http://pdp.rs.ba/borenovic-merkel-me-iznenadila-svojim-poznavanjem-stanja-u-bih/

Бранислав Бореновић дијели са нама своја искуства и утиске са конгреса Демохришћанске уније у Есену

У Есену, гдје се очекује одлучујућа битка за мајске изборе, имао сам прилику да се сретнем са Ангелом Меркел, неприкосновеним лидером Демохришћана (CDU) и цијеле Њемачке.

Изненадила ме својим разумијевањем ситуације у Републици Српској и БиХ, препознавајући које су то стварне силе које повлаче овај народ уназад и колико је подршка Њемачке у напретку БиХ ка евроинтеграцијама кључна. Добио сам чврсте гаранције да ће та подршка бити настављена и да имамо доста пријатеља који желе да нам помогну.

Најимпресивније је што су Демохришћани током конгреса највише пажње ‎посветили економији, пореској политици, развоју малих и средњих предузећа. Много се говорило и о подршци људима који својим радом стварају јаку Њемачку а јако мало времена су посветили глобалним проблемима, миграцијама, сигурносним и геополитичким темама. Људи испред политике, укратко.

Канцеларка је, као искрено посвећени лидер сво вријеме била у сали на свом мјесту, позирно слушајући све говорнике једнаком пажњом.

Моменат који је обиљежио конгрес је десетоминутни аплауз и овације које је добила када је затражила подршку делегата за још један мандат.

Иначе, град Есен се налази у Nordrhein-Westfalen, најмногољуднијој регији Њемачке, центру тешке индустрије области која носи назив Рурска облас (Ruhrgebiet). Јака индустрија и производња је оно што је Њемачку и направило најснажнијом привредом у Европи, па није ни чудо што је канцеларка изабрала баш овај град за Конгрес.

Занимљиво је да је у Есену је Ангела Меркел први пут изабрана за лидера CDU-a 2000. године. Све су прилике да ће, управо поновним избором за лидера CDU-a ове године, побиједити на изборима 2017. и то у срцу области коју предводе Социјал-демократи (SPD).

Згодна симболика.

Повезане вијести: