http://pdp.rs.ba/borenovic-srusicemo-budzet-na-ustavnom-sudu/

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић најавио је данас да ће та странка поднијети апелацију Уставном суду Републике Српске за оцјену уставности и законитости усвојеног буџета Српске за наредну годину по хитном поступку, као и неколико закона.

“Прекршена су најмање четири закона и стога ћемо поднијети и кривичне пријаве, јер је Влада нанијела штету грађанима”, навео је Бореновић увјерен да ће Уставни суд Српске поништити одлуку о усвојању буџета.

Критикујући смањење плата буџетским корисницима, полицији, просвјетарима и радницима у здравству, Бореновић је на прес-конференцији указао на лицемјерну политику актуелне власти, која је раније тврдила да неће бити смањења зарада радницима у Републици Српској.

Истовремено власт је, каже, у протеклих неколико година узела од грађана више од три милијарде КМ кроз разне афере на које је ПДП указивао. Тврди да је министар финансија РС на сједници Народне скупштине Републике Српске признао да је Српска изгубила фискалну самосталност, јер су мјере које су усвојили владајуће странке договорене с међународним кредиторима.

Улазимо у фазу потпуне неизвјесности када су у питању финансије и економска будућност Републике Српске”, навео је предсједник ПДП-а затраживши да се покрену мјере за репрограмирање кредитних обавеза, смањењем годишње отплате за најмање 50 посто, што би омогућило ликвидност буџета.

Поразно је, каже, да на сједници Народне скупштине Српске владајућа коалиција у Српској није прихватила ниједан амандман опозиције, којима је тражено више средстава за пољопривредне произођаче, за борце, пронаталитетну политику и плате буџетским корисницима, које у том случају не би биле смањене.

Повезане вијести: