http://pdp.rs.ba/borenovic-vlast-u-srpskoj-zna-samo-uzimati-kredite/

Бранислав Бореновић, лидер Партије демократског прогреса (ПДП), сматра да је криза у БиХ беспотребно изазвана Изетбеговићевим ванинституционалним дјеловањем те изражава оптимизам да ће већина у БиХ ипак постићи унутрашњи консензус.

У интервјуу за „Независне“ он најављује процес укрупњавања опозиције у Републици Српкој, тврдећи да је побједа опозиције на изборима 2018. потпуно извјесна.

НН: Као лидер партије чланице Савеза за промјене, који партиципира у власти на државном нивоу, реците ми да ли ће бити реконструкције Савјета министара БиХ, како то најављује Милорад Додик, лидер СНСД-а?

БОРЕНОВИЋ: Једино ако ће Додик ући у власт заједно с Бакиром Изетбеговићем и другим странкама, а мислим да је то нереално. Али пазите, ми живимо у земљи у којој је све могуће. Додик, који нема шта све није рекао за Изетбеговића, сад је очигледно спреман да се нуди да уђе у власт, али нисам сигуран да ће га прихватити бошњачки дио тренутне парламентарне већине.

Већина остаје

НН: Уопштено, како ће се Савез понашати у једној таквој већини која ће, како тврде готово сви, у наредних годину и по бити само техничка? Није ли поштеније за све, а за грађане боље, да се нешто покуша промијенити?

БОРЕНОВИЋ: Али питање је шта промијенити.

НН: Било шта, само да није техничка власт још годину и по до избора.

БОРЕНОВИЋ: Ма неко је може назвати техничком, неко је може назвати тренутном, неко овако или онако, али она је власт, то је скупштинска већина која ће до сљедећих избора бити у ситуацији да од случаја до случаја доноси одлуке. Повјерење јесте доста пољуљано, а све је, нажалост, достигло врхунац подношењем ревизије пресуде на један потпуно беспотребан и ванинституционална начин. То је пореметило односе унутар владајуће коалиције, који су тада дошли до тачке усијања.

И с те стране мислим да је до покушаја ревизије пресуде, тог једностраног акта који је учинио Изетбеговић, власт функционисала врло коректно, да смо имали позитивних ствари, посебно када је у питању европски пут БиХ. Знате да смо усвојили и Правилник о лијековима и имали смо заиста добрих одлука.

Међутим, након подношења ревизије пресуде односи су се знатно пореметили; имаћемо скупштинску већину која ће функционисати од сједнице до сједнице и тако до наредних избора. Иако, вјерујем да ће се све након ове приче у вези с акцизама и аранжманом с ММФ-ом вратити у неку своју колотечину, с тим што ће бити додатних изазова везаних за однос између СДА и ХДЗ-а када је у питању Изборни закон БиХ.

НН: Кад већ помињете пољуљано повјерење, да ли је, по Вашем мишљењу, Изетбеговић једини и искључиви кривац за кризу у коју смо увучени?

БОРЕНОВИЋ: Пазите, оно што је видљиво и што је изашло у јавност јесте да је криза кулминирала покушајем подношења ревизије пресуде. Он с те стране објективно преузима пуну одговорност за стање у којем смо. Али без обзира на то што је Изетбеговић урадио, морамо да се вратимо постизању унутрашњег консензуса и договора о базичним питањима. Ја сам по природи оптимиста.

Спремни за преузимање власти

НН: Вратимо се стању у Републици Српској. Шта у овом трентуку раде ПДП и Савез за промјене на дефинирању нових политика које, како сте то најављивали, треба да успоставе здрав основ за наступ на наредим опћим изборима? Да ли је ишта урађено по том питању?

БОРЕНОВИЋ: Па јесте. Ми као странке интензивно радимо на томе. Наша партија, ПДП, је покренула процес политичког укрупњавања, што треба да се деси у наредном периоду. Радимо на унутрашњој консолидацији, све с циљем да странке опозиције буду спремне за сљедеће изборе, а мислим да смо програмски спремни. Барем што се тиче ПДП-а, знамо шта нам је чинити одмах по доласку на власт у Републици Српској, а то је превасходно репрограмирање огромних задужења с којима РС има заиста велике проблеме и…

НН: Морам Вас на прекинути. Ви сте увјерени да ћете доћи на власт у Републици Српској?

БОРЕНОВИЋ: Ми смо у то убијеђени, јер ова власт је толико тога лошег урадила за Републику Српску, поготово у посљедњих неколико мјесеци, да је неминован њен одлазак. Они не могу одговорити ни на једно кључно политичко, економско, социјално, друштвено питање.

Једино што знају је узимати кредите, подизати ниво задужења РС и депресију у РС чинити још већом. А без нових запослења, без нових алтернатива, РС ће заиста доћи у формално јако тежак положај, који ће пријетити и њеном постојању. А мислим да је то један од кључних разлога што сам убијеђен да ћемо побиједити. Имамо људе, капацитет, имамо знање, имамо одговорност.

НН: Можете ли нам у овом тренутку и званично открити, оно што нам је већ раније речено, да ће ваш бивши предсједник и садашњи члан Предсједништва БиХ Младен Иванић бити поново кандидован за ову позицију на наредним изборима?

БОРЕНОВИЋ: Могу да кажем да Младен Иванић ужива велико повјерење грађана Републике Српске. То показују сва истраживања, али и генерално стање у којем се налазимо, показује да је Младен Иванић најпопуларнији политичар у РС!

Он треба да буде кандидат за једну од ове двије појединачне позиције и питање је само односа унутар нас и договора који ћемо постићи, али и личног става господина Иванића. Оно што са сигурношћу можемо рећи је да је он најсигурнији побједник ових избора, а на којој позицији, то ћемо тек да видимо.

Посебно кад је у питању Предсједништво БиХ, он је показао да свој посао ради изузетно квалитетно и како се државнички може понашати неко ко је политичар.

Прилазе нам људи

НН: Да ли сте уопштено задовољни стањем у ПДП-у? У Бањалуци постоје одређени проблеми у самој структури Градског одбора?

БОРЕНОВИЋ: Заиста сам задовољан, јер је ПДП странка која готово да и нема неких унутрашњих проблема. Наравно, с времена на вријеме појаве се један или два одборника незадовољна статусом, али генерално, ПДП није имао ниједног посланика који је напустио посланички клуб. Штавише, посланици других партија прилазе ПДП-у.

Бањалука јесте један од градова који нису направили добар резултат на изборима и ГО је у фази реогранизације. А Игор Црнадак као шеф Радне групе је на путу да направи добар посао у Бањалуци.

Повезане вијести:

ПДП РС