http://pdp.rs.ba/borenovic-pobjeda-trampa-nije-iznadjenje/

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је у јулу 2016.године боравио у посјети САД-у гдје је присуствовао завршној конференције Републиканаца у Кливленду. Управо на том догађају је Трамп номинован за предсједничког кандидата те започео утрку коју је јутрос завршио триумфално.

Многе је тада, као и јутрос изненадила серија догађаја око кандидатуре и избора Доналда Трампа за предсједника најмоћније економије свијета.

Бранислав Бореновић је тада имао јасан став да Доналд Трамп не само да има капацитет, већ и велике шансе да уради оно што је наумио. То показује својим увидом у искуство након Трамповог говора на завршној конвенцији Републиканаца у Кливленду:

 

Завршена је Конвенција републиканаца говором Доналда Трампа, кандидата са великим шансама да постане предсједник САД. Цијела фамилија Трамп на бини, хиљаде балона, ватромет…

све присталице у Квикенс арени на ногама задовољни оним што су чули од Трампа а прије тога и од њихове миљенице, кћерке Иванке. Трамп је у говору погодио у средиште муке просјечног америчког грађанина и обећао пуну сигурност, право, правду, враћање људским вриједностима и постављање Америке поново на прво мјесто.

Обећао је жесток обрачун са тероризмом, искорјењивање ИСИЛ-а, одлучнији приступ везано за Сирију, Либију, Ирак… Обећао је подизање зида на границама и другачији однос према Кини и другим земљама које имају економске и трговачке споразуме који су на ‘штету’ САД.

Као првог савезника навео је Израел а Русије се није дотицао у свом говору. Колико се сјећам, у сат и по говора није споменуо Европу, тек можда у контексту савезника и редефинирања односа унутар НАТО и других транснационалних организација.

Ово је, по мом скромном суду обраћање којим је дефинитивно ‘придобио’ велику подршку и кренуо на тромјесечни пут до побједе, што је све извјесније…

У свом завршном обраћању говорио је о свом личном успјеху, америчком ‘сну’, породици али и неуспјесима Обамине администрације, промашајима Клинтонове и плановима да управо он буде лидер Америке по вољи њених грађана.

Свега један спорадичан мали инцидент се десио током говора када је једна дјевојка протествовала и истакла заставу ‘build bridges not walls’ али обзиром на најаве није било неких већих проблема током Конвенције.

Биће ово најнеизвјеснији и најпрљавији избори у последње вријеме, између два кандидата код којих нема средине – или их воле или мрзе…

Америка бира у новембру свог предсједника али и особу од које ће, увелико, зависити и цијели свијет.

Бранислав Бореновић, јули 2016.

Повезане вијести: