http://pdp.rs.ba/borenovic-prekinuti-preglasavanje-u-ustavnom-sudu/

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да је одлука Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума о Дану Републике Српске непотребна и да треба све учинити да одлуке у овом суду доносе домаће судије консензусом, а не прегласавањем.

Бореновић је изјавио да се Уставни суд, као и неки други судови у БиХ, више баве питањима која нису у вези са основним животним проблемима грађана и криминалом који паралише живот у земљи. Он сматра да за будућност БиХ није добро то што се у Уставном суду БиХ одлуке доносе прегласавањем.

Бореновић је истакао да је важно обезбиједити да се у Уставном суду БиХ одлуке доносе консензусом, јер је то најважнија вриједност на којој треба да почива БиХ.

Свјесни смо чињенице да било какав закон у парламентарној процедури не може проћи без сагласности три конститутивна народа и оба ентитета у складу са Уставом. Сматрам да у једном стабилном политичком оквиру треба да трагамо за рјешењем по којем ће у Уставном суду сједити домаћи људи и одлуке се доносити консензусом, јер је то један од важних услова да би били дио ЕУ“, закључио је Бореновић.

Уставни суд БиХ јуче је донио одлуку којом је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра у Републици Српској зато што је референдум спроведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мјери од 17. септембра.

Повезане вијести: