http://pdp.rs.ba/borenovic-kameron-je-proveo-referendum/

Предсједник ПДП-а и шеф Одбора Народне скупштине РС-а за европске интеграције и регионалну сарадњу Бранислав Бореновић оцијенио је за Фену да одлука о изласку Велике Британије из Европске уније (ЕУ) генерално не може имати утицај на европску перспективу БиХ, јер се она налази у фази када је далеко од ЕУ.

– Одлука грађана Британије на референдуму неће имати велики утицај на европски пут БиХ – увјерен је Бореновић, који такођер напомиње да ће се сада у јавности вјероватно појавити и одређена питања у вези с европским путем БиХ и о самој ЕУ.

Међутим, наглашава, да је за БиХ важно да достигне европске законодавне стандарде, критерије и правила, а све циљем да се осигура бољи живот грађана у РС-у и БиХ.

Одлука о изласку из Велике Британије из ЕУ представља, како каже, велики изазов за ту земљу и европску заједницу држава, јер ће уз политичке доћи и до економских импликација.

– Виђет ћемо ко ће претпјети и какву штету, имати користи од одлуке коју су изгласали грађани Велике Британије – додао је Бореновић.

Казао је и да је за њега најјача политичка порука у вези с референдумом у Великој Британији одговорност тамошњих политичара, посебно британског премијера Давида Цамерона који је прије неколико година обећао грађанима да ће имати прилику да на референдуму искажу свој став.

– То је одговорно понашање некога ко ће вјероватно бити и политичка жртва ишода референдума, али показује да јавно изговорена ријеч и обећање морају бити и проведени – рекао је Бореновић указујући да је то потпуно супротно од неких политичких структура на нашем поднебљу и у РС-у, који су свашта обећавали, а никада нису провели.

Повезане вијести: