http://pdp.rs.ba/borenovic-protest-budzetskih-korisnika-pocetak-nepredvidivog-perioda-u-republici-srpskoj/

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да усвојени буџет Републике Српске за наредну годину представља обману и понижење за грађане овог ентитета. Буџет је предложен искључиво да се смање плате грађанима Републике Српске, иако то никада није било помињано, до прије неколико дана. Ово је почетак непредвидивог периода, јер чим се узело од 100.000 људи значи да се може узети и од свих осталих, упозорио је, између осталог, Бореновић.

Окарактерисали сте буџет Републике Српске за наредну годину као обману за грађане овог ентитета. Зашто је то тако?

БОРЕНОВИЋ: Усвојени буџет је обмана и понижење за грађане Републике Српске. Буџет је предложен искључиво да се смање плате грађанима Републике Српске, иако то никада није било помињано, до прије неколико дана. Мој кључно питање властима Републике Српске јесте: Зашто то нисте објавили грађанима у септембру или прије годину дана? Власт је све вријеме говорила о томе да неће бити смањена плата и пензија, а приликом усвајања буџета за наредну годину видјели смо да ће доћи до значајних смањења плата и то највећим дијелом буџетских корисника у износу од четири до шест посто. 

Ово је лицемјерна политика власти у којој позивају грађане на солидарност и да се одрекну 50 или 60 КМ, а власт их није позивала на солидарност нити ју је занимао став грађана када је проневјерила милијарде КМ у претходних седам, осам година на разноразне сумњиве пројекте и утрошке средстава. 

Усвојеним буџетом нису задовољни ни грански синдикати. Свједочили смо протестима које су организовали због одлуке Владе Републике Српске да буџетским корисницима буду смањене плате. Јесу ли ови протести оправдани? 

БОРЕНОВИЋ: Највећи број тих људи је гласао за ову власт, јер су имали обећање да се њихова права неће дирати, да им неће бити смањене плате и да се неће узимати од пољопривредника, здравствених радника, полицајаца, просветних радника. Међутим, они су преварени. То је сада сасвим јасно.

Невјероватно је и то да Влада Републике Српске чак ни не поштује законе. Рецимо, законом је регулисано да шест посто изворних прихода мора ићи за пољопривреду, што значи да је у буџету морало бити додатних 48 милиона КМ за пољопривредне произвођаче. Такође, прекршени су закони који се односе на буџетски систем и фискалну одговорност. Ради се о својеврсној продаји фискалног суверенитета Републике Српске зарад неколико десетина или стотина милиона КМ кредитних средстава који ће бити потрошени за финансирање празнина у буџету РС. 

Раније сте истакли да опозиција разматра да поднесе кривичне пријаве против предлагача ових закона, а помиње се и апелација Уставном суду Републике Српске. 

БОРЕНОВИЋ: Прекршен је низ закона, али и Устав РС, загарантовано право грађанима да имају нормалан живот. Ми ћемо размотрити да ли је могуће одређеним апелацијама и кривичним пријавама исправити неправду која је учињена грађанима Републике Српске.  

Понављам, ради се о највећем броју грађана који треба да чувају и бране Републику Српску, да је лијече, образују и едукују, настојећи да покажу да РС има будућност. Влада РС прекршила је све здраве и логичке норме, те преварила грађане РС. 

Очито је да предсједник Републике Српске не мисли тако. Додик је поручио да подржава одлуке Владе РС. Он је, како каже, фрапиран да синдикати у РС нису спремни ради радничке солидарности на минималне корекције плата. Како коментаришете ову изјаву, која долази истовремено када се у буџету планира куповина новог хеликоптера за потребе Владе и предсједника РС?

БОРЕНОВИЋ: Ова изјава је врло некоректна и она је показатељ да су кључни људи РС изгубили осјећај за плату и нормалан живот, те да су потпуно погубљени у времену и простору. Тиме показују да немају разумијевање за потребе грађана РС. Неумјесно је истовремено позивати грађане на солидарност, а и даље у буџету РС одвајати више од 80 милиона КМ за набавку разних опрема, превозних средстава, те узимати 30 милиона КМ на име плата буџетским корисницима који до тога заиста живе. 

Израчунали смо да је више од три милијарне КМ испарило, нестало, узето и отето од грађана РС, а нико за то не одговара. То се радило без грађана, а сада се тражи њихова солидарност, односно да грађани учествују у финансирању лоших потеза власти у РС, што је за сваку осуду. 

Опозиција је уложила амандмане на буџет, али су они одбијени. Јесте ли добили образложење за то?

БОРЕНОВИЋ: Посебно нас вријеђа чињеница што се министар финансија РС није удостојио ни да објасни зашто се одбијају амандмани ПДП-а. Подсјећам, ми смо предложили 23 конкретна амандмана, а опозиција укупно још неких десетак. Тражили смо да се пољопривредницима надомјести још 48 милиона КМ, у складу са законом, те да се повећају бруто плате како не би дошло до смањења по основу закона који су ишли иза усвајања буџета. 

Власт се чак није ни удостојила да уважи наш амандман да се дода још милион КМ у Фонд за треће и четврто дијете, како би се повећала једнократна накнада за свако треће новорођено дијете у РС са 500 КМ на 1.100 КМ, те за свако четврто новорођено дијете са 1.000 КМ на 2.500 КМ. Но, власт то, понављам, није жељела.

Подсјећам, и данас је мистерија гдје су новци из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, у износу од 3.900.000 КМ, за ову годину, а за наредну годину 3.890.000 КМ. Посљедњих шест година, тај износ је већи од 30 милиона КМ. Тај новац је тајно исплаћен, нико не зна коме, нити за које намјене. 
У друштву у којем живимо заступљена је теза да су озбиљне промјене могуће управо онда када незадовољство на улицама почну изражавати они који су „на државним јаслама“. Вјерујете ли да то може бити случај у РС?

БОРЕНОВИЋ: Чињеница је да се први пут дешава ово што се сада ради са буџетом. Ово је почетак непредвидивог периода, јер чим се узело од 100.000 људи значи да се може узети и од свих осталих. На тај начин се показује да је власт пред завршним чином.

Разговарала: Невена Ћосић

Повезане вијести: