http://pdp.rs.ba/borenovic-vucic-je-primjer-kako-se-grade-odnosi/

Добро је што се у Сарајеву одржава самит премијера западног Балкана. Након свих ових врло лоших дешавања око ревизије мислим да је то веома значајно. Господин Вучић са својим порукама о потреби дијалога, компромиса и сарадње је добро дошао и мислим да на таквој политици треба градити будуће односе у региону.

Вјерујем да ће будуће вријеме показати да лидери који желе разговор и договор, који желе сарадњу да ће наредном периоду избацити из политичког тока оне лидере који желе хаос и тензије,

предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Данас је у Бијељини одржана сједница предсједништва ПДП-а. Које су основне смјернице у дјеловању ПДП-а у наредном периоду?

Мислим да је значајно што се ставила тачка на ревизију пресуде и да ће то ипак допринијети побољшању унутрашњих односа у БиХ и мислим да је важно да је одлука Суда у Хаагу била брза и да је показала да представници сва три народа, у овом случају посебно бошњачког, господин Изетбеговић и његови кључни људи да се одлуке доносе у институцијама БиХ и да било какве ванинституционалне нелегитимн одлуке могу направити штету.

Ми смо данас констатовали да је у Републици Српској врло тешко економско стање и да осуђујемо злоупотребу трошења јавних средстава у предузећима и фондовима Републике Српске а посебно приватизацију Универзитета у Бањалуци по питању именовања кључних људи на факултетима што је још један примјер једног бахатог понашања владајуће коалиције у Републици Српској.

Ми смо данас формирали осамнаест програмских савјета у чијем раду ће узети учешћа преко 270 чланова али и нестраначких личности у наредном периоду. Озбиљно се припремамо за сљедеће изборе. Циљ нам је преузимање власти у Републици Српској и преузимање одговорности за рјешавње крупних проблема пред којима се Република Српска налази како политички, економски тако социјално и демографски. Усвојили смо став да је потребно ићи са укрупњавањем политичке сцене и да је ПДП спреман бити странка која ће окупљати и друге мање политичке странке те људе који имају значајно искуство да у складу са програмима ПДП-а креирају много боље односе унутар Републике Српке и БиХ.

У јавности се доста шпекулисало о могућем уједињењу ПДП-а и НДП-а. Да ли је предсједништво ПДП-а разматрало ту могућност данас?

Ми ћемо у наредном периоду да разговарамо са једним бројем парламентарних и ванпарламентарних политичких странака које су исказале жељу да заједнички дјелују са ПДП-ом кроз процес укрупњавања, уласка у ПДП и друге облике сарадње. Ми ћемо наравно разговарати и са НДП-ом. Свјесни смо озбиљности ситуације у којој се налазимо. У Републици Српкој је неопходно да се снажније граде будући политички односи те да је неопходно да се озбиљна алтернативна наметне као резултат одговора на једно лоше економско и политичко стање у Републици Српкој.

Сутра се у Сарајеву одржава самит премијера западног Балкана, а посјету долази и премијер Србије Александар Вучић. Шта може донијети посјета Вучића Сарајеву у овом тренутку?

То је изузетно значајно и позитивно. Добро је што се у Сарајеву одржава самит премијера западног Балкана. Након свих ових врло лоших дешавања око ревизије мислим да је то веома значајно. Господин Вучић са својим порукама о потреби дијалога, компромиса и сарадње је добро дошао и мислим да на таквој политици треба градити будуће односе у региону.

Вјерујте ли након што је случај ревизије завршен да ће доћи до нормализације политичких прилика или ће поново ускоро искрснути нека криза, као што најчешће зна бити случај?

Жеља ми је и вјерујем да ће будуће вријеме показати да лидери који желе разговор и договор, који желе сарадњу да ће добити приоритет у наредном периоду а да ће избацити из политичког тока оне лидере који желе хаос и тензије. Ревизија је показала да је један од кључни људи у Босни и Херцеговини на бази чисте преваре желио да наметне кризу у БиХ а знао је да Софтиће није имао легитимитет пред Судом, па и поред тога је ишао са ревизијом што је испод сваког политичког достојанства и одговорности. Ако су такви људи на бази такве обмане спреми креирати кризу, лагати и властити народ како онда вратити повјерење међу странкама.

Разговарао: Нихад Хебибовић

(Вијести.ба)

Повезане вијести:

ПДП РС