http://pdp.rs.ba/borenovic-ovo-je-najlosija-vlada-u-istoriji-rs-treba-da-ode/

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић поручио је у Дневнику ТВ1 да је опозиција у потпуности спремна преузети одговорност и власт у РС, јер има компетентне људе и квалитетан програм. Што се дуже буде чекало, биће теже поправити стање у РС, упозорио је он.

Говорећи о иницијативи за смјену Владе РС, која ће се наћи на наредној сједници НСРС 31. маја, предсједник ПДП-а каже да је аргументација за тај корак врло озбиљна и снажна, јер сви параметри говоре о томе да садашњи сазив Владе РС треба да оде, као и да Влада није испунила нити једно обећање које је дала грађанима кроз два експозеа протеклих неколико година.

“Очекујемо да ће бити довољно храбрости међу народним посланицима, па чак и у посланичким клубовима и политичким странкама да кажу ‘Доста’ најлошијој Влади у историји РС. Такође, очекујемо да ћемо на наредној сједници НСРС добити довољан број гласова како бисмо изгласали неповјерење Влади РС, те отворили врло важан процес – могућност да се формира нова, поштенија, стручнија и одговорнија власт у РС“, истакао је Бореновић.

Стање у РС јако је лоше, јер је, како је навео, укупни дуг двоструко у односу на период од прије шест или седам година, шест пута је већа рата кредита у буџету РС, већи је број пензионера него запослених, а 35 посто је пад животног стандарда у односу на прије седам година.

Између осталог, пропале су три банке, а губици јавних предузећа три или четири пута су већи него прије шест година.

Ово су неки од разлога због којих опозиција тражи смјену Владе, а Бореновић истиче да би ову иницијативу требало да подрже све странке које су спремне одговорно радити свој посао.

Претходна сједница ентитетског парламента, када су народни посланици гласали о одлуци Владе РС о продаји акција у руднику “Љубија“, показала је да демократски капацитет у РС постоји.

“Успјели смо да успротивити лошој одлуци о приватизацији ‘Љубије’, која би из РС истјерала једног од најважнијих инвеститора. Добро је да се показало да парламентарна демократија постоји, као и довољан број народних посланика који су успјели да кажу ‘Не’ аутократској власти која девастира јавна и природна богатства у РС“, категоричан је предсједник ПДП-а и посланик ове странке у НСРС.

Осим тога, гласање о “Љубији“, напоменуо је, показало је да је створена пукотина у владајућој коалицији, коју неће бити једноставно санирати, будући да се један од коалиционих партнера у власти, ДНС, успротивио одлуци Владе РС.

“Односи су пољупљани и сматрам да концептуално долази до различитог мишљења, без обзира на то колико се у наредним данима настојало представити да је све у реду. Мислим да постоје озбиљни концептуални проблеми између странака у владајућој коалицији“, истакао је Бореновић.

Но, вријеме ће показати какав ће крајњи исход бити, те да ли ће се то манифестовати на сједници НСРС када се буде гласало о неповјерењу Влади РС.

“Како вријеме одмиче, мислим да су у ДНС, али и у другим странкама, па чак и појединци унутар владајуће странке, свјесни да је ово брод који иде у врло погрешном правцу“, констатовао је он.

Осврнуо се и на ситуацију у Савезу за промјене, с посебним нагласком на сарадњу са СДС-ом, коју је оцијенио коректном, не само на нивоу БиХ, него и у НСРС.

“СДС има унутарстраначке изборе и мислим да ће из њих изаћи јачи. Такође, сматрам да ће доћи период када ће се много више оријентисати на ово што заједнички радимо. Очекујемо да та сарадња получи добробит за РС, те да ћемо сви изаћи заједно јачи и да ћемо направити неопходни консензус око крупних ствари који нас очекују у наредном периоду“, навео је Бореновић.

О томе како ће о повјерењу Влади РС гласати посланици СДС-а, Бореновић је казао да ће то показати сама сједница НСРС.

“Многи од њих се назале у деликатној ситуацији. Можда имају одређене бенефиције које су добили од владајуће странке, што је ужасна трговина која се дешава мјесецима у РС.
Седам народних посланика је промијенило страначки дрес и из опозиционих странака прешло је у владајуће странке. Из ПДП није ниједан. Свеопшта трговина настала је када је ова Влада формирана, а то је било корупцијом и куповином народних посланика“, истакао је предсједник ПДП-а.

Осврнуо се и на актуелно питање повећања акциза на гориво. Казао је да је немогуће увести акцизе без одређених подстицаја за пољопривредне произвођаче, како би негативни ефекти акциза што мање погодили пољопривредне произвођаче и грађане.

Бореновић је прокоментарисао и чињеницу да је премијер Србије Александар Вучић данас оповргао тврдње предсједника РС Милорада Додика да Брајан Хојт Ји, помоћник државног секретара САД-а, не представља актуелну америчку администрацију.

“Сваком паметном и нормалном у овој регији то треба да буде јасно. Надам се да је та порука дошла и до Додика, те да му је јасно да било каква манипулација или поигравање са нечим што апсолутно не стоји, треба да буде опомена за њега. Вучић је рекао кључну ствар – америчка администрација је ту са људима који је представљају и нико нема могућност да било шта уради што је другачије у односу на оно што је став америчке администрације кроз њихове званичне представнике“, казао је Бореновић.

Повезане вијести:

ПДП РС