http://pdp.rs.ba/borenovic-kome-je-vlada-dala-27-000-000-za-strucne-usluge/

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске одбија да објелодани коме исплаћује милионе за „стручне услуге“.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине РС, Брнаислав Бореновић већ дуже вријеме инсистира да се овом тијелу достави информација о томе у чије руке је од 2011. до 2016. године отишло укупно 27,6 милиона КМ, које Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС води под ставком „расходи за стручне услуге“.

Бореновић каже да су на једној од првих сједница Одбора и на сједницама Парламената констатно тражили да за сваку годину појединачно добију податке, коме је дат новац и зашто, али без успјеха.

То је новац народа, који има право да зна како је потрошен, а да не причамо како се оваквим односом показује непоштовање према Народној скупштини РС. Иста питања смо упутили и Министарству финансија РС али нисмо добили одговор – каже Бореновић.

Он подсјећа да и за наредну годину Министарство за економске односе и регионалну сарадњу за плаћање стручних услуга планира 3,9 милиона КМ.

– Укупан износ који је до сада нетранспарентно потрошен био би довољан да се, рецимо, не смањи минули рад буџетским корисницима – истиче Бореновић.

У писаном одговору Одбору за европске интеграције и регионалну сарадњу, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић каже да “уговори који су закључени са консултантским кућама носе ознаку тајности у складу са одредбама Закона о заштити тајних података БиХ“.

Министар Клокић у писаном одговору Бореновићу напомиње да Владина издвајања за подршку адвокатских консултантских кућа чине тек око 0,12 одсто буџета РС за 2016. годину.

– У претходном периоду урађена је рационализација, како по питању ангажованих консултантских кућа, тако и по питању новца – наводи Клокић.

Повезане вијести:

ПДП РС