http://pdp.rs.ba/borenovic-proglasiti-elementarnu-nepogodu-zbog-suse/

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас да би Влада Републике Српске морала прогласити елементарну непогоду због суше и бар дијелом надокнадити штету пољопривредницима у Семберији и цијелој РС.

„Од двије милијарде КМ у буџету мора се издвојити најмање 100 милиона КМ како би се помогло пољопривреди. Немам намјеру да критикујем, већ искључиво да позовем институције да учине нешто на санирању штете у Републици Српској“, рекао је Бореновић током посјете пољопривредном газдинству Ђоје Тодоровића у бијељинском селу Доња Чађавица.

Након разговора са пољопривредним произвођачима о проблемима које ствара суша, он је упозорио да вриједност пољопривредне производње пада и да ће се све мање људи бавити производњом хране.

„То је једна од привредних грана које не смије бити у потчињеном положају и морамо све учинити како би пољопривреда добила замах и подршку“, рекао је Бореновић новинарима.

Он каже да од власти Републике Српске, посебно од Владе, очекује да се максимално позабаве овим питањима и да изађу са конкретним мјерама, јер се у август улази са високом температуром и великом сушом.

„Институције које се баве проблемима пољопривредне производње морају донијети конкретан план, постоје и законске обавезе и претпоставке, као што је проглашење ванредних мјера и из буџета се мора издвојити дио новца како би се људима надокнадио бар дио штете“, закључио је Бореновић.

Повезане вијести:

ПДП