нема политичке воље. Знате да је главни тужилац прије три године јасно рекао да не постоји политичка воља за борбу против корупције и криминала у РС-у а то стање одговара актуелној политици и мислим да ћемо врло брзо када дођемо на власт отворити све процесе. Не вршити притисак на правосуђе него их позвати да без било каквог притиска раде свој посао. Ми смо друштво у којем постоје озбиљни проблеми не само у извршним структурама не само у РС-у него и на нивоу БиХ. Инсистирали смо на отварању многих истрага јер мора се дати одговор на питање гдје је нестало 3 милијарде КМ. Објавили смо око 150 афера,. поднијели смо 7 кривичних пријава и један дио њих је одбачен зато што су тужиоци рекли да обустављају истрагу јер сматрају да не постоји довољно аргумената и на тај начин себе амнестирају од одговорности. Ми тражимо да се истрага проведе до краја и да се утврди да ли је неко одговоран или не и да добијемо одговор на питање, гдје је нестало 3 милијарде КМ. То је пола укупног дуга РС-а, и то је довољан износ да се исплате 4 двоструке годишње пензије за све пензионере у РС-у, могло се запослити 20 хиљада грађана, могао се исплатити матерински додатак за све и једну мајку у висини просјечне плате а све то заједно је те три милијарде.

ТВ1: Како онда објашњавате да на овакве иступе опозиције господин Додик тврди да то није истина, да је то поигравање, не поштује опозицију, зашто?

БОРЕНОВИЋ: Покушај да се оправда за једно лоше владање и за врло лоше стање у којем се налази РС. Он мисли да је тренд говорити да је све добро и да то уљепшавање пред камерама ће донијети добро РС-у а тиме чини највећу штету, јер морај дати одговоре због стања у којем се РС налази, зашто је данас више пензионера него радника, зашто нико од инвеститора не долази у РС, зашто је он на црној листи најмоћније земље свијету, зашто се представништво РС-а не прихвата као легитимно у Израелу, зашто се РС налази у таквом стању гдје се не исплаћују плате према радницима Жељезница, дрвопрерађивачки међусобно ратују, зашто све више људи одлази из РС-а и ако је већ тако добро како је могуће да данас у РС-у живи мањи број људи, зашто људи одлазе ако је тако добро.Цијеле породице напуштају градове у РС-у, грађани су у све већој депресији. Ми са Додиком хоћемо да се надмећемо у ријешењима а не у лијепој причи. Он може да говори да је све лијепо али дајте нам показатеље тога. Шта је то подлога тога? Ако је подлога у уљепшавању слике која није таква на јавном сервису који је заштитник коруптивних афера. Додик треба рећи гдје је новац. Гдје је Милораде новац?Реците нам гдје су паре и онда можете причати да је стање много боље него што ми мислимо да није.

ТВ1: Гдје су паре?

БОРАНОВИЋ: Паре су отишле разним каналима у нечије треће руке. Извучене су из буџета врло дискутабилним ликовима који су се спорадично кретали по РС-у а неки од њих су данас у бјектству. Онај Вучетић који је био савјетник Додика, он је у бјектству у Њемачкој. Разни тајкуни из Србије су давно напустили РС. Један дио њих је у звоничкој и приједорској регији, бањалучкој и свако од њих гледа не да узме 100.000 КМ него него да изнесе на десетине милиона КМ.

ТВ1: Како то грађани не виде?

БОРЕНОВИЋ: Грађани још увијек живе у страху. Створена је медијска слика да постоји тамо опасност и страх од људи из другог народа да ће начинити штету РС-у и на бази тог страха Додик се одржава. Што је веће сиромаштво лакше је манипулусати са људима али и са изборним процесом и зато је врло тешко на изборима остварити побједу. Два су кључна разлога; огромни се ресурси користе од стране владајућих партија када је у питању куповина гласова а Изборни закон је недоречен што се тиче фер и поштених избора и друга ствар је одлив грађана, јер одлазе грађани који не подржавају ову власт , остају они који живе у страху, још ако раде у јавним институцијама, који живе у увјерењу да им то нешто гарантује и не знајући да је то на кредит и да ће за годину двије бити немогућа мисија.

ТВ1: Још двије теме. Уједињење опозиције?

БОРЕНОВИЋ: Ми интезивно говоримо о укрупњавању политичке сцене у РС-у а мислим да је то неопходно у цијелој БиХ. Требало би смањити број политичких субјеката у складу са идеолошким профилима на партије које ће заступати интересе лијевог центра, десног центра и интересе грађана који кроз то могу профилисати и своје ставове. Ми смо почели разговоре са НДП-ом и идемо у правцу да дефинишемо заједнички насуп на сљедећим изборима, добро се разумијемо, и желимо да се око ПДП-а и других странака окупља политички блок како би показали да смо добра алтернатива и да можемо дати одговоре на бројне проблеме са којима се РС суочава.

ТВ1: Господине Бореновићу хоће ли Закон о акцизама пореметити функционисање коалиције на државном нивоу?

БОРЕНОВИЋ: Вјероватно неће пореметити до сљедећих избора. Остаће нека врста неповјерења али ја сам по природи оптимиста и када смо ушли у коалицији био сам ипак оптимистчнији него данас. Знате да смо ми инсистирали на усвајању правилника о лијековима и надам се да ће сљедећег мјецеса то коначно профункционисати и да ће цијене лијекова бити ниже. Осјетио сам неки енергију, међутим чим се отвори једно кризно жариште а то је било везано за референдум, Дан РС-а, па затим за причу око ревизије пресуде која је пољуљала повјерење, тако да смо у једној фази политичке летаргије и то ће трајати до сљедећих избора од случаја до случаја, али ипак не смијемо занемарити да нам је ипак ЕУ пут приоритет који нас веже и очекујем да ћемо до сљедећих избора урадити дио обавеза који нас чека а послије тога имати чистију ситуацију и повјернеје неђу нама, те јасније позиције када је у питању будућност Босне и Херцеговине. Не смије се заборавити да се на сљедећим изборима бира куда ће БиХ ићи наредне четири године а без обзира колико говорили о конститутивним народима, српски народ ће имати велику одговорност јер предсједавајући из Савјета министара долази из реда српског народа а ако имате довољби енергичне људе у Савјету министара и у Влади РС-а и Влади ФБиХ, можемо заједнички за три или четири године направити огроман искорак.

(Вијести.ба)

Повезане вијести:

ПДП РС