http://pdp.rs.ba/bozhi-ni-prijem-kod-mladena-ivani-a-pr/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић вечерас је у Сарајеву уприличио пријем поводом Божића гдје је поручио како порука Божића која гласи љубав, мир и породица, нема алтернативу, нагласивши да је најважније борити се да свима буде боље.

Током обраћања присутнима, Иванић је истакао да је Божић – рођење Христово – празник љубави, мира и породице, универзалних вриједности за све људе и за сва времена.

„Овај дан нам доноси нематеријалне, али животно битне вриједности које чувају историју човјека и воде ка спасењу. У данашњим, немирним временима, сви се у дубини душе питамо – шта је кључна порука Божића. Како да се данас мирбожимо, јер православни хришћани у зору Божића поручују, односно здраве већ вијековима, миром Божијим. Планету и природу савремени човјек је довео до руба пропасти, људи ратују у име Бога, иако би у његово име морали ширити мир и љубав. Кроз савремене сеобе народа гледамо слике Старог завјета и сеоба из Средњег вијека, чувамо се од других бодљикавим жицама. Супротстављамо културе, нације, религије. Живимо у свијету у коме је поприлично изврнут систем вриједности“, рекао је Иванић.

SLIKAivanic1

Нагласио је како у данашњем свијету „људе мјеримо спрам наших потреба, а не спрам онога што они заиста јесу“.

„Треба снаге и воље да се одоли овој болести себичности која је многе кроз историју унесрећила. Патријарх Павле је рекао: ‘Тешко је бити човјек међу људима’. Ове ријечи имају своју тежину, поготово данас када многи, и не само у политици, усвајају апокалиптични рецепт зла гордости који гласи: Ја ‘један’ сам мјера свега и ако нема мене, онда нема ни вас! Себичан човјек није човјек заједнице, јер заједница претпоставља љубав ка другоме, бригу о другоме“, казао је Иванић.

Нагласио је како је и у Босни и Херцеговини потребно наћи мјеру између потпуно легитимне потребе очувања идентитета сваког од народа, с једне, и нужности заједничког живота, с друге стране.

„Уз веће међусобно повјерење и уз спремност на компромисе, увјерен сам да је ту мјеру могуће остварити. Најважније је борити се да свима буде боље, да не крадемо једни друге нити заједницу у којој живимо, да не будемо изоловани, већ да смо дио шире и надајмо се срећније породице европских народа. Свим Србима у Републици Српској, али и Србима у Федерацији Босне и Херцеговине, нашој браћи у Србији, Хрватској, Црној Гори и дијаспори, као и осталим православцима широм Босне и Херцеговине и свијета, желим да предстојеће божићне празнике проведу са својим најближим у добром расположењу и да барем тада забораве на све проблеме који оптерећују нашу свакодневицу“, рекао је Иванић.

Напоменуо је да је главна порука овог Божића посвећеност љубави, миру и породици.

SLIKAivanic2

„Она је иста као и прије 2016. годинe и гласи – љубав, мир, породица. И ова порука нема алтернативу. Ма колико нам у овом материјалном свијету чудно звучале ове нематеријалне поруке, ми смо позвани да их обновимо у себи и да их живимо, јер из љубави према човјеку и његовом спасењу Бог крочи у овај свијет“, рекао је Иванић након чега је све присутне као и њихове породице поздравио традиционалним поздравом „Мир Божији, Христос се роди!“

SLIKAivanic3

Свечаном пријему поводом Божића су присуствовали и предсједавајући и члан Предсједништва Драган Човић и Бакир Изетбеговић, представници вјерских заједница у БиХ, представници дипломатског кора, као и велики број личности из политичког и јавног живота БиХ.