http://pdp.rs.ba/borenovic-ljudi-iz-snsd-a-se-distanciraju-od-dodika/

Позивамо Додика да кажу шта су то урадили, гдје су новци од приватизације телекома, шта се десило са бројним аферама а кроз 150 афера потрешено је и опљачкано три милијарде км. Врло је индикативно да нико од кључних људи из окружења Милорада Додика није јавно стао пред камеру и поновио барем дио онога што је Додик рекао у своме првом обраћању након увођења санкција. Као да се и они дистанцирају од њега.

Бранислав Бореновић.

Владајућа коалиција у Републици Српској окупљена око СНСД-а сматра да су изречене санкције Додику, санкције Републици Српској и српском народу. Да ли је то опасна замјена теза?

Јесте врло опасна констатација и нажалост десило се оно нисмо прижељкивали да Милорад Додик у ову причу увлачи и Републику Српску и на тај начин призива санкције и Републици Српској и њеним грађанима што је јако опасно. Рекли смо да је кључна одлука на њему у којем ће правцу дјеловати у наредном периоду. Да ли ће у своме приватном сукобу увлачити Републици Српској или ће одлучити оно што би свако разуман у овом моменту урадио, да се склони и сачува Републику Српску и њене грађане од негативних конотација. На тај начин нам прави не само антирекламу него нас доводи у дугорочну неизвјесност и на тај начин он нас све злоупотребљава као грађане Републике Српске.

Како ће Ваша странка и Савез за промјене спријечити да уведене санкције Додику се не представа као угрожавање интереса српског народа?

Изрекли смо ставове који су прецизни и јасни. Све што је Додик рекао то је одраз његовог личног става када је у питању америчка администрација и однос према САД-у, и то не може бити став Републике Српске него његов лични став и да се он мора носити са посљедицама стављња на црну листу. Он најбоље зна због чега је стављен на црну листу али то није санкција за Републику Српску. Знамо да то није пријатно ни њему ни његовој породици, али је то одраз реалности. Без обзира што се ту ради о грађанину Додику, он је и предсједник Републике Српске и за то је то деликатна ситуација.

Како коментирате чињеницу да Милорад Додик тврди да је на црној листи зато што је штитио интерес Републике Српске?

То је тражење изговора. Видјели смо да има доста контрадикторних ствари. Вријеме ће показати ко је како и на који начин штитио интересе Републике Српске. Свако својим радом треба да испоручи резултат. Ми знамо да Република Српска у односу на прије осам година има 55 хиљада мање запослених, да имамо више пензионера него запослених радника. Данашњи дуг је близу 6 милијарди КМ, а прије осам година је био 3,2 милијарде. Податак који је најозбиљнији је чињеница колико нас има. По попису у Републици Српској живуи свега 1.170 000 грађана од чега 960 000 Срба, што значи да са одласком грађана који траже среће имамо осјећај да нас је данас мање од 900 000 Срба што показује како се штитио интерес Републике Српске. Позивамо Додика да кажу шта су то урадили, гдје су новци од приватизације телекома, шта се десило са бројним аферама а кроз 150 афера потрешено је и опљачкано три милијарде КМ са којима смо могли урадити много добрих ствари за грађане Републике Српске. Огромне су надлежности Владе Републике Српске и када је у питању здравство, пољопривреда, пензиони сектор и генерално живот у Републици Српској за то требају да поднесу рачуне.

Када говорите о економији јесте ли добили одговор гдје је завршило 30 милона КМ које је потрошено за лобирање политике Милорада Додика у свијету?

Још увијек нисмо добили одговор. Већ трећу годину немамо податке гдје иде новац из буџета. Ради се о износима од 4 до 7 милиона КМ на годишњем нивоу. Преко 30 милиона КМ је из буџета уплаћено за стручне услуге некоме за лобистичке куће из Вашингтона и зато тражимо одговор јер то су паре народа Републике Српске. Поставља се питање шта су ти људи свих ових година радили или је био још један начин како да се узме новац из буџета. На томе ћемо инсистирати и даље и одговор ће доћи кад-тад. Вјероватно оног момента када се промијени власт Републике Српске. Са 30 милиона се могло исплатити све оно што је кроз смањивање плата узето грађанима. Са тим новцима не би било смањења плата полицајцима, здравственим и образовним радницима.

Уколико се санкцијама придруже и чланице ЕУ какве ће то посљедице имати и очекујете ли да Милорад Додик поднесе оставку?

Два су пута, даљи сукоби и тензије или покушај да из љубави како он воли да каже и поштовања према Републици Српској, да нађе начин, а има их стотину, како да се на достојанствен начин склони и да не буде сметња. Ради се о санкцијама најмоћније државе на свијету и није нимало угодно бити на њеној црној листи. Вјероватно ће и друге земље то пратити. Изузетно ружна порука иде када имате некога ко је предсједник једног ентитета и дијела земље који се налази на црној листи и коме је забрањен улазак у САД и који је на јасан начин стављен на стуб срама и врло је битно како ће се Додик односити према овоме у наредном периоду. Он тражи неку излазну стратегију али ако је изабрао да у све то вуче Републику Српску, то је погрешан пут и да треба показати поштовање према Републици Српској и наћи начина како да не буде проблем и да остави Република Српска да нормално функционише.

Је ли реакција амбасаде Руске Федерације у БиХ у овом случају потврда да ужива подршку Русије?

Не бих улазио у односе једне, друге или треће земље. Руска Федерација има свој став када су у питању санкције као што већина нас има став када су у питању санкције према појединцима али је интересантно да је било реакција са свих страна. Ми из опозиције смо имали конкретан став када је у питању то, али најмање реакција директних у камеру је било од стране његових кључних људи. Нико од њих није јасно рекао да подржава оно што је Додик рекао на прес конференцији.

Шта то значи?

То значи да дио људи око Додика зна шта је бити на црним листима САД-а и да очигледно не подржава политику коју води Додик, и они кроз своје непојављивање се потајно дистанцирају од њега. Врло је индикативно да нико од кључних људи из окружења Милорада Додика није јавно стао пред камеру и поновио барем дио онога што је Додик рекао у своме првом обраћању након увођења санкција а посебно онај дио који се односи на то да се америчка амбасадорица прогласи непожељном у Републици Српској, нико није подржао. Замислите да амбасадорица дође у Бањалуку а градоначелник каже; Ви сте непожељни зато што је то рекао Милорад Додик. Он све више постаје усамљен у провођењу своје политике али има невјероватну подршку јавног сервиса Републике Српске који је потпуно стао иза суноврата у који је ушао Милорад Додик.

Господине Бореновићу, лидер ХДЗ БиХ Драган Човић није члан СНСД-а али и он шути. Нема ни његове реакције, а то је вјеран дугогодишњи политички партнер Додика. Да ли Вас то изненађује и шта мислите о тој шутњи?

Господин Човић је предсједник своје странке, он носи одговорност и одређена права која му дају могућност да реагује у датом моменту. То је питање за њега. Зашто не коментарише ово што се дешавало претходних дана али генерално мислим да би требали гледати у будућност и да се окренемо ка будућности у којој треба да живимо. Људи из ПДП-а су увијек имали кристално јасне ставове.

Коме је ближи Младен Иванић, Вама или Милораду Додику?

Младен Иванић је почасни предсједник ПДП-а и један од мојих најближих сарадника.

Зашто га нема сједницама ПДП-а?

Он је стално присутан на сједницама Главног одбора. Сједницом предсједништва предсједавам ја и немојте се бринути. Младен Иванић и ја имамо одличну сарадњу. Он је толико далеко од Додика, али морате схватити чињеницу да је он спрски члан предсједништва и он има обавезу да колико толико сарађује са предсједником Републике Српске око кључних питања без обзира о коме се ради. Тако да са те стране нема проблема. Младен Иванић је човјек који је показао своју величину. То је први лидер након 15 или 16 година одлучио да препусти странку млађим људима у политичком животу, човјек који се не мијеша у доношење одлука. Спреман је увијек дати савјет али одлуке доносимо ми у предсједништву партије.

 

 

Повезане вијести: