http://pdp.rs.ba/branislav-borenovic-razgovarao-sa-valentinom-inckom-i-brusom-bertonom/

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је данас разговарао са Високим представником господином Валентином Инцком и Првим замјеником Високог представника господином Брусом Бертоном о актуелној политичко-економској ситуацији у РС и БиХ.

Сложили су се да је механизам координације документ који одражава дејтонску структуру БиХ и даје пуни значај и капацитет РС у доношењу усаглашених ставова на путу ка чланству у ЕУ. На састанку је констатовано да правосуђе треба да буде независно, непристрасно и да на најпрофесионалнији начин одговори на изазов борбе против корупције и криминала.

„Предложени механизам координације  одговара документу који је усвојен у Народној скупштини РС у октобру 2013. године, с тим да је додатно побољшан дефинисањем гласања консензусом сваког нивоа власти у складу са његовом уставном надлежношћу што значи да се нити једна одлука у Kолегијуму, Kомисији, подкомисијама и радним групама за Европске интеграције као и министарским конференцијама не може донијети без гласа РС тј. представника Владе РС.“, истакао је Бореновић и додао да треба донијети нови закон о Уставном суду БиХ како би се елиминисали начини доношења одлука прегласавањем на штету било којег народа или ентитета и изразио је очекивање да се ово питање у што скорије вријеме ријеши.

По ријечима Бореновића ПДП се озбиљно припрема за једну нову фазу развоја РС у којој би приоритет требало бити рјешавање нагомиланих економско-социјалних проблема грађана РС умјесто бесмислених и испразних политичких тема које су нас исцрпљивале и довеле РС у тешко економско стање.

Састанку је присуствовао и Зоран Талић, члан Предсједништва ПДП-а, при чему је наглашено да се ПДП, заједно са странкама Савеза за промјене, озбиљно припрема за следеће локалне изборе у октобру 2016. као и опште изборе најкасније 2018. године.

Бања Лука, 19. фебруар 2016. године

Повезане вијести: