http://pdp.rs.ba/borenovic-necemo-zakljucke-peticije-slikovnice/

Економска, социјална и политичка цијена коју плаћају грађани ‎због деценијског референдумског манипулизма изузетно висока и може се мјерити милијардама марака пропустених инвестиција, десетинама хиљада изгубљених радних мјеста и одлазећих људи из Републике Српске. Власт Републике Српске је поништила одлуку Парламента Српске, згазила Устав Репблике Српске и показала да је референдум користила само за прикупљање предизборних политичких поена,

казао је у разговору за Вијести.ба предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

На посебној сједници Народне скупштине РС-а стављена је ван снаге одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ? Да ли је овим потезом власт РС-а дерогирала одлуку НСРС а удовољила вољи међународне заједнице коју оштро критикује?

Власт Републике Српске је поништила одлуку Парламента Српске, згазила Устав Репблике Српске и показала да је референдум користила само за прикупљање предизборних политичких поена и поигравање са емоцијама народа и људским судбинама. На наше упорно инсистирање да се каже шта је то промијењено и шта се то десило у претходне 2,5 године па да се одустаје од референдума нисмо добили одговор од Милорада Додика.

Понављам, политички односи су исти данас и 2015 године, ми смо опозиција у Републици Српској а власт на БиХ нивоу, као што је СНСД опозиција на БиХ, а власт на РС нивоу, када се доносила одлука о референдуму није се тражио консензус па тако да је бесмислено то тражити данас,имали смо обавезујућу одлуку и Закон о референдуму и потпуно је небитно шта о томе мисле власт,опозиција или било који појединац, већ уставна и законска обавеза да се одлука проведе.

Вишечасовни монолози са најприземнијим и најпримитивнијим нападима на опозиционе посланике без јасног одговора који су разлози одустајања од референдума нас наводи на закључак да се Додик повиновао захтјеву некога из међународне заједнице ‎у вишегодишњој трговини вјероватно мотивисаној неким његовим интересом. Већ видјено много пута.

Само сто је економска, социјална и политичка цијена коју плаћају грађани РС ‎због деценијског референдумског манипулизма изузетно висока и може се мјерити милијардама марака пропустених инвестиција, десетинама хиљада изгубљених радних мјеста и одлазећих људи из РС.

Усвојено је и седам закључака, у којима се, између осталог, наводи да парламент сматра да је “потребно ову одлуку поново вратити на дневни ред у Народној скупштини и спровести је, и то чим буде постигнут консензус свих значајних политичких субјеката у Скупштини РС-а и парламенту БиХ, са сједиштем у РС-у”. Да ли је ријеч о апсурдном закључку обзиром да је постојала одлука НСРС?

Потпуно ирелевантан сет закључака који ће доживјети судбину стотина сличних неспроведених закључака. Циљ је да се у режимским медијима и према обманутим ствара илузија нових референдумских очекивања у наредном периоду. Да будем прецизан, закључак нема снагу закона или одлуке и није обавезујући,а јавна је тајна у НСРС да ако хоћете да сакријете немоћ и не желите несто спровести ‎само усвојите закључак.

Дата је и подршка иницијативи да се организује потписивање петиције с питањем идентичним референдумском. Како коментирате чињеницу да се институционална одлука своди на форму петиције, и због чега Милорад Додик позива Хрвате, а јасно је да мисли на Драгана Човића на потписивање те петиције, која не може имати никакво правно дејство?

Дајте молим вас, будимо озбиљни. Немам намјеру коментарисати разне анкете, петиције у виду сликовница.

Добар дио аналитичара сматра да је Додик коначно се повукао пред опозицијом. ПДП је након избора најављивао офанзивнију политику што се скупштином народа и задњим потезима показало као тачно. Шта су сљедећи кораци?

Колико год била ружна и прљава јуцерашња сједница, морала се једном десити да се дефинитивно покаже право лице предсједника РС и да са Додиком и његовом политиком не постоји више било каква могућност за нормалну комуникацију и разговор.

Али дефинитивно са таквим човјеком не треба ни сједати било политички или приватно и да што даље од њега то боље. Заиста је постао велико оптерећење и сметња за нормалнију будућност и развој Републике Српске.

‎Ми настављамо даље у намјери да се Република Српска врати достојанство и извјеснију перспективу. Озбиљно се припремамо за следеће изборе, ускоро би требали испред опозиције договорити заједничке кандидате за предсједника РС и српског члана Предсједниства, усвојити усаглашени програм и платформу дјеловања.

ПДП има шта понудити грађанима. Кроз наш програм економске, демографске и моралне обнове Републике Српске и да на најефикаснији начин дођемо да сваког човјека са намјером да представимо како да сачувамо живот у РС и обезбедимо мирну, стабилну, економски јаку и сигурну РС и БиХ у којој владају ред и правда.

Разговарао: Нихад Хебибовић

Повезане вијести:

ПДП РС