http://pdp.rs.ba/borenovic-sa-angelom-merkel-o-situaciji-u-srpskoj-bih/

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић разговарао је синоћ са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Током разговора о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ, њемачка канцеларка потврдила је предсједнику Бореновићу њену снажну опредијељеност за европски пут БиХ. Канцеларка Меркел је нагласила да ће подршку на том путу имати све озбиљне, разумне и одговорне стране у БиХ, које су спремне да креирају боље и квалитетније односе унутар БиХ.

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић пренио је њемачкој канцеларки увјерење да у Републици Српској и БиХ у Партији демократског прогреса имају искрене пријатеље и политичке партнере који су опредијељени да предано раде, креирају боље односе  унутар БиХ и приближе Републику Српску и БиХ Европској унији.

Предсједник Бореновић је нагласио да је ПДП партија која његује европске вриједности и инсистира на унутрашњем договору, као кључном предуслову за смиривање тензија и пут напријед.

Састанак канцеларке Меркел и предсједника Бореновића одржан је током завршног предизборног скупа Хришћанско-демократске уније Њемачке у граду Пасау пред недјељне парламентарне изборе.

Учешће на овом скупу и састанак са канцеларком Меркел резултат је дугогодишње сарадње коју ПДП има са Хришћанско-демократском унијом (CDU) i Хришћанско-социјалном унијом (CSU) и партијама десног центра из Њемачке. Ово је потврда да је ПДП била и остаје дио велике европске породице политичких партија.

Анкете показују да странка Ангеле Меркел и њихов коалициони партнер CSU на изборима у недјељу, 24. септембра, имају највеће шансе за побједу. Очекује се да након савезних избора заједно формирају власт и да канцеларка Меркел обнови мандат и у наредном периоду настави да води Њемачку.

Ово је други сусрет предсједника ПДП Бранислава Бореновића и канцеларке Ангеле Меркел. Први сусрет десио се пред крај прошле године, током конгреса Хришћанско-демократске уније у Есену.

Током боравка у Њемачкој, предсједник Бореновић разговарао је и са актуелним посланицима и овогодишњим кандидатима за савезни парламент Пасау и са осталим посланицима савезног парламента.

Састанцима су присуствовали и међународни секретар ПДП Саша Милановић и потпредсједник бањалучког градског одбора ПДП Драшко Станивуковић.

Повезане вијести:

ПДП РС