http://pdp.rs.ba/borenovic-liderima-evropskih-narodnih-partija-izetbegovic-ce-izazvati-krizu/

Предсједник Партије демокартског прогреса Бранислав Бореновић упутио је писмо предсједнику Европске народне партије Џозефу Долу у коме га обавјештава да је врло непријатно изненађен најавама Бакира Изетбеговића, бошњачког члана у Предсједништву БиХ и  лидера Странке демократске акције о покретању ревизије тужбе БиХ против Србије.

“Иако је ова прича добила епилог на Међународном суду правде у Хагу прије непуних десет година и за покретање новог поступка не постоји нити један нови аргумент, Изетбеговић је одлучио да поново заталаса и домаћу и међународну јавност”, наводи Бореновић.

Наглашава да је поражавајућа чињеница да је господин Изетбеговић сам рекао да је свјестан чињенице да ће његов поступак произвести највећу кризу у послијератној БиХ, али да је то нешто што ће ипак учинити.

“Желим да Вас подсјетим да је иницијатива за покретање тужбе дошла у тренутку када је Партија демократског прогреса коалиционим партнерима на нивоу БиХ предложила текст политичке декларације чији је главни циљ смиривање тензија у БиХ, заустављање тема из прошлости и окретање будућности”, подсјећа лидер ПДП.

Наводи да је Изетбеговић свјестан чињенице да ревизија неће бити прихваћена, али не одустаје од потеза који ће изазвати велику кризу и у БиХ и у региону.

Партија демократског прогреса чини све да се смире тензије и да се окренемо будућности, због чега не можемо да се помиримо са потезом предсједника СДА”, казе Бореновић.

На крају писма Бореновић позива Дола да о његовом писму обавијестите све релевантне представнике чланица Европске народне партије.

Поред ПДП у Европским народним партијама је и СДА, ХДЗ, као и Српска напредна странка из Србије.

Повезане вијести:

ПДП РС