http://pdp.rs.ba/borenovic-vlast-milorada-dodika-ugrozila-srpsku-i-njene-institucije/

Након сједнице Предсједништва ПДП-а, Бореновић је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да су институције Републике Српске „нападнуте од Милорада Додика и владајуће коалиције у РС-у, која 10 година угрожава, уништава и девастира РС, која данас више нема ниједну независну и професионалну институцију што ће радити у складу с уставом и законима“.

– Осуђујемо напад на институцију Главне службе за ревизију јавног сектора у РС-у и сматрамо да је за сваку осуду то што предсједник и Влада РС-а негирају консолидовани финансијски извјештај за кориснике буџета РС-а за 2016., у којем је ревизија указала на огромни буџетски дефицит те да је Влада прикривала негативне резултате свог рада. Ту има много основа и за истражне органе, али, нажалост, РС је данас под потпуном контролом владајуће коалиције која не жели и неће да има независне и професионалне институције које чувају РС – указао је Бореновић.

ПДП ће, додао је, учинити све да не дозволи даље уништавање институција и ресурса РС-а. Инсистират ће и на расправи о свим важним питањима за живот грађана те неће одустати од интерпелација о тешком стању у економији, здравству РС-а и другим областима, међу којима је и наталитетна политика, будући да је данас у школе у РС-у први пут кренуло мање од 10.000 првачића.

Власт у РС-у је оптужио да „због лоших резултата владајућа коалиција у РС-у производи беспотребне теме којима скреће пажњу с горућих проблема, провоцира сукобе и жели анархију у РС“.

Бореновић је за 7. октобар у Бањој Луци најавио програмски Сабор ПДП-а, на којем ће бити усвојен програм за обнову РС-а.

– РС је угрожена изнутра, економски ослабљена, демографски на лошим позицијама и желимо да је обновимо у овим областима, али и морално – закључио је предсједник ПДП-а.

(Вијести.ба / ФЕНА)

Повезане вијести: