http://pdp.rs.ba/borenovic-odlukom-se-pokusavaju-potvrditi-dani-koji-su-bili-pogubni-za-srbe/

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић изјавио је Срни да ће данашња одлука Уставног суда БиХ о 1. марту и 25. новембру произвести врло болне осјећаје у Српској, јер се њом покушавају потврдити два дана која су била погубна за Србе у БиХ.

„Изузетно смо незадовољни због одлуке Уставног суда. Зато смо и говорили да је битно да се промијене структура рада и начин доношења одлука у том суду да би та правна институција била у потпуности власништво домаћих судија“, рекао је Бореновић и додао да у том случају одлуке не би биле доношене прегласавањем, већ уз сагласност судија који долазе из сва три конститутивна народа и из оба ентитета.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да као неосноване одбије захтјеве посланика из Српске за оцјеном уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности /такозване/ Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности /такозване/ Републике БиХ, Бореновић сматра да је требало добро размотрити када и у ком облику подносити апелацију којом би се на квалитетнији начин добио став Уставног суда БиХ о овим питањима.

Он је поставио питање предлагачима апелације да ли су на овај начин произвели врло штетно дејство, јер су, како је навео, индиректно потврдили ова два дана као празнике, што је катастрофално за српски народ и Републику Српску.

Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности такозване Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности такозване Републике БиХ.

Коалиција која чини већину у Народној скупштини Републике Српске упутила је 6. децембра прошле године Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности Закона о проглашењу 25. новембра даном државности.

Посланици већине у Народној скупштни Републике Српске упутили су 11. октобра прошле године апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС