http://pdp.rs.ba/borenovic-nema-nove-vecine-u-parlamentu-bih/

Без обзира на новонасталу кризу међу партнерима у власти, не постоје реални изгледи да дође до стварања нове већине у Парламенту Босне и Херцеговине. Ово  тврди Бранислав Бореновић, предсједник Партије демократског прогреса (ПДП).

Након ескалације политичке кризе настале због покретања ревизије пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије отворило се питање прекомпозиције власти на нивоу државе.

Уколико би Савез за промјене који чине СДС, ПДП и друге, мање партије иступио из власти, математички би већина могла бити направљена једино уласком у власт СНСД-а Милорада Додика. Бореновић каже да ништа није искључено, али да лично не вјерује у такав развој ситуације.

„Чињеница да СНСД годинама говори да неће у власт са СДА и Изетбеговићем не мора ништа посебно да значи, не би било први пут да промијене став, мада мислим да је политички нереално да дође до неке нове скупштинске већине. Чека нас стадијум политичке хибернације до сљедећих избора као резултат нарушеног повјерења међу странкама на власти“, каже Бореновић.

Из СНСД-а су и протеклих дана у више наврата поновили да не желе у власт на државном нивоу и да ће остати опозиција до избора 2018. године.

У понедјељак ће бити одржана посебна сједница Народне Скупштине Републике Српска на чијем дневном реду је само једна тачка – „Информација о захтјеву за ревизију пресуде међународног суда правде по тужби БиХ против Србије и Црне Горе“.

Бореновић није желио да прејудицира какав ће закључак Скупштина донијети и хоће ли посланици позвати представнике политичких странка из Републике Српске да се повуку из институција БиХ.

„Не би било добро да било ко користи посебну сједницу за прикупљање јефтиних политичких поена. Морамо дјеловати мудро, одлучно али и бескомпромисно да бисмо сачували процес одлучивања у складу са основним дејтонским принципима, договором и концензусом, што је нарушено начином како је поднесена ревизија пресуде“, рекао је предсједник ПДП-а.

Посланицима би се у понедјељак, како је најављено, требали обратити Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва Босна и Хрцеговине и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Сједница почиње у 13:00 сати.

Повезане вијести:

ПДП РС