http://pdp.rs.ba/bosi-borenovi-i-chavi-pres-konferen/

Лидери партија Савеза за промјене Младен Босић, Бранислав Бореновић и Драган Чавић поручили су данас на конференцији за новинаре у Београду да неће одустати од захтјева које су изнијели на протестима 14. маја у Бањалуци и да Влада РС има рок од 30 дана да их испуни.

Уколико Влада не испуни захтјеве, лидери су најавили нове протесте.

Нагласили су да остају при захтјеву за парламентарне и предсједничке изборе на свим нивоима и поручили предсједнику РС Милораду Додику да ће удовољити његовом захтјеву за оставкама на нивоу БиХ, али да је за то претходно потребно промијенити Устав БиХ и Изборни закон БиХ.

Предсједници СДС, ПДП и НДП поручили су да Републику Српску ничим не угрожава Савез за промјене, већ искључиво политичко и економско дјеловање Милорада Додика и да је управo аргументовано указивање на ту чињеницу разлог што су протеклих недјеља и мјесеци били изложени хајци  и етикетирањем издајницима.

Савез за промјене ангажовао је јуче правни тим из Београда који ће истражити оптужбе које су дан уочи протеста на рачун опозиције објављене у појединим медијима у Србији, а у којима се Савез за промјене терети да је плаћен од Сороша са пола милијарде долара за наводну дестабилизацију Српске.

Лидер СДС Младен Босић рекао је да је власт, у недостатку аргумената, искористила класични удбашки метод дисквалификације политичких противника и медијским спиновима  довела атмосферу до усијања.

„Медији у Београду су предњачили у објављивању ових информација, уз организовану акцију и анализе којекаквих политичких коментатора који су блатили Савез за промјене. Колико су квалификовани за анализе довољно показује чињеница шта су предвиђали да ће се десити 14. маја у Бањалуци. Органи из Србије би морали да имају информације о овоме, а ми не можемо да се отмемо утиску да је неко желио дестабилизацију Српске. Зато тражимо истрагу јер нам је циљ истина“, рекао је Босић.

Лидер ПДП Бранислав Бореновић подсјетио је да је са 18 година отишао у рат као војник Републике Српске, а да је протеклих недјеља, откако је најавио протесте, и у медијима у Српској, али и Београду називан терористом и издајником.

Показао је званичне Владине податке о задужењу, запослености из 2007. године и данас из чега јасно произлази да је стање у Републици Српској катастрофално.

Укупан дуг РС 2007. године био је 1,6 милијарди евра, данас је 3 милијарде евра, покривеност синдикалне корпе просјечном платом било је 57,1 одсто, данас је 43,6, здравствене установе нису имале дугове, данас дугују 105 милиона евра… (документ у прилогу: POKAZATELJI)

Бореновић је подсјетио да је ова Влада 2011. године донијела сет закона због којих је 19 великих компанија из Србије морало да пресели сједиште из Републике Српске у Федерацију БиХ и апеловао да и власт Србије нешто учини да се та предузећа врате у Републику Српску.

Лидер НДП Драган Чавић поручио је јавности у Србији да није тачно оно што се покушава представити – да без Милорада Додика нема Републике Српске и да је у Републици Српској боље него у Србији.

Чавић је рекао да је Милорад Додик суспендовао парламентарну демократију у Српској и гурнуо је у економску провалију, због чега су мирни протести остали као једини начин за политичку борбу, а да због тога трпе невиђене притиске.

Подсјетио је на пропаст „Бобар банке“ и „Банке Српске“ и на тијесну везу СНСД и власти са менаџментом, због чега је РС оштећена за пола милијарде марака што је једна трећина изворних буџетских прихода, те да је власт поскупљењем струје покушала да надомјести рупе које су направили у буџету.

Повезане вијести: