http://pdp.rs.ba/borenovic-svaki-novi-protesti-trajace-mnogo-duze/

Ако владајући одбију дневни ред на сједници посвећеној иницијативи за опозив Владе Српске, имамо резервни план. Пружили смо руку свима. Не искључујем могућност нових протеста.

Бранислав Бореновић

Извор:МОНДО/Ведран Шевчук

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић није сигуран да ће на сједници Народне скупштине Српске у сриједу опозиција имати 42 гласа довољна да њихова инцијатива за изгласавање неповјерења Влади Републике Српске уопште буде стављена на дневни ред.

Али, наглашава да то у овом моменту није превише ни битно јер опозиционари, како тврди, имају спреман резервни план којим ће документ од 200 страна који су припремили за ову сједницу, ипак морати да се разматра у парламенту. Још не жели да открива о чему се ради, али наглашава да ће за реализацију тог плана бити потребно неколико додатних седмица. Истовремено, истиче да ће опозиција до краја инсистирати на парламентарном одговору на, како тврди, тешко стање у којем се налази Република Српска, али додаје да, ако тај одговор не да резултате, не искључује могућност новог јавног манифестовања незадовољства грађана кроз уличне протесте.

„Сваки будући протести ће трајати много дуже и имаће само један једини циљ – промјену власти у Републици Српској“, каже Бореновић у интервјуу за МОНДО.

Признаћете да је неозбиљно упуштати се у авантуру звану смјена Владе, ако немате 42 руке у парламенту?

Ово је одговорно понашање опозиције која, умјесто да стално прича, ради оно што је парламентарно једино могуће. У моменту који је критичан за Српску излазимо са јасним аргументима и иницијативом. С разлогом идемо у парламент са озбиљним документом. Хоћемо да отворимо расправу и укажемо на чињеницу да је крајње вријеме за промјену Владе. Ову иницијативу омаловажавају људи попут Милорада Додика, али у питању је логичан потез и одговор на стање у којем се РС налази. Видјећемо да ли ће иницијатива добити подршку, али у сваком случају, ми нудимо документ који може да буде добар почетак за неку нову Владу. Видимо да садашњу Владу критикује не само опозиција, већ и појединци из владајуће коалиције.
Иванић побјеђује у свим тркама.

Ко из опозиције може да побиједи у трци за предсједника? Да ли је то Младен Иванић? 

Иванић има најбољи рејтинг од свих политичара у РС. Он ће без проблема побиједити у било којој трци, за предсједника или члана Предсједништва. Потребан нам је и у Предсједништву да чува политичку димензију и оквир који је сам створио током мандата. Постоје и они који размишљају да се кандидује за предсједника РС. И сам Иванић о томе мора да размисли.

Говорите да вам је приоритет Српска. Ако је тако, онда је трка за предсједника кључна јер ко буде имао предсједника, формираће и нову Владу.

Наравно да нам је најбитнија Република Српска. Побједа у предсједничкој трци јесте кључ. Али присталица сам става да ми Владу формирамо и прије избора.

То опет не гарантује да ћете имати довољно руку у парламенту, што даје владајућима за право да говоре да сте иницијативу покренули тек ради реда, да се види да и опозиција нешто ради.

То говоре они који нису прочитали документ, неозбиљни људи, авантуристи и они који политику посматрају на тривијалан начин. То говори Додик који нас је довео у овакво стање, уништио РС у економском и моралном смислу.

Али, ако већ идете у тај процес, зашто нисте обезбиједили већину? Када је Додик рушио кабинет Пере Букејловића, у парламенту је инцијативу покренуо тек када је био сигуран да има већину.

Ако хоћете да покренете процес промјене Владе, морате да покренете одређне инцијативе. Видимо да се сада добро усталасало и да у владајућој коалицији ври. Убијеђен да сам да неће моћи да избјегну расправу о овом документу. Чак и ако не буде изгласан дневни ред, имамо варијанту која нам даје могућност да овај документ буде разматран. То ће потрајати неколико седмица дуже, али ових 200 страна ће бити у процедури. Власт не може да избјегне расправу о стању у Српској.

Инцијативу покрећете годину дана након протеста на којима је опозиција изнијела бројне захтјеве од којих ниједан није испуњен. Шта се промијенило у Српској у посљедњих годину дана па мислите да оваква инцијатива може да прође?

Стање је лошије, економија је у лошијем стању, јавна предузећа су девастирана, а дуг повећан. Стање у здравственом сектору и Фонду ПИО алармантније је него прије годину дана…

Говорим о политичком амбијенту. Шта се промијенило па је данас лакше смијенити Владу него прије годину дана? У међувремену сте изгубили локалне изборе.

То су били све, само не локални избори. Власт је користила све изворе да се одржи на власти. Потрошени су сви ресурси, а то је била невиђена политичка борба у којој је најмање било локалних тема. Што се ПДП-а тиче, морам рећи да смо имали један од бољих резултата, 63.000 гласова, али као дио опозиције нисмо имали задовољавајући резултат.
Дакле, грађани нису препознали вашу политику па и поруке са протеста?

Морамо бити свјесни наших грешака, морамо више радити да наше политике приближимо грађанима да они покажу храброст са протеста и на дану избора. Знамо да су изборни процеси у БиХ проблематични и комплексни и да је тешко сачувати резултат, али то нас не оправдава. Протести су били манифестација демократије и храбрости грађана, али су показали и да је власт спремна ићи ћак и на сукобе. Било каква помисао на годишњицу протеста произвела је хистеричну реакцију Милорада Додика која је показала да је он спреман чак и на насиље и физичко разрачунавање са политичким неистомишљеницима.
Сада нудимо парламентарни одговор. Ако тај одговор не да ефекте, не искључујем могућност још већег манифестовања незадовољства у РС и кроз протесте грађана. Сваки будући протести ће трајати много дуже и имаће свој једини циљ, а то је да се промијени власт.

Кад год опозиционари причају о протестима, из владајућих кругова стижу коментаре да се инструисани од странаца, Сороша и слично. Да ли је на Балкану могуће организовати протесте без уплива са стране?

Имали смо такве прије годину дана. Знам то јер сам био један од три кључна човјека који су организовали тај митинг без иједног динара или било какве подршке са било чије стране и уз велики отпор медија, па чак и оних из братске Србије. А били смо под ужасним притиском. Вјерујте, дан пред протесте, Младен Босић, Драган Чавић и ја смо се нашли на једном састанку и кад смо сјели, пола сата нико ријеч није проговорио. Такав притисак је створен да смо били шокирани колико је режим у страху.

И нисте ништа постигли.

Направили смо грешку што смо имали протесте и манифестовали нашу снагу, а да нисмо успјели да испунимо наше захтјеве. Дозволили смо да РТРС буде много гори него прије годину дана, нисмо до краја били досљедни да зауставимо ерозију државних предузећа, понуда о влади националног јединства ни тада није имала смисла, а тек сада га нема.

Рачунате ли на подршку ДНС-а за рушење Владе Жељке Цвијановић?

Ово је рука коју пружамо не само ДНС-у већ и појединцима из владајуће структуре…

Тешко је вјеровати да ће неко из СНСД-а бити слободни стријелац или прелетач. Такви кадрови су углавном у овом мандату на вашој страни. Да ли сте имали икакве озбиљне разговоре са Марком Павићем или Петром Ђокићем?

Разговарамо са свима. Инцијатива је јавни документ. Да ли ће добити подршку ДНС-а, не могу да кажем, то је питање за њих. Да није било трговине, куповине посланика, ми би данас без проблема промијенили Владу, јер седам посланика из опозиције, уз напомену да међу њима нема никог из ПДП-а, је промијенило страначки дрес и сада има један лагоднији живот у владајућим круговима. Са њих седам, ова Влада би давно била прошлост.

Како је могуће да озбиљна странка као СДС на листе стави људе који им сутра окрену леђа?

То говори о стању у којем се друштво налази. Поред огромних економских и социјалних проблема, имамо велику кризу морала. Људски карактер је девастиран, све је постало предмет трговине. Има оних који су то издржали, али они који су се продали доказ су девијантне политике коју је у друштво увео Додик.

Да би срушили Владу, морате наћи прелетаче у владајућој коалицији.

Радићемо на томе. Очекујем, ако не сад, а оно што прије да ћемо имати 42 посланика за нови почетак РС. Рука је пружена. Нас не интересују персонални односи, већ нове политике. Нови концепт, нова визија.

Шта значи када Вукота Говедарица изјави да СДС-у не треба мандат од Милорада Додика? Да ли ви рушите ову СНСД-ову Владу само да би СНСД направио другу Владу?

Не знам у којем је контексту говорио Говедарица. Он се налази у нешто тежој ситуацији, када је партија у питању, него ја. Мени је Младен Иванић оставио сређен систем и добро позиционирану партију, а Говедарица је преузео странку у којој много тога би требало да се ријеши. Али, овдје су ствари јасне. Ако имате 42 руке, нема тог Додика који вам неће дати мандат.

Хоћете ли ви мандат?

Ту нема дилеме. Спремни смо преузети одговорност.

Зашто опозиција шаље сигнале баш према ДНС-у? Да ли то радите због њиховог садашњег парламентарног капацитета, да ли мислите да су најмање гријешили или вам се, просто, допада њихов програм?

Ни током овог разговора, када сам говорио о подршци, нисам помињао ниједну партију конкретно, већ говорим о концептима. Здравко Крсмановић и НДП, чини ми се, више су прагматични и говоре о математичком збиру. Спреман сам да разговарам и са ДНС-ом, али и са људима који нису политички опредијељени, да из позовемо и кажемо да више не смију стајати са стране. Не инсистирамо да они буду чланови странке, то је потпуно сулуд приступ. Али зашто им не дати шансу да буду министри или директори, ако знају да раде тај посао.
Имате шансу да то урадите на нивоу БиИХ. Гдје су вам такви људи?

У облику у којем партиципирамо у власти дали смо шансу новим људима. Др Александар Золак је релативно нов, неекспорниран, добио је шансу да буде директор Агенције за лијекове. Показао је да се може. Успјели смо да усвојимо правилник о лијековима уз стравичне притиске фармацеутских компанија. Дошли смо до тога да имамо уштеде од скоро 60 милиона марака годишње. Пазите, узимате 60 милиона фармацеутеским компанијима и остављате као вишак грађанима, болницама…

За то су вам требале двије и по године. Али, опет, неке ствари које сте обећали нисте испунили, од фамозне борбе против корупције до промјена правила у вези плаћања ПДВ-а.

Да се разумијемо, на нивоу БиХ је веома мали број надлежности и тако треба да буде. БиХ је тако конципирана да се све важно одвија у ентитетима и зато је нама приоритет Српска.

Али, ПДВ је на нивоу БиХ.

Када смо се договорили о формирању власти у Сарајеву, рекли смо да нас занима стабилан амбијент у којем се неће нарушавати међунационални односи. И борили смо се против тога. Знате шта је урадио Младен Иванић, од извоза оружја у Украјину преко пописа и Дана Републике до приче о ревизији пресуде против Србије. Инсистирали смо на новом правилнику о лијековима и на пролонгирању плаћања ПДВ-а. Прва ствар је завршена, за другу имамо договор, али нема имплементације у Управи за индиректно опорезивање. А јасно је и због чега. Ипак УИО воде ХДЗ БиХ и СНСД. Ми нисмо у потпуности власт на нивоу БиХ. СНСД контролише УИО и њихов министар финансија тамо има одлучујућу улогу. Али, и даље сам оптимиста да ће та иницијатива да добије позитван епилог.

Колико вас охрабрује чињеница да се Милорад Додик не може кандидовати за предсједника Српске на наредним изборима?

Колико год нас охрабрује, то њега чини нервозним.

Он кад је нервозан, врло је опасан у политичком смислу.

Он је човјек који је спреман да прихвати и лоша рјешења ако у томе види политички бенефит за себе. Он је бескомпромисно прагматичан а то нас много кошта. Опозиција на изборима 2018. има велику шансу и то би требало да искористи.

ПДП РС