http://pdp.rs.ba/borenovic-intervju-pdp/

ПДП је незадовољан понашањем власти у РС-у, а посебно посљедњим најавама о поскупљењу електричне енергије, што може бити додатни разлог за одржавање протеста у РС-у. Сматрамо да је вријеме за протесте у Бањалуци, у организацији опозиције и најреалније је да се они догоде у мају, најавио је у разговору за Вијести.ба Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а и посланик ове странке у Народној скупштини РС-а (НСРС).

ВИЈЕСТИ.БА: Учествовали сте на јавној трибини коју је вечерас организовао Градски одбор ПДП-а Приједор. О чему је конкретно било ријечи и какве су поруке упућене?

БОРЕНОВИЋ: ПДП, прије свега, жели да у директном контатку са грађанима разговара о актуелним проблемима, економско – политичком стању у РС и у БиХ. Основни интерес нам је да грађане погледамо у очи и кажемо на чему ћемо радити у наредном периоду, односно шта су то основне политике ПДП-а и шта желимо да понудимо.

Када је у питању ниво БиХ, двије су ствари на којима ми инсистирамо. Једно је смањење цијена лијекова, на чему ћемо до краја инсистирати. Очекујемо да ћемо у том правцу имати рјешења у сарадњи са коалиционим партнерима на нивоу БиХ. Друго је пролонгирање плаћања обавеза по основу ПДВ са 10. у мјесецу на крај мјесеца како бисмо пољопривредницима у РС-у и у ФБиХ омогућили да имају више новца на располагању за своје пословање.

Током јавне трибине, такође, смо разговарали и о ономе што је најбитније, а то је стање у РС-у када је у питању финансијски сектор, задуживање, незапосленост, здравство, пензиони систем, те све оно што се тиче грађана РС. Представили смо наш план запошљавања ђеце погинулих бораца и демобилисаних бораца, али и наше виђење како изаћи из дубиозе у здравственом сектору, те како ријешити питање задуживања.

Било је говора и о припремама за локалне изборе. ПДП је једна од најстабилнијих политичких партија, иако је једина странка која је извршила трансформацију страначког руководства на потпуно атипичан начин. Предсједник странке Младен Иванић предао је руковођење ПДП-а мени. Екипа унутар ПДП-а је јединствена и скоро да немамо политичких турбуленција унутар странке, за разлику оддругих странака. Стога, у локалне изборе идемо растерећени, а у намјери да створимо чисте односе унутар коалиције, те да направимо договор којим бисмо креирали много боље односе унутар локалних заједница. ПДП жели да на овим локалним изборима покаже одређени раст, као неку међуфазу, до нама најбитнијих, општих избора 2018. године, када желимо да коначно преузмемо кључну улогу у вођењу РС-а.

Грађанима смо рекли да смо незадовољни понашањем власти у РС-у, посебно посљедњим најавама о поскупљењу електричне енергије, што може бити додатни разлог за одржавање протеста у РС-у. ПДП сматра да је вријеме за протесте у Бањалуци, у организацији опозиције.

ВИЈЕСТИ.БА: Управо је о протестима било ријечи и на Предсједништву ПДП-а у Требињу. Закључено је да се у најкраћем временском периоду у оквиру Савеза за промјене поведу озбиљни разговори о организовању протеста. Је ли било детаљнијих договора о томе?

БОРЕНОВИЋ: Добили смо одлуку да ће доћи до повећања цијене електричне енергије. То је још један додатни разлог који иде у прилог томе да је у РС-у дошло вријеме да протести буду одржани, односно да се искаже незадовољство грађана на легитиман и демократски начин кроз јавно окупљање. Морамо виђети да ли је власт озбиљна у намјери да повећа цијену електричне енергије. Уколико мајски рачуни буду увећани за тај износ који би ишао на терет грађана, ПДП ће предложити, а мислим да унутар Савеза за промјене постоји један шири консензус да треба ићи са протестима.

ВИЈЕСТИ.БА: Дакле, протести у мају?

БОРЕНОВИЋ: Најреалније је да буду одржани у мају, уколико се постигне договор унутар Савеза за промјене.

ВИЈЕСТИ.БА: Говорили сте о предстојећим локалним изборима. Какви су, у том погледу, односи унутар Савеза за промјене?

БОРЕНОВИЋ: Када су у питању односи лидера странака окупљених у Савез за промјене, мислим да ту нема посебних проблема. Највећи изазов је како креирати договор на нивоу локалних заједница. Савез за промјене одлично функционише на нивоу БиХ, у Народној скупштини РС-а такође функционише врло добро, а изазов је наравно локална заједница. Свака општина у РС-у је на свој начин специфична и свјесни смо тога, те покушавамо креирати договор у којем ћемо постићи што шири консензус у највећем броју општина, ако је могуће и у свим.

То захтјева одређене политичке напоре. ПДП је спреман да превазиђе све унутрашње локалне тензије, но све мора бити и плод договора унутар странака. Почели смо са интензивним разговорима и очекујемо да ускоро дођемо до договора, чији би резултат био заједнички наступ на локалном нивоу. За ПДП је коректно да се са резултатима тих разговора у крајњој фази изађе пред грађане и каже у којим локалним срединама је могуће постићи договор, а у којима не. Наш интерес је да правимо договор у свим општинама и свим градовима. У наредном периоду виђећемо шта ће бити резултат тих разговора.

ВИЈЕСТИ.БА: У којим срединама сматрате да ће теже доћи до договора о заједничком наступу?

БОРЕНОВИЋ: Тешко је у овом моменту говорити о томе. Циљ нам је направити што шири консензус. Битно је да постоји изузетно висок степен разумијевања међу политичким лидерима странака Савеза за промјене. На нама је да покушамо превазићи, по некада потпуно очекиване, анимозитете на локалном нивоу. Да ли ће то бити могуће урадити у свим општинама, показаће вријеме.

ВИЈЕСТИ.БА: Уколико договор о заједничком наступу на буде постигнут у свим општинама, како ће то утицати на односе у Савезу за промјене, али и на изборни резултат?

БОРЕНОВИЋ: Поновићу, локални ниво из изузетно специфичан. Заиста је велики изазов направити договор у свим локалним заједницама. Постоје неке локалне заједнице гђе су СНСД и СДС заједно на власти, као и оне у којима су ПДП и СНСД, као и НДП и СНСД. Дакле, у појединим локалним заједницима, у зависности од њихове величине, постоје различите, непринципијелне или неприродне коалиције. Тога смо свјесни, то је реалност. Међутим, спремни смо да те анимозитете покушамо превладати.

У највећим градовима РС-а потпуно је чиста ситуација. Савез за промјене заједно жели освојити власт у Бањалуци, као и да сачува највеће градове у РС-у. Стога нам је потребан шири консензус.

ВИЈЕСТИ.БА: Како оћењујете идеју предсједника РС- Милорада Додика о томе да се све српске политичке партије окупе око једног кандидата за начелника Сребренице?

БОРЕНОВИЋ: ПДП нема проблем са тим. То може бити плод договора у Сребреници да један кандидат буде испред коалиције политичких странака испред РС-а са већинским српским гласачким тијелом. То не може, нити треба да утиче на било какве односе у РС-у. Ради се о прагматичном приступу. ПДП нема ништа против тога и спремни смо понудити кандидата који ће бити прихватљив за све. Суштина је да тај кандидат, који добије сагласност свих политичких странака буде окупљен око коалиције која неће имати било какав страначки предзнак, него искључиво да ће тај кандидат бити окупљен око коалиције за Сребреницу странака из РС-а.

ВИЈЕСТИ.БА: Неизоставно је поменути питање Мостара и положај мостарских Срба уочи локалних избора. У јавности се полемише о неколико рјешења.

БОРЕНОВИЋ: Потпуно смо незадовољни рјешењима у којима нема Срба из Мостара. Говорим о свим рјешењима у којима нема простора за мостарске Србе. Неопходно је уважити чињеницу да су Срби један од три конститутивна народа и да су имали, али и да треба да имају своје мјесто у Мостару.

ВИЈЕСТИ.БА: Поменућемо и акцију „Лавина“, односно како коментаришете чињеницу да људи ухапшени у тој акцији нису задржани у притвору, већ да су пуштени уз мјере забране?

БОРЕНОВИЋ: Немам намјеру коментарисати одлуке Суда. Очекујем да правосуђе БиХ одговори на кључно питање – гђе су нестали новци из банака и ко је за то одговоран. Начин на који ће то урадити ствар је правосудних процедура и норми.

ВИЈЕСТИ.БА: Нацрт закона о измјени Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе којим се тражи укидање „бијелог хљеба“ на дневнм је реду сутрашња сједница НСРС. Хоће ли добити подршку посланика ПДП-а?

БОРЕНОВИЋ: ПДП нема дилему да се то питање треба ријешити. Осим укидања „бијелог хљеба“, сматрамо да постоји још неколико питања која заслужују озбиљну анализу и озбиљан законски обухват. То су питање примања накнада, плата и сваких других облика давања из јавних средстава по више основа. То треба регулисати.

Нелогично је поједини посланици, без обзира из које политичке странке долазе, примају плате у јавним предузећима и примају паушал као народни посланици. Када то прерачунате, добијете више од милион КМ на годишњем нивоу. Да не говорим о запосленим у владиним институцијама, који примају накнаде и плате по више основа. Сматрамо да то треба законски ограничити, односно да примање може бити само по једном основу. Вјерујем да би уштеде биле не милионске, него десетине милиона КМ.

На примјер, помоћник министра прима плату као помоћник министра, а добија накнаде у неколико управних одбора и комисија у којима се по функцији налази. На тај начин остварује примања по три или четири основа. Мишљења сам да постоји више него оправдан разлог да се све ово врло детаљно регулише. ПДП је спреман да активно учествује у томе и предложи рјешења која иду ка уштедама не само 300.000 КМ, него од више милиона КМ по овим основама.

Разговарала: Невена Шаренац

(Вијести.ба)

Повезане вијести: